Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

czytam posty elblążan od niedawna i widzę, że coś zamarł wątek elbląski :(

Ja tez jestem tutejsza i buduje się w Jagodniku. W chwili obecnej poszukuję tynkarzy - może ktos z was poleci swoją grupę? Oprócz Wwioli z wiadomych względów :)

Pozdrawiam starych bywalców......którzy teraz chyba zaspali...... :) :) :)

• Odpowiedzi 800
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

jaaaaa hurra! grupa elbląska!

ja też z Elblaga jestem , budowac będę koło Nowego Dworu Gdańskeigo, to w sumie juz pomorskie ale do Elb. blizej :)

jeszcze nic nie wiem o niczym, na razie mamy działkę, wybieramy projekt , ale cieszę się Was znalazłam! Jak coś już sie dowiem to się na pewno podzielę a na razie liczę na ciekawe pogaduchy :) Budowa domu to szleństwo! w pozytywnym oczywiście tego słowa znaczeniu :) jak na razie służę wsprciem duchowym

Emi

• 1 month później...

Długo tu nie zaglądałam a wątek wcale się nie rozrósł.....:(

A szkoda bo pewnie moglibyśmy wymieniać się doświadczeniami tymi złymi i dobrymi.....

Sławek a gdzie Ty się podziałeś ?

Może jednak zaczniecie się odzywać i opisywać swoje kolejne etapy budowy... będzie miło i ciekawie jak porozmawiamy we własnym lokalnym gronie....

Zachęcam do klikania..... :D :D :D

i jeszcze jedno.....

Joanna i Janusz czytam wasze posty na różnych forach....są ciekawe... :D fajnie byłoby podtrzymac i tę stronkę nie uważacie? :) :) :)

Może opiszesz jak daleko jesteście w tej chwili z Waszą budową? Może podpowiesz kto jest dobrym fachowcem a kto złym na naszym elbląskim rynku - oczywiście jeżeli mieliście złe i dobre doswiadczenia.....

maaja, ja niestety nie pomogę Ci. Mój mąż z kolegą dekarzem robili nasz dach. Wygląda bardzo ładnie :)

Goda15 jeżeli jeszcze czytasz ten wątek, czy ten domek za kościołem na Rawskiej to Wasz? Przejeżdżam codziennie obok jak jadę i wracam z pracy i podziwiam jak daleko roboty są już posuniete a pamiętam jak wychodziło z ziemii :D :D

• 4 weeks później...

wasiek! ja będę tui teraz zagladac :) włąśnie w wielkich bólach rozkręcam naszą budowę , poszukuje sprawdzonego architekta w elblągu, który pod jednym dachem wykona adaptację i najlepiej to jeszcze projekty przyłączy bez pomocy kolegów z branży za dodatkową opłątą, :wink: masz jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? książka telefoniczna niewiel mówi

pozdrawiam! nasz plac budowy koło Nowego Dworu Gd..

EMi

ps. super dziennik budowy :)

Witaj Emi... :)

niestety, w kwestii architekta chyba Ci nie pomogę. Nie polecę Ci swojego bo zbyt duzo pomyłek było po drodze a i za tani tez nie był. Mogę polecić młodego projektanta co do wody. Zrobił mi projekt przyłącza zewnętrznego

wody, łącznie ze wszystkimi pozwoleniami za 500 zł. W biurze projektów na Wigilijnej chcieli za to 700-800zł.

A tak w ogóle, to jeżeli myślisz o przyłączach wewnętrznych to chyba sam architekt tego nie zrobi. Każdy z nich ma inne uprawnienia. Jeden do wody, inny do gazu a jeszcze inny do elektryczności. Tak wyczytałam tez ze swojego projektu. Więc, tak czy inaczej każdy będzie chciał Cię skasować jak najwięcej... :cry: :)

Ale duuuużo jeszcze przed Tobą.....

Pozdrawiam

znalazłam w elbląskim katalogu firm coś takiego :

"architect"

Projektowanie ogólnobudowlane: architektura, konstrukcja, instalacje i sieci, drogi, tereny zieleni, wnętrza.

Ekspertyzy techniczne i raporty oddziaływania inwestycji na środowisko.

Opiniowanie projektów przez rzeczonawców ds. BHiP i ergonomii oraz ds. zabezpieczeń p. poż.

