Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

OOO Witaj Sławku.... :D

Błotko na Twoich zdjęciach bardzo przypomina mi moje krajobrazy niestety, przed moim domkiem... :( :(

Mam rozkopana oczyszcalnię i firma się nie odzywa, żeby mi ja naprawić. Przyjechali, odkopali glinę i......zostawili na lepsze czasy bo teraz tez żaden ciężki sprzęt nie wjedzie na moją posesję :(

A tak to wygląda....

http://images31.fotosik.pl/83/589b0fa87d9f5231med.jpg

• Odpowiedzi 800
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Meukov, coś dziwnie i strasznie to zabrzmiało......czyżby plany sie zmieniły? Jeżeli tak, to mysle, że budowa i tak poczeka, bo jak juz raz zaraziliście sie bakteria zwaną budowa....to tak czy inaczej zrealizujecie swoje plany. Ja cos wiem na ten temat.... :)

Emi, sorki ale jeszcze nie dzwoniłam ..ale pamietam.... :oops: :oops:

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
No dobra a może Wy też coś popiszecie o swoich perypetiach, co? Ja mam swoich dosyć ale o kłopotach innych z chęcia wysłucham a wiem, że to czasami pomaga jak wyrzucimy całą złość na biurokracje naszą - na zewnątrz. U mnie budynek na zewnątrz się ociepla, kotłownia ubiera w kafelki, oczyszczalnia zasypuje sie sama gliną( panowie jeszczce do mnie nie dotarli na reklamacje ) i tylko siusiu nie ma gdzie robić przez to. No a teraz Wy ....... do klawiaturki....ja czekam...... :D :D

No dobra to jedziemy. Mimo, że faktycznie zawiesiłem postępowanie nie zasypuje gruszek w popiele. Dalej szukam ekipy. Już wcześniej wspomniałem, że rozesłałem mail'e do kilku "firm" jak na razie otrzymałem tylko jedną odpowiedź ale z uwagi, że jest niepełna pozwolicie, że nie napisze szczegółów. Ja będzie pełna rzucę na forum. Albo chcą kosmiczne pieniądze alb ich nie chcą w ogóle. Na piątek jestem wstępnie umówiony z przedstawicielem Ytonga. Chcę zobaczyć jak to wygląda materiałowo-finansowo. Zauważyłem , że gazobeton osiąga ceny Ytonga.

Na razie tyle bo bez pozwolenia nie mogę nic więcej działać. No może jeszcze tyle, że deski na szalunki do zjazdu przygotowane.

a ja wiszę na telefonie , na drugim końcu kabla wisi architekt i tak sobie dyskutujemy :)

a o czym , a o tarasie! bo dotarła do mnie straszna prawda , że w ten sposób jak sobie to wymyśłiłam , to nie wyjdzie mi wcale romantyczna przestrzeń pod dachem tylko marne 2,5 m szerokości, bo tyle mniej wiecej bedzie miał mój teoretyczny na razie taras. Liczyłam na 3,2 ( co po namysłe też szału nie robi) , ale zapomniałam, że tyle to bedzie wynosić sama rozpiętość dachu a okapy? sam taras po podłodze się skurczy. I tak sobie z narzeczonym doszliśmy do wniosku, że jak ma niespełniac naszych oczekiwań, to po co wywalać na niego kasę, która przyda się na coś innego, bardziej w piewrszym roku mieszkania przydatnego. Bo to i drewno, i pokrycie, i podłoże, i robota dekarzy, i obróbek dachowych wiecej. A zamiast tarasu to powoli, powoli dorobimy się altanki orgordowej, wolnostojącej, winem obrośniętej :) wydatek odłozony w czasie , i bedzie taka duża jak nam sie zachce, i z grilem murowanym nawet!

wybaczcie mi ten ordynarny pozbawiony proporcji szkic ale tak miało toto wyglądać. (dach dwuspadowy a nie płaski, ale przynajmniej odzwierciedla ideę :) )

http://img165.imageshack.us/img165/4489/tarasub4.th.jpg

Piszę "miało", bo arch ma się zastanowić jaki duży ten taras może ewentualnie narysować a ja mam do niego jutro zadzwonić i podjąć decyzję. rozpiętość dachu 3.18, długość , w zaszadzie dowolna ( myślałam o 3-4m)

myślę że powiem że rezygnujemy z tarasu. czynnik rozsądkowy i ekonomiczny przeważa, no i praktyczny, po co mi zadaszony pomost jak nie mam jeziora? :)

no i od zachodu by był, więc i z tego powodu takich mieszanych uczuć do niego nabrałam, i zasłaniałby nieco to największe okno w salonie a czego jak czego ale światła to chchemy mnóstwo!

