Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uprawnienia

Leszko

Recommended Posts

Mam osobę która będzie kierowała budowę domku jednorodzinnego.

Wiosną rozpoczynam budowę,trzeba będzie wytyczyć budynek,a ww.

kierownik mówi mi że może również wytyczyć.ale nie jestem pewny co do uprawnień może ktoś podpowie czy ta osoba może z tymi uprawnieniami to zrobić.

Podaję co jest napisane na uprawnieniu mojego kierownika:

...........jest upoważniony do:

1.kierowania,nadzorowania i kontrolowania budowy i robót,kierowania i kontrolowania wytwarzania konstrukcyjnych elementów budowlanych oraz oceniania i badania stanu technicznego w zakresie wszelkich budynków i innych budowli o powszechnie znanych rozwiązaniach konstrukcyjnych,z wyłączeniem linii,węzłów i stacji kolejowych,dróg oraz lotniskowych dróg startowych i manipulacyjnych,mostów budowli hydrotechnicznych i wodnomelioracyjnych.

2.do sporządzania w budownictwie osób fizycznych projektów w zakresie rozwiązań architektonicznych:

a/budynków inwentarskich i gospodarczych,adaptacji projektów typowych i powtarzalnych innych budynków oraz sporządzania planow zagospodarowania działki związaną z realizacją tych budynków.

b/budowli nie będących budynkami.

tak jest napisane na uprawnieniu ,ale nic nie ma o wytyczeniu,

dlatego mam obiekcje.

• 3 weeks później...

Witam !

Budynek może wytyczyć tylko geodeta uprawniony, potwierdza to wpisem do dziennika budowy na specjalnej do tego przeznaczonej stronie. Taka usługa kosztuje około 500 zł. Geodeta ma za zadanie nie tylko nabić paliki na gruncie ale także tzw. "ławy drutowe" do przymocowania właśnie drutów albo sznurków murarskich. Jaj jeszcze coś masz to pytaj.

Pozdrawiam !