Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 800
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam.

chciałabym radośnie zameldować się na wątku.

własnie wybieram działkę i mam wielki zamiar w tym roku zacząć budowę,

na pewno ze względu na koszty bedzie to mały ok 80-90 metrów domek.

witamy świeżucha :)

Może coś więcej napiszesz, gdzie ta działka itp. życzę pwoodzenia ale kupno działki, akty notarialne i wszelkie pozwolenia to trwa...duuuużo czasu

działka w Łęczu. jest rolna z wydanymi warunkami zabudowy. planu zagospodarowania tam nie ma.

zastanawiam się czy to dobry pomysł, czy nie wkopię się w działkę na której nic nie będe mogła zrobić.

Wiem, ze istnieje prawo pierwokupu przez ANR, wiem, ze jesli nie skorzysta, następuje przeniesienie własności na nowego nabywcę, czyli mnie:)

jak rozumiem, skoro są warunki zabudowy, to nie trzeba będzie odralniać, a jedynie wyłączyć fragment z produkcji rolnej?

i wówczas po pozwolenie na budowę:)

wiem, ze czeka mnie sporo biegania i nerwów.

co do samego domu - to interesowałam sie domem prefabrykowanym. na pewno będzie u nas ważna cena domu, ale też szybkość budowy. Sprzedajemy mieszkanie i przez czas budowy będziemy się tułali po rodzinie, albo wynajmowali.

działka w Łęczu. jest rolna z wydanymi warunkami zabudowy. planu zagospodarowania tam nie ma.

zastanawiam się czy to dobry pomysł, czy nie wkopię się w działkę na której nic nie będe mogła zrobić.

Wiem, ze istnieje prawo pierwokupu przez ANR, wiem, ze jesli nie skorzysta, następuje przeniesienie własności na nowego nabywcę, czyli mnie:)

jak rozumiem, skoro są warunki zabudowy, to nie trzeba będzie odralniać, a jedynie wyłączyć fragment z produkcji rolnej?

i wówczas po pozwolenie na budowę:)

wiem, ze czeka mnie sporo biegania i nerwów.

co do samego domu - to interesowałam sie domem prefabrykowanym. na pewno będzie u nas ważna cena domu, ale też szybkość budowy. Sprzedajemy mieszkanie i przez czas budowy będziemy się tułali po rodzinie, albo wynajmowali.

prześledź ten wątek

http://forum.muratordom.pl/wylaczenie-z-produkcji-rolnej-obrys,t121952.htm

Ano, wykańczam się dosłownie....i fizycznie i finansowo...powoli, bardzo powoli ale do przodu....do zamieszkania jeden krok... :D :D :D :D Tylko kto kupi moje mieszkanie? Może jest jakiś chętny tu na forum? Sprzedam mieszkanie 54 metry, wyposażone....no cóż nie ma chętnych i nie ma kasy na dalsze wykańczanie.... :( :( :( smutne..... :cry: :cry: :cry:

Ano, wykańczam się dosłownie....i fizycznie i finansowo...powoli, bardzo powoli ale do przodu....do zamieszkania jeden krok... :D :D :D :D Tylko kto kupi moje mieszkanie? Może jest jakiś chętny tu na forum? Sprzedam mieszkanie 54 metry, wyposażone....no cóż nie ma chętnych i nie ma kasy na dalsze wykańczanie.... :( :( :( smutne..... :cry: :cry: :cry:

ogłaszałaś się na potelu? hm... nie wiem, kto by kupił :roll:

mam działeczkę, choć na razie jedynie "przedwstępnie". akt notarialny podpiszemy gdy będą war. zabudowy.

:):)

ach jak cudnie.

sama jestem ciekawa co uda się nam i jak szybko pozałatwiać.

też będę sprzedawała mieszkanko, by wraz z kredytem zbudować piękny malutki domek.

świetnie!

ja też, może jeszcze w lutym wystąpię o warunki zabudowy :)

liczę na to, że wiosną doprowadza mi wodę na działki

hej olli03

Fajnie ze Łęcze robi sie coraz bardziej popularne :)

Powolalismy Stowarzyszenie Łęcze Wieś z Perspektywą i zapraszamy wszystkich przyszlych i obecnych mieszkańców do wspolnych inicjatyw na rzecz naszej pięknej miejscowości.

Ja tez sie tam wybudowalem i tez podobnie jak Ty mialem ten typ dzialki.

