Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie altany ogrodowej i co dalej ?????

para30mw

Recommended Posts

Witam ,

i pozdrawiam wszystkich forumowiczów .To mój pierwszy post.

Mam następujący problem ale mam nadzieję,że ktoś doradzi.

Otóż kupiłem altanę ogrodową .

Działka ma powierzchnię około 1000 m2 .Altana zlokalizowana jest w centralnej części ogrodu także do najbliższej granicy działki jest około 8 metrów.

Altana wykonana jest z ośmiu słupów drewnianych oraz dachu z trzciny .

Powierznia altany to około 19 m2.

Altana nie jest jeszcze zmontowana .

Dwa dni temu przyjechała firma i zaczęła dopiero montaż .

Prace jednak wstrzymałem , bo dowiedziałem się że postawienie takiej altany wymaga zgłoszenia do Starostwa .

Pojechałem więc do Starostwa dokonać zgłoszenia .

Zrobiłem szkic altany , opisałem ją , dołączyłem mapkę z geodezji , na której zaznaczyłem lokalozację altany etc. i tu zaczął się dla mnie dramat , gdyż pani urzędniczka powiedziała , że za 30 dni , jeśli nie dostanę wezwania do uzupełnienie dokumentacji lub innego pisma , to dopiero mogę montować altanę .

Zamurowało mnie ale prawo jest prawo .

Teraz wstrzymałem montaż na miesiąc ( mam postawione tylko słupy ) i czekam .

Bardzo mnie to jednak irytuje , bo za altanę i montaż zapłaciłem a firma , która montuje tą altanę też chciała by wywiązać się z umowy.

Teraz mam wyobór : czekać 30 dni albo zaryzykować i montować dalej .

I tu mam pytanie : jakie sankcje mogą mnie spotkać jeśli będę montował a w ciągu tych 30 dni przyjedzie ktoś z nadzoru budowlanego i stwierdzi to ?

Najbardziej boję się decyzji o rozbiórce , bo położenie trzciny jest drogie a ja nie chciałbym stracić kasy .

Jeśli jednak nie mieliby prawa nakazać mi rozbiórki a np. tylko uzupełnić dokumentacje , to jestem skłonny montować dalej .

Trochę ta sytuacje mnie irytuje ,bo wygląda to tak jakbym np.kupił telewizor i musiał trzymać go w domu 30 dni i dopiero po tym terminie mógłbym go podłączyć .

Wszystkich , którzy znają się na prawie proszę o radę.

Póki co czekam i nie robie nic .

P.S. Kupiłem też piaskownice i huśtawkę dla dziecka , czy też wymagają one zgłoszenie ?

Dzięki za odpowiedź

Pofatygowałem się osobiście do mojego Starostwa Powiatowego, żeby zrobić zgłoszenie budowy altany i popatrzono się na mnie jak na czubka. Pani naczelnik zaczęła gorączkowo szukać w przepisach wsparcia jak potraktować takiego służbistę jak ja. Po dłuższej chwili dumania stwierdziła, że zgłoszenie niepotrzebne.

wg mnie wszystko zależy od urzędu, u mnie na przykład (nie pracuję w wydziale architektury) podchodzą do tego rodzaju zgłoszeń tak: inwestor zgłasza a oni w ciągu miesiąca (to max. okres) wysyłają pismo, że przyjęli zgłoszenie albo nie, ale zawsze wysyłają pismo, mało tego w trakcie tego miesiąca, przy okazji wizyt na różnych budowach sprawdzają również te zgłoszenia i jeśli to co jest w zgłoszeniu "stoi" to odmawiają przyjęcia zgłoszenia i po ptakach,

może być jeszcze tak, że jakiś "uprzejmy" sąsiad doniesie do PINB a wtedy już jest kara pieniężna, niestety

więc tak jak w każdej sprawie wszystko zależy od tego kto jak intrpretuje przepisy

To dziwne , że prawo nie jest precyzyjne i zależy od interpretacji urzędnika .

Wstrzymałem montaż tej altany na 30 dni i czekam .

Szczerze mówiąc dziwne to prawo ,bardzo dziwne.

Ale nie uzyskałem jeszcze precyzyjnej informacji , co mogą mi zrobić jeśli nie wstrzymałbym montażu a zostałbym skontrolowany .

Kara finansowa , rozbiórka , odmowa przyjęcia zgłoszenia i co dalej ?

Sorrki , że tak się szczegółowo dopytuje ale ta sytuacja jest komiczna .

pozwoliłam sobie wpisac w wyszukiwarce słowa:prawo budowlane:

Oto, co znalazłam:

Pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia nie wymaga budowa:

Altan i obiektów gospodarczych na działkach w pracowniczych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich,

Obiektów małej architektury (jeżeli nie są umieszczone w miejscach publicznych),

Ogrodzeń (jeżeli nie są to ogrodzenia, na które konieczne jest zezwolenie),

Obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych,

Tymczasowych obiektów budowlanych stanowiących wyłącznie eksponaty wystawowe, nie pełniących jakichkolwiek funkcji użytkowych, usytuowanych na terenach przeznaczonych na ten cel,

Znaków geodezyjnych, a także obiektów triangulacyjnych, poza obszarem parków narodowych i rezerwatów przyrody.

W Nadzorze budowlanym uzyskałem informację (prywatnie), że jeśli obiekt typu altana wymagający zgłoszenia, wybuduje się przed ustawowym terminem 30 dni od zgłoszenia, to jeśli jest on zgodny ze zgłoszeniem i z przepisami to praktycznie nie ma żadnych konsekwencji ( w przypadku kontroli). W praktyce nie ma szans na żadną kontrolę bo mają dużo odbiorów i innych kontroli na "poważnych" budowach.

Radzę nie przejmować się tymi 30-ma dniami karencji. Chyba że masz wojenne stosunki z sąsiadem :wink: