para30mw 22.02.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam , i pozdrawiam wszystkich forumowiczów .To mój pierwszy post.Mam następujący problem ale mam nadzieję,że ktoś doradzi.Otóż kupiłem altanę ogrodową .Działka ma powierzchnię około 1000 m2 .Altana zlokalizowana jest w centralnej części ogrodu także do najbliższej granicy działki jest około 8 metrów.Altana wykonana jest z ośmiu słupów drewnianych oraz dachu z trzciny .Powierznia altany to około 19 m2.Altana nie jest jeszcze zmontowana . Dwa dni temu przyjechała firma i zaczęła dopiero montaż .Prace jednak wstrzymałem , bo dowiedziałem się że postawienie takiej altany wymaga zgłoszenia do Starostwa . Pojechałem więc do Starostwa dokonać zgłoszenia . Zrobiłem szkic altany , opisałem ją , dołączyłem mapkę z geodezji , na której zaznaczyłem lokalozację altany etc. i tu zaczął się dla mnie dramat , gdyż pani urzędniczka powiedziała , że za 30 dni , jeśli nie dostanę wezwania do uzupełnienie dokumentacji lub innego pisma , to dopiero mogę montować altanę . Zamurowało mnie ale prawo jest prawo . Teraz wstrzymałem montaż na miesiąc ( mam postawione tylko słupy ) i czekam . Bardzo mnie to jednak irytuje , bo za altanę i montaż zapłaciłem a firma , która montuje tą altanę też chciała by wywiązać się z umowy. Teraz mam wyobór : czekać 30 dni albo zaryzykować i montować dalej .I tu mam pytanie : jakie sankcje mogą mnie spotkać jeśli będę montował a w ciągu tych 30 dni przyjedzie ktoś z nadzoru budowlanego i stwierdzi to ?Najbardziej boję się decyzji o rozbiórce , bo położenie trzciny jest drogie a ja nie chciałbym stracić kasy .Jeśli jednak nie mieliby prawa nakazać mi rozbiórki a np. tylko uzupełnić dokumentacje , to jestem skłonny montować dalej .Trochę ta sytuacje mnie irytuje ,bo wygląda to tak jakbym np.kupił telewizor i musiał trzymać go w domu 30 dni i dopiero po tym terminie mógłbym go podłączyć .Wszystkich , którzy znają się na prawie proszę o radę.Póki co czekam i nie robie nic . P.S. Kupiłem też piaskownice i huśtawkę dla dziecka , czy też wymagają one zgłoszenie ? Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.02.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Na wiosnę chcę postawić na działce domek ogrodowy (ok. 12 m kw) i nawet przez myśl mi nie przeszło aby zgłaszać to do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
para30mw 22.02.2006 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Działka nie jest działką rolniczą .Jest to normalna działka budowlana . Mam już wybudowany dom .Teraz chciałbym altanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.02.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Działka nie jest działką rolniczą . Jest to normalna działka budowlana . Mam już wybudowany dom . Teraz chciałbym altanę. To tak samo jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
para30mw 22.02.2006 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Okay ale co teraz zrobić ?Czekać miesiąc czy kończyć montaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 22.02.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Pofatygowałem się osobiście do mojego Starostwa Powiatowego, żeby zrobić zgłoszenie budowy altany i popatrzono się na mnie jak na czubka. Pani naczelnik zaczęła gorączkowo szukać w przepisach wsparcia jak potraktować takiego służbistę jak ja. Po dłuższej chwili dumania stwierdziła, że zgłoszenie niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 22.02.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Okay ale co teraz zrobić ? Czekać miesiąc czy kończyć montaż ? montuj Oni teraz mają ważniejsze sprawy na głowie bo śnieg ciągle pada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 22.02.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 ja bym montowała, znając mnie pewnie bym nawet nie zgłaszała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 22.02.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 wg mnie wszystko zależy od urzędu, u mnie na przykład (nie pracuję w wydziale architektury) podchodzą do tego rodzaju zgłoszeń tak: inwestor zgłasza a oni w ciągu miesiąca (to max. okres) wysyłają pismo, że przyjęli zgłoszenie albo nie, ale zawsze wysyłają pismo, mało tego w trakcie tego miesiąca, przy okazji wizyt na różnych budowach sprawdzają również te zgłoszenia i jeśli to co jest w zgłoszeniu "stoi" to odmawiają przyjęcia zgłoszenia i po ptakach, może być jeszcze tak, że jakiś "uprzejmy" sąsiad doniesie do PINB a wtedy już jest kara pieniężna, niestetywięc tak jak w każdej sprawie wszystko zależy od tego kto jak intrpretuje przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 22.02.