Pozdrawiam

Maciek (seiller)

hej olli03

Fajnie ze Łęcze robi sie coraz bardziej popularne :)

Powolalismy Stowarzyszenie Łęcze Wieś z Perspektywą i zapraszamy wszystkich przyszlych i obecnych mieszkańców do wspolnych inicjatyw na rzecz naszej pięknej miejscowości.

Ja tez sie tam wybudowalem i tez podobnie jak Ty mialem ten typ dzialki.

Pozdrawiam

Maciek (seiller)

wow- no rzeczywiscie takie stowarzyszenie istnieje:) muszę powiedzieć, ze jestem pod wrażeniem.

mam zamiar bardzo szybko zostać "wieśniaczką" (mam nadzieję, ze nikogo nie uraziłam) z tej pięknej wsi. naprawdę jest tam ślicznie.

dam znać gdy moja (choć jeszcze nie całkiem) działeczka dostanie dec. o warunkach zabudowy. wtedy pewno będę prosiła o pomoc- bo to nasza pierwsza działka, pierwsza budowa, pierwszy dom.

Witam Wszystkich Nowych i Starych forumowiczow!

Dawno mnie tu nie bylo ale i nic sie ciekawego nie dzieje u nas, wiec jakos i mniej zagladalam ... U nas niestety bedzie przestoj... Przez te ciagle hustawki w Bankach ciagle zmieniala nam sie zdolnosc kredytowa i w sumnie na dzien dzisiejszy nie mamy kredytu.... Ciagle zmieniaja sie rozne wymogi itd... No i postanowilismy z mezem ze musimy to jeszcze przeczekac i wtedy zrobimy kolejne podejscie o kredyt i zobaczymy co wtedy....Ale niestety na wiosne nie ruszymy z budowa, lecz jak to mowi powiedzenie ,, co sie odwlecze to nie uciecze,, Kiedys doczekamy sie tego naszego Tymka :wink: Dokumentacje mamy gotowa POZWOLENIE NA BUDOWE mamy od 12 grudnia 2008r.Wiec mamy dwa lata na rozpoczecie budowy aby dokumentacja nie ,,wygasla,, , mysle ze sie wyrobimy :lol:

A teraz odpowiedz dla J&M&W Aby zlozyc wniosek o warunki zabudowy potrzebna jest MAPKA SYTUACYJNO WYSOKOSCIOWA DO CELOW PROJEKTOWYCH W SKALI 1:500 i to wlasnie teraz niestety czasami to jeden z pierwszych wiekszych wydatkow.... Nas taka mapka kosztowala 700zl gdyz w geodezji nie mieli calej dzialki itd. wiec musielismy wynajac sami geodete, ktory nam robil pomiar i wyrys takiej wlasnie mapki... Ale i tak zaplacilismy malo bo bez faktury a inni geodeci mowili nam 1200zl wiec roznica jest ogromna bynajmniej dal nas ...Ale moze inni maja wiecej szczescia i nie musza od razu ponosic takich kosztow...

Wszystkim zycze, aby zima jak najszybciej ustapila i niech Wam szybko i pieknie rosna domki :) A ja bede tu sobie zagladala jak i na inne stronki i bede Wam wszystkim dopingowala :wink:

Witam Elblążan. Planuję budowę stajni z pensjonatem pod Elblągiem o powierzchni 225 m2 bez poddasza, ściany jednowarstwowe z suporexu, fundament płyta żelbetowa, dach kryty onduliną. Możecie polecić ekipę, która tanio i dobrze wybuduje pod klucz? Budowa 20 km od E-ga, 25 km od Pasłęka.

Zapodajcie kochani jeszcze tanie hurtownie i firmę, która zrobi adaptację projektu ze zmianami też oczywiście niedrogo :)

Mam jeszcze do wykończenia remont poddasza w domu mieszkalnym, ściany działowe z k-g, cekolowanie, malowanie, dwie łazienki. Jeśli jakaś firma jest zainteresowana wykończeniem czy budową stajni, to zapraszam z ofertami na priv. :)

Pozdrawiam!

Witam serdecznie! Jestem nowym forumowiczem i bardzo mi się tu podoba. Mam nadzieję że budowa z Wami będzie dużo łatwiejsza, bo teraz z deczka jestem trochę przerazona. Jesteśmy z okolic Młynar (Zaścianki) i tu będziemy się budować. czekamy właśnie na pozwolenie (projekt z muratora "dom za rogiem" C110aL). Mieliśmy rzetelnego projektanta i załatwienie wszystch formalności nie było uciążliwe. teraz jesteśmy na etapie poszukiwań dobrej i taniej ekipy bidowlanej, taniego żwiru i skąd beton.... może ktoś doradzi.