Dyletant 03.02.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 W projekcie mam cztery okna połaciowe i dach kryty docelowo dachówką. Ze względów finansowych przez jeden sezon zostawię dach kryty papą, a dachówkę ułożę dopiero po roku. I tu zaczyna się problem.Czy wobec tego instalować okna już teraz? No ale gdy dojdzie dachówka, to trzeba będzie ponownie robić roboty blacharskie i chyba w ogóle przeinstalowywać???Czy może poczekać z tym do przyszłego roku? No tylko co wtedy z ociepleniem - bo zamierzam ocieplać dach od razu?Które rozwiązanie jest lepsze?Ktoś ma jakiś pomysł? Radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 było już o tym, poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 04.02.2003 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Szukałem, szukałem. Ale jakoś odpowiedzi na to akurat pytanie nie znalazłem. Więc może jednak ktoś coś podpowie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 05.02.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Trudna rada. Ja czekałem z oknami, aż położą mi blachodachówkę.A jedno jedyne okienko kominiarskie, które sam założyłem i tak musieli podwyższyć, czyli wyjąć i założyć na nowo. Sądzę więc , że zawsze będzie jakis problem i nie ma idealnego rozwiązania.Zaznaczam, że nie jestem budowlancem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 05.02.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Obok mnie w ubiegłym roku budowali dom. Też robili pełne deskowanie i papę, a dachówkę położyli dopiero później. Okna dachowe montowali wraz z ostatecznym pokryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr witt 06.02.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Hej. Zamontuj okna wraz z dachówką bo wysokość montażu okna musisz dopasować do dolnego rzędu dachówek znajdujących się pod oknem, a jak nie masz łat jest to niemożliwe. Poza tym ważny jest tu kołnierz uszczelniający, który należy dobrać do wysokości fali konkretnej dachówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr witt 06.02.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Hej. Zamontuj okna wraz z dachówką bo wysokość montażu okna musisz dopasować do dolnego rzędu dachówek znajdujących się pod oknem, a jak nie masz łat jest to niemożliwe. Poza tym ważny jest tu kołnierz uszczelniający, który należy dobrać do wysokości fali konkretnej dachówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 06.02.2003 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 dr wittcie dzięki za radę.Powiedz mi jeszcze proszę, co zrobić z ociepleniem poddasza? Zrobić całe równocześnie z kryciem papą i potem się martwić i rozwalać? Czy może od razu zostawić kawałek bez wełny i jakoś go tam prowizorycznie półwykończyć, coby się nie siepał przez rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr witt 07.02.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Grabula Ja ocieplałbym już po montażu dachówek, okien, itd. Przecież i tak nie bedziesz chyba już mieszkać na poddaszu. Poza tym w miejscach tych prowizorek i tak byłyby mostki termiczne. Dodatkowo pomyśl o robociznie, czy warto cos robic a potem rozwalać / naprawiać. Wg. mnie strata czasu i kasy. A jeśli ty już w tym budynku mieszkasz np. na parterze zastanowiłbym się nad ociepleniem stropu od strony poddasza. Miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts