Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Beti

Recommended Posts

• Odpowiedzi 543
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

http://kartki.onet.pl/_i/d/kaplica2_d.jpg

Niech te Święta tak wspaniałe będą całe jakby z bajek, niechaj gwiazdka z nieba leci, niech Mikołaj tuli dzieci, biały puch niech z góry spada, niechaj kotek w nocy gada, niech choinka pachnie wszędzie radość niechaj też tam będzie.

• 3 weeks później...
nie wiem czy mówimy o tych samych płytkach (trawertino z cersanitu)

jeśli tak to mi chodzi o KAFLE które są praktycznie bez tej powłoki ochronnej, boje się że będzie na nie siadał proch i póżniej tego niedomyje

tak, chodzi mi o te kafle, ale dziwne rzeczy opisujesz, oglądałem te kafle i nigdy bym nie powiedział ze będą się bardzo brudzić, raczej w dotyku wyglądaja jakby miały jakąś ochronną warstwę

widziałaś te kafle u kogoś na podłodze?

pozdrawiam

m.

• 2 weeks później...

fotki muszę dopiero zrobić, ale wkleję oczywiście

Narazie przepaliliśmy "zwykłym sposobem", jeszcze nie został odpalony podajnik, musimy kupić dopiero trochę miału

Ale jestem pełna podziwu że wszystko chodzi bez najmniejszych problemów, przepraszam był jeden problem Mirek kupił automatyczne odpowietrzniki, które w większości nadają się do wymiany

u mnie jest centralne na 2 rozdzielaczach więc 2 cale wydaje mi się zbędne gdyż rozdzielacz ma średnice 1' pwierzchnia przekroju rury 1 cal jest około połowe mniejsza od 5/4 wiec wystarczy w zupełnosci do pierszego rozdzielacza dojechac 5/4 a pozniej 1' to i tak jest z nazwyzką jezeli kros robi miedzią to daje rure 28 i jakos starcza rurka alupex 16 ma powierchnie przekroju 10 razy mniejszą niz 1 cal czyli w sumie z 5/4 mozna by teoretycznie 20 grzejników zasilic. U Ciebie pewno trzeba wieksze przekroje z racji potężnej mocy kotła ale niewiem czy az 2' Przy samym piecu najwygodniej wydaje mi sie skrecic tam praktycznie niema rur tylko zawory filtry srubunki, rury 2 cale tez mozna nagwintować z tym ze 2 calowe kształtki sporo kosztują termostatyczne zawory mieszające do podłogówki zwykle są do 1' więc wydaje mi sie ze niema co przesadzać ze średnicami bo to tylko przy grawitacyjnym układzie ma sens a przy rozdzielaczach szkoda zachodu i kosztów. Zdecydowaliśmy sie na układ otwarty bez wymiennika mimo systemu rozdzielaczowego ponoć miało to niedziałać jednakze jak narazie działa i to nienajgorzej.

Zgadza się. W przypadku mojego kolosa zaplanowałem zrobienie od kotła pod całym budynkiem magistralę 2" (około 20 m). Z magistrali w górę trzy piony 1". Na każdym pionie po 3 rozdzielacze (trzy kondygnacje) Wszędzie podłogówka. Nie wiem jeszcze jak to pompować...

Jeśli chodzi o sterowanie kotła i całej instalacji to mam pomysł na zrobienie samouczącego się sterownika.