Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna połaciowe, a tymczasowe pokrycie dachu

Recommended Posts

W projekcie mam cztery okna połaciowe i dach kryty docelowo dachówką. Ze względów finansowych przez jeden sezon zostawię dach kryty papą, a dachówkę ułożę dopiero po roku. I tu zaczyna się problem.

Czy wobec tego instalować okna już teraz? No ale gdy dojdzie dachówka, to trzeba będzie ponownie robić roboty blacharskie i chyba w ogóle przeinstalowywać???

Czy może poczekać z tym do przyszłego roku? No tylko co wtedy z ociepleniem - bo zamierzam ocieplać dach od razu?

Które rozwiązanie jest lepsze?

Ktoś ma jakiś pomysł? Radę?

Trudna rada. Ja czekałem z oknami, aż położą mi blachodachówkę.

A jedno jedyne okienko kominiarskie, które sam założyłem i tak musieli podwyższyć, czyli wyjąć i założyć na nowo. Sądzę więc , że zawsze będzie jakis problem i nie ma idealnego rozwiązania.

Zaznaczam, że nie jestem budowlancem.

Hej.

Zamontuj okna wraz z dachówką bo wysokość montażu okna musisz dopasować do dolnego rzędu dachówek znajdujących się pod oknem, a jak nie masz łat jest to niemożliwe.

Poza tym ważny jest tu kołnierz uszczelniający, który należy dobrać do wysokości fali konkretnej dachówki.

Pozdrawiam

Hej.

Zamontuj okna wraz z dachówką bo wysokość montażu okna musisz dopasować do dolnego rzędu dachówek znajdujących się pod oknem, a jak nie masz łat jest to niemożliwe.

Poza tym ważny jest tu kołnierz uszczelniający, który należy dobrać do wysokości fali konkretnej dachówki.

Pozdrawiam

dr wittcie dzięki za radę.

Powiedz mi jeszcze proszę, co zrobić z ociepleniem poddasza? Zrobić całe równocześnie z kryciem papą i potem się martwić i rozwalać? Czy może od razu zostawić kawałek bez wełny i jakoś go tam prowizorycznie półwykończyć, coby się nie siepał przez rok?

Grabula

Ja ocieplałbym już po montażu dachówek, okien, itd. Przecież i tak nie bedziesz chyba już mieszkać na poddaszu. Poza tym w miejscach tych prowizorek i tak byłyby mostki termiczne. Dodatkowo pomyśl o robociznie, czy warto cos robic a potem rozwalać / naprawiać. Wg. mnie strata czasu i kasy.

A jeśli ty już w tym budynku mieszkasz np. na parterze zastanowiłbym się nad ociepleniem stropu od strony poddasza.

Miłego weekendu