Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta ceramiczna czy gazowa ??


BORG

Recommended Posts

Mamy z małżonką ogromny dylemat....

 

Jesteśmy na etapie projektowania wnętrza i jeszcze mamy chwilę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji. Mamy kilka opcji:

1. Płyta elektryczna 4 polowa + płyta gazowa 2 palnikowa

2. Płyta elektryczna 4 polowa

3. Płyta gazowa 4 palnikowa

 

Co sądzicie o płytach gazowych i elektrycznych? Jakie możecie podaż "ZA" i "PRZECIW" jednej i drugiej?

 

Interesuje nas przede wszystkim aby były ekonomiczne w użytku (boimi się że nas rachunki zrujnują :( )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako osoba uzytkkująca od maja płytę ceramiczną uważam, że to nie jest dobry pomysł. Zaletą jest na pewno to, że nie trzeba ciągnąć do kuchni gazu, że się lepiej zmywa i chyba jest ładniej. no i plusem jest to, że potrawa może "dojść" na maleńkim ogniu.

Potem wady: płyty ceramiczne są droższe (co zjada nam zysk na niedociągnięciu gazu), jesteś uzależniony od dostaw prądu -a przerwy się jednak zdarzają) i przede wszystkim, co już kilka razy pisałam, są potrawy których nie da się zrobić na gazie - czyli wszystkie wymagające szybkiego podmażenia na głębokim ogniu. Odpada prawie cała kuchnia chińska (wok w ogóle nie mam sensu), sporo śródziemnomorskiej wymagającej podsmażenia, a dopiero potem podduszenia warzyw. Ponadto - jeśli dotychczas w domu macie gaz, to musicie się liczyc z koniecznością wymiany większości garnków - do płyty muszą mieć równe dno, a te po gazie zwykle są powyginane. Co przecież też kosztuje...

Moim zdaniem pełen komfort dla gotującego dałaby kuchnia mieszana - gazowo - elektryczna. Jakieś mleczka, zupki i soski - na prąd, ostre smażenie - na gaz. Byłoby idealnie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

są 2+2, ale nie mają takich parametrów jak oddzielnie, a jak mamy już coś kupować to dobrej klasy z wyższej półki

 

wyszło nam coś takiego:

 

Piekarnik ELECTROLUX EOC 6697 2349,00

Płyta elektryczna 4 ELECTROLUX EHS 6696 2039,00

Płyta gazowa 2 AMICA PG 0720 375,00

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BORG w profesjonalnych kuchniach nigdy nie spotkasz elektrycznych kuchenek tylko gazowe :wink:

 

Ja uzywam od 16-17 lat plyty ceramicznej i nie mam porownania z gazem, ale nie narzekam :lol:

 

Na mojej kuchence mozna robic chinczyka w wog-u czy szybko podsmazac na podeszwe hihi ale mam jeden extra palnik na takie potrawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Czy ktoś wypróbował już w codziennym użytkowaniu płytę gazowo-elektryczną (np. 2+2)?

Chętnie poznam za i przeciw.

 

Mam juz kupioną taką płytę, ale jeszcze nie zamontowaną.

Dlaczego 2+2?

Pradu czasami nie ma. Czasami nawet dłużej. Gaz mam z butli. Jak się zimą skończy a śnieg drogę zasypie to zostaje prąd jeśli bedzie :)

Dotychczas zawsze miałem kuchenkę gazową, więc argument estetyczny mnie nie rusza.

Swoją płytę podłączę za jakieś 2 miesiące.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od 8 lat mam elektryczną płytę bez ramki i muszę przyznać, że nie zgadzam się z kilkoma zdaniami, które już pojawiły się na ten temat...

Zalety :

--łatwość utrzymania czystości

--brak tłustych oparów typowych dla spalania gazu

--garnki i patelnie wyglądają o niebo lepiej po gotowaniu na płycie elektr.niż na gazie- długo jak nowe i nie wypaczone

Gotuje się i smaży zupełnie normalnie i nie wiem, skąd wynika stwierdzenie o braku możliwości smażenia w głębokim tłuszczu...

Wady:

--jeśli ktoś często miewa przerwy w dostawie prądu to faktycznie może być problem

--użytkowanie woka ...problematyczne

W nowo budowanym domu będę miała też elektryczną, bo to naprawdę znacznie wygodniejsze niż gaz...

Rodzina 4-osobowa i normalne-codzienne przygotowywanie posiłków...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Ja mam jeszcze trochę czasu na kupowanie sprzętu AGD, ale wiem już że napewno do kuchni kupie sobie kuchenkę elektryczną. Natomiast w piwnicy planuję zrobić kuchnię na np. gotowanie czy smażenie "śmierdzących" rzeczy (np. ryby, kalafior itp.)", zaprawianie warzyw i owoców na zimę itd. Będą tam mebelki mojej mamy, które niedawno w kuchni wymieniła. Żadna rewelacja, ale kto będzie mi oglądał kuchnie w piwnicy... I tam właśnie wstawie kuchenkę na gaz. W razie braku prądu zawsze będę mogła zejść na dół.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam gazowo-elektryczną (4+1), zawsze miałam na gaz więc coś takiego jak utrzymanie w czystości to nie problem. Elektryczne pole się przydaje, jak coś trzeba długo gotować na wolnym "ogniu". Ja jestem zadowolona z takiego rozwiązania.

P.S. Dla mnie te 5 palników to wcale nie za dużo (a rodzinkę mam 3-osobową :lol: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...