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 na każde 500m2 działki możesz bez żadnego zgłaszania postawic obiekt do 25m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 22.02.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Wysłany : Sro, 22 Luty 2006 22:49 na każde 500m2 działki możesz bez żadnego zgłaszania postawic obiekt do 25m2 . Właśnie w tym sęk że powinno byc zgłoszenie. Dawniej trzeba było miec pozwolenie na budowę (chyba powyżej 9 m2) więc i tak jest nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
para30mw 23.02.2006 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 To dziwne , że prawo nie jest precyzyjne i zależy od interpretacji urzędnika .Wstrzymałem montaż tej altany na 30 dni i czekam . Szczerze mówiąc dziwne to prawo ,bardzo dziwne. Ale nie uzyskałem jeszcze precyzyjnej informacji , co mogą mi zrobić jeśli nie wstrzymałbym montażu a zostałbym skontrolowany .Kara finansowa , rozbiórka , odmowa przyjęcia zgłoszenia i co dalej ? Sorrki , że tak się szczegółowo dopytuje ale ta sytuacja jest komiczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loppez 24.02.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 kara od 2.500 do 5000 zł. z tego co mi wiadomo, może być też nakaz rozbiórki albo czeka cię legalizacja obiektu, która też kosztuje (chyba tyle ile kara) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
para30mw 24.02.2006 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 No to wolę odczekać miesiąc .Dzięki za odpowiedzi i sugestie . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 26.02.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 pozwoliłam sobie wpisac w wyszukiwarce słowa:prawo budowlane:Oto, co znalazłam: Pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia nie wymaga budowa: Altan i obiektów gospodarczych na działkach w pracowniczych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich, Obiektów małej architektury (jeżeli nie są umieszczone w miejscach publicznych), Ogrodzeń (jeżeli nie są to ogrodzenia, na które konieczne jest zezwolenie), Obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych, Tymczasowych obiektów budowlanych stanowiących wyłącznie eksponaty wystawowe, nie pełniących jakichkolwiek funkcji użytkowych, usytuowanych na terenach przeznaczonych na ten cel, Znaków geodezyjnych, a także obiektów triangulacyjnych, poza obszarem parków narodowych i rezerwatów przyrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 26.02.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 strona która być moze przyda sie forumowiczom:http://www.internetowydom.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.02.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 strona która być moze przyda sie forumowiczom: http://www.internetowydom.pl/ To chyba stare jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 27.02.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 strona która być moze przyda sie forumowiczom: http://www.internetowydom.pl/ To chyba stare jest Ja bym dodał że to jest bardzo stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leski2 27.02.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 W Nadzorze budowlanym uzyskałem informację (prywatnie), że jeśli obiekt typu altana wymagający zgłoszenia, wybuduje się przed ustawowym terminem 30 dni od zgłoszenia, to jeśli jest on zgodny ze zgłoszeniem i z przepisami to praktycznie nie ma żadnych konsekwencji ( w przypadku kontroli). W praktyce nie ma szans na żadną kontrolę bo mają dużo odbiorów i innych kontroli na "poważnych" budowach. Radzę nie przejmować się tymi 30-ma dniami karencji. Chyba że masz wojenne stosunki z sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
para30mw 27.02.2006 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Dziękuje wszystkim za porady.To forum naprawdę żyje i ludzie są tu sympatyczni.Mam nadzieję,że kiedyś się zrewanżuje .Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts