Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta ceramiczna czy gazowa ??

BORG

Recommended Posts

Mamy z małżonką ogromny dylemat....

Jesteśmy na etapie projektowania wnętrza i jeszcze mamy chwilę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji. Mamy kilka opcji:

1. Płyta elektryczna 4 polowa + płyta gazowa 2 palnikowa

2. Płyta elektryczna 4 polowa

3. Płyta gazowa 4 palnikowa

Co sądzicie o płytach gazowych i elektrycznych? Jakie możecie podaż "ZA" i "PRZECIW" jednej i drugiej?

Interesuje nas przede wszystkim aby były ekonomiczne w użytku (boimi się że nas rachunki zrujnują :( )

Jako osoba uzytkkująca od maja płytę ceramiczną uważam, że to nie jest dobry pomysł. Zaletą jest na pewno to, że nie trzeba ciągnąć do kuchni gazu, że się lepiej zmywa i chyba jest ładniej. no i plusem jest to, że potrawa może "dojść" na maleńkim ogniu.

Potem wady: płyty ceramiczne są droższe (co zjada nam zysk na niedociągnięciu gazu), jesteś uzależniony od dostaw prądu -a przerwy się jednak zdarzają) i przede wszystkim, co już kilka razy pisałam, są potrawy których nie da się zrobić na gazie - czyli wszystkie wymagające szybkiego podmażenia na głębokim ogniu. Odpada prawie cała kuchnia chińska (wok w ogóle nie mam sensu), sporo śródziemnomorskiej wymagającej podsmażenia, a dopiero potem podduszenia warzyw. Ponadto - jeśli dotychczas w domu macie gaz, to musicie się liczyc z koniecznością wymiany większości garnków - do płyty muszą mieć równe dno, a te po gazie zwykle są powyginane. Co przecież też kosztuje...

Moim zdaniem pełen komfort dla gotującego dałaby kuchnia mieszana - gazowo - elektryczna. Jakieś mleczka, zupki i soski - na prąd, ostre smażenie - na gaz. Byłoby idealnie...

są 2+2, ale nie mają takich parametrów jak oddzielnie, a jak mamy już coś kupować to dobrej klasy z wyższej półki

wyszło nam coś takiego:

Piekarnik ELECTROLUX EOC 6697 2349,00

Płyta elektryczna 4 ELECTROLUX EHS 6696 2039,00

Płyta gazowa 2 AMICA PG 0720 375,00

BORG w profesjonalnych kuchniach nigdy nie spotkasz elektrycznych kuchenek tylko gazowe :wink:

Ja uzywam od 16-17 lat plyty ceramicznej i nie mam porownania z gazem, ale nie narzekam :lol:

Na mojej kuchence mozna robic chinczyka w wog-u czy szybko podsmazac na podeszwe hihi ale mam jeden extra palnik na takie potrawy.

• 1 year później...
Czy ktoś wypróbował już w codziennym użytkowaniu płytę gazowo-elektryczną (np. 2+2)?

Chętnie poznam za i przeciw.

Mam juz kupioną taką płytę, ale jeszcze nie zamontowaną.

Dlaczego 2+2?

Pradu czasami nie ma. Czasami nawet dłużej. Gaz mam z butli. Jak się zimą skończy a śnieg drogę zasypie to zostaje prąd jeśli bedzie :)

Dotychczas zawsze miałem kuchenkę gazową, więc argument estetyczny mnie nie rusza.

Swoją płytę podłączę za jakieś 2 miesiące.

Od 8 lat mam elektryczną płytę bez ramki i muszę przyznać, że nie zgadzam się z kilkoma zdaniami, które już pojawiły się na ten temat...

Zalety :

--łatwość utrzymania czystości

--brak tłustych oparów typowych dla spalania gazu

--garnki i patelnie wyglądają o niebo lepiej po gotowaniu na płycie elektr.niż na gazie- długo jak nowe i nie wypaczone

Gotuje się i smaży zupełnie normalnie i nie wiem, skąd wynika stwierdzenie o braku możliwości smażenia w głębokim tłuszczu...

Wady:

--jeśli ktoś często miewa przerwy w dostawie prądu to faktycznie może być problem

--użytkowanie woka ...problematyczne

W nowo budowanym domu będę miała też elektryczną, bo to naprawdę znacznie wygodniejsze niż gaz...

Rodzina 4-osobowa i normalne-codzienne przygotowywanie posiłków...

• 2 weeks później...
Ja mam jeszcze trochę czasu na kupowanie sprzętu AGD, ale wiem już że napewno do kuchni kupie sobie kuchenkę elektryczną. Natomiast w piwnicy planuję zrobić kuchnię na np. gotowanie czy smażenie "śmierdzących" rzeczy (np. ryby, kalafior itp.)", zaprawianie warzyw i owoców na zimę itd. Będą tam mebelki mojej mamy, które niedawno w kuchni wymieniła. Żadna rewelacja, ale kto będzie mi oglądał kuchnie w piwnicy... I tam właśnie wstawie kuchenkę na gaz. W razie braku prądu zawsze będę mogła zejść na dół.

Ja mam gazowo-elektryczną (4+1), zawsze miałam na gaz więc coś takiego jak utrzymanie w czystości to nie problem. Elektryczne pole się przydaje, jak coś trzeba długo gotować na wolnym "ogniu". Ja jestem zadowolona z takiego rozwiązania.

P.S. Dla mnie te 5 palników to wcale nie za dużo (a rodzinkę mam 3-osobową :lol: )

• 4 weeks później...