Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Beti

Recommended Posts

Tak czytam Twój dziennik i się zastanawiam co za projekt robisz do prądu? Czyż przyłącza nie robi ZE i to nie powinno być jego zmartwienie? U nas tak przynajmniej jest ZE robi wszystko do granicy działki i cała papierologia to ich zmartwienie. Od płotu do domu to już problem przy adaptacji projektu. Jeśli tego brak to nie dostaniemy pozwolenia na budowę i koniec.

Trzymam kciuki :D

• Odpowiedzi 543
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja zrobiłam inaczej

podpisałam z ZE umowę przedwstępną aby mój człowiek zrobił mi projekt a nie ZE bo u nich podobno trwa to dość długo, ale w między czasie coś się zmieniło przypuszczam że jakieś przepisy i teraz sobie poczekam niestety

No ale nic muszę się z tym pogodzić, bo prąd będę miała podłączony słupami a na słupy trzeba pozwolenie i wszystkie dokumenty trzeba przepuścić przez machinę odnowa wrrrrrr :evil:

ale i tak już humor mam lepszy bo wreszcie zaczyna się coś dziać ponieważ moje drzewo jest w tartaku i dziś jest cięte na więźbę i deski :D

Pytam, bo jesli byś chciała palić drewnem to warto by zabezpieczyć odpady od przecierania więźby. U mnie wyszło tego cała masa. Z części zrobiłem szopę na budowie, a resztą palę z dobrym efektem. Kawałki lepszej jakości używaliśmy na drobne szaluneczki (niektóe się dało), z części zrobiłem prowizoryczne drzwi i zabezpieczenia okien na zimę. Przemyśl to. Do transportu wystarczy zrykła przyczepa i pasy do spięcia.

Domek bardzo zgrabny.

Ciężko jest znależć coś "w sam raz" i żeby jeszcze wyglądało.

WIem coś na ten temat. 0.5 roku przebieraliśmy z żonką w projektach a przez następne pół roku inni wybrzydzali nad nimi.

Wam się udało !

Wrzuccie prarę zdjęc, żeby zorientować się na jeakim jesteście etapie.

I mam pytanko

napisaliście że:

---------------------------

I bardzo duży 60zł za kubik więźbę 40 zł za deski 20zł za przywóz od kubika

II 40zł za deski i więźbę mniejszy tartak

III 45 zł za deski i więźbę blisko domu

musimy podjąć decyzje na dniach bo po drzewo jedziemy w sobotę

-------------------------

Ile was wychodzi kubik więźby przed impregnacją ale już gotowego wyrobu?

bo coś te ceny są rozumiem tylko za tartak. a do tego trzeba doliczyć drewno.

Mnie udało się znależć kubik po 470 zł gotowego wyrobu, wysuszony i wydaje mi się że to tanio bo ceny w składach to 500-600 zł.

szczepek

Na razie na samej działce nic sie nie dzieje, planujemy zacząć kopać piwnice po świętach, więc stan z poprzedniego roku się nie zmienił, nadal są tylko fundamenty

jeśli chodzi o więźbę to

drzewo mamy z lasu dziadka więc nic nie płaciliśmy za nie, a koszty nasze to tylko tartak 600zł transport 300zł, 9 dni pracy męża teścia brata i na przemian szwagra sąsiada, moja i teściowej :) i ropa do ciągników, więc za jakieś 1000zł ma więźbę i deski na 3 stropy

aha26

no mam nadzieje że zacznie się dziać po świętach

Beti aż mi wstyd :oops: że dopiero teraz piszę coś w Twoim dzienniku - zasuwam jak mały samochodzik z moim remontem - jestem pelen uznania i szacunku dla ludzi którzy robią sami - dla Ciebie wielki szacunek za wiedze i masz racje nie dawaj sie facetom :)

A i rada moja jest taka - większośc robię sam to wiem - jak juz zatrudniasz fachowca to musisz być ostro w temacie - bo on pomimo że zna sie na rzeczy niejednokroć idzie na skróty i tu trzeba go punktować - trochę się zawsze wzburza - ale po czasie pokornieje i przyznaje racje. :wink:

Sebo8877

Ty mnie sebo8877 nie strasz inie twierdzaj w przekonaniu, ze nic mi sie nie uda bo sie nie znam na budowaniu! :cry: jak ja mam punktowac fachowca z moja humanistyczna wiedza. A nie jestem w stanie calej techniki i tych wszystkich waznych szczegolow łyknac w tak krotkim czasie :(

Beti więźba jak się patrzy! I jak małym kosztem! Gratuluje :)

A synek uroczy - widze, ze tyłu czka juz pojazd jakim bedzie po budowie jeździł. wiesz - jak policja na budowie to porzadek musi byc :wink:

sebo

a z tą wiedzą budowlaną to u mnie na razie tak przeciętnie, choć do powiedzenia chcę mieć wiele :lol: o wszystko pytam i wszystko chcę wiedzieć :wink: a fachowcy nam na razie nie straszni bo teść ich będzie miał na oku a jemu żadne błąd nie umknie :D

iga

ja na bieżąco czytam Twój dziennik, i widzę że postępy już są spore 8)

Natomiast więźba leży sobie grzecznie pod plandeką i czeka na impregnacje, też jesteśmy z niej dumni 8)

Ty mnie sebo8877 nie strasz inie twierdzaj w przekonaniu, ze nic mi sie nie uda bo sie nie znam na budowaniu! :cry: jak ja mam punktowac fachowca z moja humanistyczna wiedza. A nie jestem w stanie calej techniki i tych wszystkich waznych szczegolow łyknac w tak krotkim czasie :(

Beti więźba jak się patrzy! I jak małym kosztem! Gratuluje :)

A synek uroczy - widze, ze tyłu czka juz pojazd jakim bedzie po budowie jeździł. wiesz - jak policja na budowie to porzadek musi byc :wink:

Igunia niestety taka jest prawda - przykładowo do mojego sąsiada przyszli fachowcy od dachu - dekarze i chcieli mu połozyć membranę dachową do góry nogami - warstwą paroprzepuszczalną od dachu a warstwą nieprzenikalną dla wody od pomieszczenia - w porę zareagowaliśmy i się udąło uniknąc tragedii.

Nie każdy fachowiec taki jest prawda ale jak już komuś zlecam robote pragnąłbym żyć w przekonaniu ze zrobione mam to dobrze w związku z powyższym pomimo tego że jestem po studiach budowlanych jest sporo rzeczy których nie wiem i ciągle zgłebiam nową wiedze na swojej budowie :)

Iga bądź dobrej myśli to pozwala na sytuację kiedy ty wykończysz budowę a nie ona Ciebie :)

Sebunio

Zzz okazji swiat zycze Ci:Na stole święcone, a obok baranek,

Koszyczek pełny barwnych pisanek

I tak znamienne w polskim krajobrazie

W bukiecie srebrzyste, wiosenne bazie.

Zielony barwinek, fiołki i żonkile

- Barwami stroją uroczyste chwile.

W dom polski wiosna wchodzi na spotkanie,

Gdy wielkanocne na stole śniadanie.