Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Beti

Recommended Posts

Zadanie odrobione - dziennik całay przeczytany :)

Myśle, że bobrze wybraliście okolicę - będzie się wam wygodnie mieszkać.

Co do budowy - zazdroszę takich zdolnosci i zlotych raczek - u mnie niestety nie ma jak tak wykorzystac i siebie i rodziny :(

Skad ty bierzesz te ceny "Więźbę robi nam ta sama ekipa za 1000zł

Kryć będzie nam inny facet jesteśmy ugadani na 1500 ". U mnie za to samo + rynny, okna połaciowe bierze facet 33zł/m2 i to jeszcze niska cena bo pełno takich co spiewaja po 50zł! Podeslij mi swoich ludzi :)

• Odpowiedzi 543
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam nowych czytelników mojego dziennika :)

Zeljka

czytałam dziś Twój dziennik i sama nie wiem czemu jeszcze nie weszłam do Ciebie na komentarze, bo dziś zaliczyłam 8) kilka dzienników i wszędzie się wpisałam w komentarzach aby śledzić je dalej a widzę że u Ciebie coś sobie zapomniałam, ale obiecuje się poprawić :)

U mnie faktycznie okolica dość górzysta choć na mojej działeczce jest dość płasko ale jakieś 3km dalej jestem prawie w górach a widoki :) są piękne, ale chyba nie zdecydowałabym się budować w tak górzystych terenach po w zimie jest tam bardzo nie ciekawie, zrobię kiedyś fotki i wkleję jak w mojej okolicy jest pięknie. zaljka czyżbyś miała jakieś bliższe informacje kiedy wiosna :wink:

kasia64

dziękuje przede wszystkim za słowa " i front bardzo reprezentacyjny"

postaram się jutro przeczytać Twój dziennik bo widzę że jakoś nie wpadł mi jeszcze w rece :)

iga9

nasza działeczka jest niedaleko teściów jakieś 3 minutki spacerkiem więc jeden problem z dojazdami na budowę i stratą czasu nie mamy, małżonek jest nauczycielem w tutejszym gimnazjum więc długo nie pracuje dzięki temu może dużo zrobić, poza tym jak pisałam mam teścia złotą rączkę, rodzinie zawsze chętną do pomocy i wspaniałych sąsiadów, którzy zawsze przyjdą z pomocą, to wiele ułatwia, zawsze wyjdzie taniej, a to czego nie umiemy to się nauczymy lub wynajmiemy fachowców.

Robocizna dachu jest faktycznie niedroga ale więźbę robi nam ekipa od murarki na pewno nasi chłopcy też tam będą i coś pomogą więc drogo nie policzyli, a pokrycie dachu wiem że dość tanio będzie nam robić 2 facetów poleconych przez ludzi którzy tak samo jak my mają niskie zarobki :( więc wiem że będzie dobrze, dekarz mówił że jak będzie ktoś do podawania blachy to będzie szybciej jak nikogo nie będzie to nic się nie dzieje.

Obiecałam wam że ten dom tanio zbuduje i na pewno nie będę was oszukiwać, wielu moich znajomych wybudowało w takich kosztach jak ja się chce zmieścić więc dlaczego mi się ma nie udać

:D

Beti, trzymam kciuki z Wasz kosztorys. Oby tak do końca budowy.

• 2 weeks później...

Czesc

Budujemy coś takiego http://www.dobredomy.pl/?id_project=39&infopage=1 troszke pozmienialismy bo pod całoscia robimy piwnice , które beda z kamienia ( mamy tego sporo) za które nie musimy płacic , pewnie murarze policza troszke wiecej ale cos za cos no i musiało sie znalesc wejscie do piwnicy kosztem kawałka kuchnii , ale projektant fajnie to rozwiazał przynajmniej na rysunku wyglada niezle. Domek jest nie za duzy no i chyba niejest zbyt skomplikowany w budowie (zerknij i oceń:)) wiec mamy nadzieję ze sie uda mimo niewielkich naszych zasobów pieniężnych.

Wysłałem Tobie wiadomość na maila

Pozdrawiam

Byle do wiosny:)

domek jest ładny, często na forum są dyskusje czy tańszy w zbudowaniu jest dom z podaszem czy parterowy, ja osobiście twierdze że z poddaszem, ale wybur oczywiście należy do Ciebie.