jak szanowne grono się zapatruje? na rozterki biednej budowczyni, która ma tyle rzeczy do przemyłenia i tyle decyzj ido podjęcia :)

ps. po wywiadzie w firmie co dachy robi, decyzja zapadła, na dom- blacha, (30% taniej niż dachówka) , na garaż czerwona papa termozgrzewalna i bedzie czekał na lepsze czasy :p (100m2 dachu na garażu, szaleńcy! :) )

a tk przy okazji, jak na dachu papa leży to można zamontować jakoś rynny?

cześć, myślę, że Twoje myslenie - to drugie - o braku zadaszonego tarasu jest ekonomiczne. Wprawdzie ja mam zadaszony taras ale tylko częściowo, tak, żeby nie zabierał mi całkowitego swiatła słonecznego. Pozostała częśc tarasu bedzie niezadaszona. W części zadaszonej zmieści sie stolik i jakaś kanapa z fotelami i jeszcze duzo światła wpada do salonu. W przyszłości również mamy zamiar zrobić altankę ale w innej części ogrodu.

Poza tym działaj, działaj bo wiosna się zbliża..... :D :D :D :D

A jak z ekipą?

klamka zapadła opcja taras anulowana. Arch. potwierdził moje obawy, wąsko mu wyszło.

dowidziałam się też że arch zaplanował nam poszerzenie ławy fundamentowej, a badań geotech. nie muszę robić aczkolwiek nikt mi nie zabroni :) ale jak już się zacznie budowa to kierbud w takich syt trzyma ręke na pulsie i jakby coś było nie tak to woła żeby płytę projektować. Wolałabym tego uniknąć, :-?

a ekipy hmmm :oops: czas zacząć , musze się wziąc i zacząć dzwonić żeby chociaż z kimś się spotkac jak będe na urlopie. książka telefoniczna w dłoń i heja! o matko! albo katalog firm na portelu.

ale na dach chyba juz mam wykonawców. to już coś.

• 2 weeks później...

Hej Grupa Elbląska!

Krąży mi po głowie zamysł kupna działki i budowa domu w samym Elblągu (ale tu zabijają mnie ceny działek) lub w bliskiej odległości od Elbląga.

Jestem na etapie szukania działeczki ale póki co nie mam nic interesującego.

Szukam czegoś za rozsądne pieniądze i niewielkiego (w projekcie, który mi się podoba jest "minimalna wielkość działki - ok. 420m2, ale zakładam, że to tragiczne minimum i będzie ścisk straszny).

Szukam działeczki tak max. 600 m2 (a jeśli większa to zarozsądną kasę).

Może wiecie o takiej? Przeglądam ogłoszenia, ale tam wszędzie areał idzie w tysiące metrów...

może gdzieś przy siódemce poszukaj, ja dzięki cenom takim jakie są wylądowałam na wsi :) bedzie fajnie! mamy nawet kanalizację! a dojazd wszędzie dobry!

nawet elbląg zwariował z tymi cenami. domyśłam się że działki za 150 tys cię nie ineresują.

Ja moją znalzłam głupim trafem w ogłoszeniach na http://www.trojmiasto.pl pierwsza byłam ! :)

może gdzieś przy siódemce poszukaj, ja dzięki cenom takim jakie są wylądowałam na wsi :) bedzie fajnie! mamy nawet kanalizację! a dojazd wszędzie dobry!

nawet elbląg zwariował z tymi cenami. domyśłam się że działki za 150 tys cię nie ineresują.

Ja moją znalzłam głupim trafem w ogłoszeniach na http://www.trojmiasto.pl pierwsza byłam ! :)

Dzięki za odpowiedź.

Słusznie domniemasz, że 150 tysięcy to dla mnie kosmos...

Takiej ceny nie dam nawet za działkę w samym sercu elbląga, jaka by nie była... Zwyczajna kalkulacja - cena domu + cena działki nie może przekroczyć sensownego pułapu... Nie napinam się na dom, nie mam przymusu ;-D

A gdzie jest Twoja działka? Jeśli to nie tajemnica oczywiście ;-)