Na miejscu pracownie: architektoniczna, drogowa, instalacji i sieci sanitarnych.

ul Orzeszkowej 2/4

budynek Mieskiej Straży Pożarnej II piętro"

to podkreślone najbardziej mnie interesuje, zadzwonie do nich w poniedziałek z rana to się może czegoś dowiem. Ciekawe ile sobie zażyczą, najlepiej jeszcze jakby pozwolenie na budowę organizowali.

fajnie się patrzy jak domki powstaja :) widać że "to się da zrobić" a ja tego wszystkiego za bardzo nie ogarniam na razie, wałśnie przeczytałam niemal cały internet na temat formalnoći, pozwolen, uzgodnien, map i na razie mam opracowany pierwszy etap :) potem się zobaczy, małymi kroczkmi i jakoś się ruszy! majątek wydam na telefony a moi rodzice pójdą życwem do nieba :)

w sytuacji jestem szczególnej , wąłaściwie jestesmy, ja wraz z narzeczonym, sziedzimy na Zielonej Wyspie i kombinujemy co tu zrobić żeby najbardziej uciążliwy etap pchnąc do przodu, czyli rozpoczęcie, media i mury i dach. Żeby nie tracić czasu, za niedługo wrócimy na stałe do polski i coś już bedzie. wykończeniowką bedziemy się wykańczać sami. Bedziemy streować przez telefon. mam mase wątpliwości! ale spróbować można, osobna sprawa to wybór ekipy do stanu surowego. O rety rety!

to link do "naszego" domku.

http://domna5.pl/index.php?opcja=details&id=15&nazwa_projektu=ALA

Witam wszystkich serdecznie. Od dłuższego czasu obserwuję Grupę Elbląską ale z przykrością stwierdzam , że od dłuższego czasu nic się nie dzieje. Może coś ruszymy :roll: .

Emi601 ja jestem właśnie na etapie adaptacji i przygotowania dokumentacji do pozwolenia na budowę. Plan wiosna 2008. Praktycznie wszystko gotowe czekam jedynie na mapę od geodety. Nie ukrywam, że korzystałem z biura poleconego przez znajomego. Do chwili obecnej jestem zadowolony. Już zacząłem poszukiwania ekipy budowlanej. W jednej z prywatnych firm jak usłyszałem cenę za robociznę to usiadłem z wrażenia. Na start 70.000 :-? , a dom prosty jak "agrafka".

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/czterykaty/index.php

Pozdrawiam.

Hej, no gratuluję wyboru projektu. Bardzo ładny i funkcjonalny, zreszta bardzo podobny do mojego Granata .. :D tylko wykusza mu brak....

Zapytam - a nie mysleliście, żeby wyprstować tę część wykrojoną na taras? Salon byłby wtedy większy a taras można zrobić z markizą i też będzie zadaszony.

Powiem szczerze, że nie braliśmy tego pod uwagę, a adaptacja projektu i przygotowanie dokumentacji jest już tak zaawansowane, że wolimy nie tracić czasu. Wzięliśmy jedynie poprawkę na przesunięcie ściany w jednym pokoju (graniczącym z łazienką) celem podzielenia łazienki i zrobienia oddzielnej dla naszej sypialni. Mam takie pytanko z uwagi na fakt, że musimy utwardzić około 75 metrów drogi może orientujecie się gdzie można wyrwać gruz. Na portel.pl na jedno ogłoszenie "oddam gruz" jest 20 "przyjmę gruz" :lol:

meukov zadzwon do Clinera do działu technicznego i powiedz, że potrzebujesz gruz. Dowiązą Ci na miejsce a za wywrotke gruzu zapłacisz grosze. U nas takich wywrotek poszło chyba ze 20 ale droga to ponad 100 metrów. Gruz sprawuje sie super i ciężki sprzęt spokojnie po nim jeździł i ubijał i dalej w porzadku.

Tak też myślałem z Cleaner'em. Przed chwilą skończyłem razem z żoną przeglądać Państwa "dziennik budowy" i wrażenie :o :o :o :o :o :o w nieskończoność.

Praktycznie w ciągu jednego roku macie już dom. U nas sukcesem będzie stan zamknięty. Na pewno będziemy w kontakcie z uwagi na bardzo podobne upodobania choćby, ogrzewanie podłogowe, rekuperator. Jeszcze nie wybraliśmy urządzenia do ogrzewania wszystko przed nami. Niestety na charakter pracy mój i żony będziemy musieli zdać się na "fachowców" w pełnym zakresie. Ale cóż "Rzymu od razu nie zbudowano". Pozdrawiam.