BORG 21.02.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Mamy z małżonką ogromny dylemat.... Jesteśmy na etapie projektowania wnętrza i jeszcze mamy chwilę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji. Mamy kilka opcji: 1. Płyta elektryczna 4 polowa + płyta gazowa 2 palnikowa 2. Płyta elektryczna 4 polowa 3. Płyta gazowa 4 palnikowa Co sądzicie o płytach gazowych i elektrycznych? Jakie możecie podaż "ZA" i "PRZECIW" jednej i drugiej? Interesuje nas przede wszystkim aby były ekonomiczne w użytku (boimi się że nas rachunki zrujnują ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.02.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 na wstępie pytanie natury użytkowej czy potrafisz gotować ( nie myślę o gotowaniu wody )czy gotuje się u was codziennie czy okazjonalnie ?czu raczej podgrzewa obiady ?dla ilu się gotuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 21.02.2006 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Żona umie codziennie obiad dla 5 osób (w przyszłości 6 ) podgrzewanie żadziej ale sie zdaża co pare dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 22.02.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jako osoba uzytkkująca od maja płytę ceramiczną uważam, że to nie jest dobry pomysł. Zaletą jest na pewno to, że nie trzeba ciągnąć do kuchni gazu, że się lepiej zmywa i chyba jest ładniej. no i plusem jest to, że potrawa może "dojść" na maleńkim ogniu.Potem wady: płyty ceramiczne są droższe (co zjada nam zysk na niedociągnięciu gazu), jesteś uzależniony od dostaw prądu -a przerwy się jednak zdarzają) i przede wszystkim, co już kilka razy pisałam, są potrawy których nie da się zrobić na gazie - czyli wszystkie wymagające szybkiego podmażenia na głębokim ogniu. Odpada prawie cała kuchnia chińska (wok w ogóle nie mam sensu), sporo śródziemnomorskiej wymagającej podsmażenia, a dopiero potem podduszenia warzyw. Ponadto - jeśli dotychczas w domu macie gaz, to musicie się liczyc z koniecznością wymiany większości garnków - do płyty muszą mieć równe dno, a te po gazie zwykle są powyginane. Co przecież też kosztuje...Moim zdaniem pełen komfort dla gotującego dałaby kuchnia mieszana - gazowo - elektryczna. Jakieś mleczka, zupki i soski - na prąd, ostre smażenie - na gaz. Byłoby idealnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 22.02.2006 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Popytaliśmy się jeszcze kilku osób i na plan pierwszy wysunęła się opcja mieszana: gaz + ceramika. Za to pojawił się kolejny problem: Ceramika 4 pola + gaz 2 czy odwrotnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 22.02.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 A nie ma takich 2+2? 6 palników to nawet przy sześcioosobowej rodzinie sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 22.02.2006 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 są 2+2, ale nie mają takich parametrów jak oddzielnie, a jak mamy już coś kupować to dobrej klasy z wyższej półki wyszło nam coś takiego: Piekarnik ELECTROLUX EOC 6697 2349,00Płyta elektryczna 4 ELECTROLUX EHS 6696 2039,00Płyta gazowa 2 AMICA PG 0720 375,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 22.02.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 BORG w profesjonalnych kuchniach nigdy nie spotkasz elektrycznych kuchenek tylko gazowe Ja uzywam od 16-17 lat plyty ceramicznej i nie mam porownania z gazem, ale nie narzekam Na mojej kuchence mozna robic chinczyka w wog-u czy szybko podsmazac na podeszwe hihi ale mam jeden extra palnik na takie potrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 22.02.2006 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 ja nie szukam profesjonalnej kuchni tylko dobrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 22.02.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Dla mnie płyta gazowo-elektryczna łączy w sobie wady obu (co prawda zalety też). Przede wszystkim znika jedna z podstawowych zalet elektrycznej- łatwość utrzynamia w czystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 19.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Czy ktoś wypróbował już w codziennym użytkowaniu płytę gazowo-elektryczną (np. 2+2)? Chętnie poznam za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 21.03.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czy ktoś wypróbował już w codziennym użytkowaniu płytę gazowo-elektryczną (np. 2+2)? Chętnie poznam za i przeciw. Mam juz kupioną taką płytę, ale jeszcze nie zamontowaną. Dlaczego 2+2? Pradu czasami nie ma. Czasami nawet dłużej. Gaz mam z butli. Jak się zimą skończy a śnieg drogę zasypie to zostaje prąd jeśli bedzie Dotychczas zawsze miałem kuchenkę gazową, więc argument estetyczny mnie nie rusza. Swoją płytę podłączę za jakieś 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 22.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Tomku, jakiej firmy płytę kupiłeś?też uznałam układ 2 + 2 za nakorzystniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 22.03.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Od 8 lat mam elektryczną płytę bez ramki i muszę przyznać, że nie zgadzam się z kilkoma zdaniami, które już pojawiły się na ten temat...Zalety :--łatwość utrzymania czystości--brak tłustych oparów typowych dla spalania gazu --garnki i patelnie wyglądają o niebo lepiej po gotowaniu na płycie elektr.niż na gazie- długo jak nowe i nie wypaczoneGotuje się i smaży zupełnie normalnie i nie wiem, skąd wynika stwierdzenie o braku możliwości smażenia w głębokim tłuszczu...Wady:--jeśli ktoś często miewa przerwy w dostawie prądu to faktycznie może być problem--użytkowanie woka ...problematyczneW nowo budowanym domu będę miała też elektryczną, bo to naprawdę znacznie wygodniejsze niż gaz...Rodzina 4-osobowa i normalne-codzienne przygotowywanie posiłków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta.Manska 05.04.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja mam jeszcze trochę czasu na kupowanie sprzętu AGD, ale wiem już że napewno do kuchni kupie sobie kuchenkę elektryczną. Natomiast w piwnicy planuję zrobić kuchnię na np. gotowanie czy smażenie "śmierdzących" rzeczy (np. ryby, kalafior itp.)", zaprawianie warzyw i owoców na zimę itd. Będą tam mebelki mojej mamy, które niedawno w kuchni wymieniła. Żadna rewelacja, ale kto będzie mi oglądał kuchnie w piwnicy... I tam właśnie wstawie kuchenkę na gaz. W razie braku prądu zawsze będę mogła zejść na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 05.04.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Ja mam gazowo-elektryczną (4+1), zawsze miałam na gaz więc coś takiego jak utrzymanie w czystości to nie problem. Elektryczne pole się przydaje, jak coś trzeba długo gotować na wolnym "ogniu". Ja jestem zadowolona z takiego rozwiązania. P.S. Dla mnie te 5 palników to wcale nie za dużo (a rodzinkę mam 3-osobową ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 05.04.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Było na ten temat juz mnóstwo :http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92085&highlight=p%B3yta+ceramicznahttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=2232&highlight=p%B3yta+ceramicznahttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69367&highlight=p%B3yta+ceramiczna To tylko kilka pierwszych ' z brzegu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 05.04.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 W jakimś salonie kuchennym w Jankach widziałam płyty 2-palnikowe Siemensa. Można sobie skomponowac samemu i ulożyć obok siebie dwa gazowe i dwa elektryczne. Niestety nie znam cen, a też jestem czymś takim zaineteresowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 02.05.2007 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 A jakich firm macie albo polecacie kuchenki elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rufio 03.05.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 plyta gazowa aristona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.