Napewno tańszy jest dom o reguralnym kształcie np. kwadrat, wtedy nie tracisz niepotrzebnie powierzchni u Ciebie jest kilka wycienć napewno dodają one uroku domowi ale coś za coś.

łazienka jest dość mała i brak w niej prysznica, jest także jedna ubikacja co może w przyszłości być problemem :(

Ale plusów ma ten dom sporo jest nieduży a wszystkow nim jest (oprucz tego kibelka), nieskąplikowany dach a dzienki piwnicy nie musisz robić pomieszczeń gospodarczych ( ja tak zrobiłam :) )

Mam nowy email

[email protected]

Beti

Bardzo dziekuje Ci za pedantyczną dokladność w relacjach i cenach. Jestem na poczatku - ntzn. mam juz działke i załatwiam opinie dot. przyłączy. Masz we mnie od dzis wiernego kibica swojej budowy.

Ważne sa dokładne koszty, bo tylko ktoś kto buduje "na żywaca" powie Ci jak to wygląda w realu. Zwykle ludzie zapominają o wielu dodatkowych kosztach, niby małych, a ostatecznie zmieniających całość kosztorysu.

Pozdrawiam Cię serdecznie

i trzymam kciuki

Matuszka

pawlo1239

jak mówiłam wcześniej domek jest naprawdę bardzo ładny i myślę że nie ma w nim drogich i nie funkcjonalnych " bajerów ". więc życzę powodzenia !!! i napisz mi jak zaczniesz jak Ci idzie :)

Matuszka

Dziękuje za miłe słowa, dla mnie ceny też są bardzo ważne bo liczymy każdy grosz. według jakiego projektu budujesz ???

U mnie jest ten proble, że wszystko zaplanowane, ale jak przychodzi do cen to przezywam szok i sprawdzam wszystko od nowa. Choc na razie wszystko oprocz dachu wychodzi troche taniej niz we wstepnej kalkulakji, ale ja chce jeszcze taniej :D I ciagle mam wrazenie, ze ktos mnie robi w bambuko :(

Najlepiej jakbyś miała jakiś znajomych którzy jeż się wybudowali, ja tak mam i sprawdzam ich ceny i mniej więcej wiem czy ktoś nas robi w bambuko :) Ale co do wykończeniówki to się na razie nie orientujemy bo nie wiemy na ile tak naprawdę wystarczy nam kasiorki

A tak przy okazji przed chwilą dzwoniłam jeszcze do 2 osób które transportują drzewa i wiesz co? mam wrażenie że Ci faceci z kobietami gadają jest z jakimś imbecylem a jeszcze tym bardziej z młodymi :(, kiedy sie to zmieni ja błyszcze wiedzą a i tak jestem traktowana niekiedy jak inwestor niższej kategorii :evil: , ale ja się nie dam, to tylko jacyś nieokrzesani i nie wychowani kierowcy tirów, nie jestem feministka broń Boże no ale wymagam szacunku dla własnej osoby :wink:

No to jak z tym drzewem (drewnem ;) )?! Zdecydowaliście?!

Niestety mam problem z moją przeglądarką i nie mogę otworzyć zdjęć, jakie zamieściłaś. Bardzo żałuję, bo my jeszcze fawic nie mamy wykopanych, ba, wytyczone są ale tylko na papierze w dzienniku budowy, a tak chciałoby się już budować!!! :)

Komentarz do mojego dziennika wpisałaś do cudzego niestety - wpisałaś do komentarzy Metei :)

Będę śledzić wasze poczynania, tylko zdjęć wklejajcie sporo!

A co do kosztów za nasze materiały - to są koszty całej ceramiki na dach i ściany (zewn. i wewn.) + dodatki na dach. Nie masz się co przerażać, Ciebie też to czeka, a przecież Dzioucha obrotna jesteś ;)

oj obrotna 8)

Drzewo jedziemy jutro zwozić do tartaku a gotowe ma być w środę, więc do przodu.

Zaglądnij do dziennika jak naprawisz przeglądarkę bo zdjęcia są niczego sobie :wink: , ogólnie bardzo lubię dzienniki z dużą ilością zdjęć :)

Teraz zostało nam czekać na dodatnie temperatury :D