KaEm 31.08.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Miejsce fajne, ale zapomniane przez cywilizację. Mam na myśli brak szybkiego internetu (tylko EDGE), tel stacjonarnego (jeśli ktoś potrzebuje), monopol jednego operatora sieci komórkowej - reszta ma fatalny zasięg i nie pozostaje nic innego jak podziękować im za współpracę. Ja właśnie rezygnuję z 3-ego numeru w plusie.. Za każdym razem takie samo zdziwienie: "jak to, w Elblągu nie mamy zasięgu???" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsonix 31.08.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam ponownie.Dla zainteresowanych mam wiadomość , że we wrześniurozpocznie się wycinka co niektórych dużych drzew na które Zarząd musiał mieć pozwolenie , w pasie zadrzewienia Lipowa-Królewiecka. Ku mojej uciesze rusza też sprzęt do pogłębiania rowów gdzie wersja zakłada spustwody w dwóch kierunkach - pierwszy jednak Lipowa- Leszczynowa , a drugi dopiero od przystanku autobusowego w kierunku ulicy Jesionowej . Bardzo się cieszę , że przed zima zrobią z tym porządek. Zostanie jeszcze problem dziur, które łatamy wraz z sąsiedztwem na drodze Lipowa ,a którą od połowy w swoim zakresie utwardziliśmy wraz z sąsiedztwem używając wspólnych nie małych środków. I tu apel proszę o uszanowanie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 31.08.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 a drugi dopiero od przystanku autobusowego w kierunku ulicy Jesionowej To ułatwi życie mieszkańcom Jesionowej. Będą mogli do autobusu dopływać pontonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.09.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Andrejw,niestety, nie zwiedziłam jeszcze Twojego domku. Brak czasu, późne powroty do domu z pracy no i coraz krótszy dzień... Ale postepy widzę, widzę..... Kaem do jakiej sieci przechodzisz? U mnie najlepszy zasięg ma orang a plus każe płacic mi kare za zerwanie umowy....śmieszne, nie dość, że nie ma prawie w ogóle zasiegu, to jeszcze nie pozwalaja mi spokojnie przejśc do innej sieci... Jeszcze do niedawna miałam ten sam problem z drogą co i Wy - podczas deszczu wszystko pływało w glinie i do samochodu wychodziłam w kaloszkach a w autku musiałam zmieniać na inne obuwie, coby wygladac jak człowiek z miasta a nie ze wsi... chociaż i tak samóchod ciagle zabłocony.. Ale jeszcze chwileczka, jeszcze momencik i bede miała kostkę wokól domku.... własnie się układa i zżera mnie finansowo... .ponad 350m2 a potrzebuje jeszcze jakies 300.. Czy ktos wie, gdzie z nieba spadają many, many... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 01.09.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kaem do jakiej sieci przechodzisz? U mnie najlepszy zasięg ma orange W całej Dąbrowie i okolicy Orange jest monopolistą: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.18158088484561,19.455585479736328/z/12 To własnie ten BTS w Piastowie nas najlepiej widzi. Plus i Era kończą w okolicy Fromborskiej, a potem dopiero postarali się o Milejewo. Dąbrowa to dla nich miejsce nie warte zarobku widać... ponad 350m2 Uffff... To musi boleć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.09.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Dąbrowa to dla nich miejsce nie warte zarobku widać... Ten nadajnik Orange znajduje się na wieży TPSA w Jagodniku. Często jest tak, że na jednym maszcie są umieszczone nadajniki różnych operatorów i myślę, że tu jest szansa aby tak było z Plusem - bo nie ma ani wysokiego budynku na Dąbrowie np. wieży kościoła a poza tym to park krajobrazowy. Ale najważniejsze to oczywiście kwestia biznesowa, myślę, że będzie bliżej takiej decyzji jak powstanie więcej domów. Pomyślcie, że w takim Jantarze wszystkie sieci mają zasięg 3G, a wątpię, że poza sezonem jest aż tylu użytkowników (wieś Jantar miała 940 mieszkańców w 2006). Odnośnie internetu to Plus tak jak i Orange ma licencję na CDMA więc pewnie będzie to szło w tym kierunku. Jak wszedłem u siebie na budowie na pięterko to nie miałem najgorszego zasięgu w Plusie, ale wewnątrz budynku na razie trudno mi sprawdzić, a ma to znaczenie np. w W-wie nie mam 3G choć na mapce zasięgu mam pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.09.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam ponownie. Ku mojej uciesze rusza też sprzęt do pogłębiania rowów gdzie wersja zakłada spust wody w dwóch kierunkach - pierwszy jednak Lipowa- Leszczynowa Oj, a gdzie ta woda ma odpływać ? Bo od kiedy zniknęły dwa bajorka przy skręcie z Leszczynowej w Orzechową to nie jest najlepiej z odprowadzaniem wody (sąsiad się skarżył, że zalewa mu piwnice), a koło mnie na wiosnę też sie zebrała woda. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 01.09.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 andrejw, mylisz sie pisząc, że nadajnik Ornage jest na wieży w Jagodniku. On jest dokładnie na wieży w Piastowie. W Jagodniku jest przekaźnik telewizyjny Polsatu i jakas tam stacja przekazowe TP Sa ale nie nadajnik. To wiem bo sprawdzałam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.09.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 andrejw, mylisz sie pisząc, że nadajnik Ornage jest na wieży w Jagodniku. On jest dokładnie na wieży w Piastowie. W Jagodniku jest przekaźnik telewizyjny Polsatu i jakas tam stacja przekazowe TP Sa ale nie nadajnik. To wiem bo sprawdzałam.... Ups, a to przepraszam nie wiedzialem, że są tam dwie wieże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 02.09.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Często jest tak, że na jednym maszcie są umieszczone nadajniki różnych operatorów i myślę, że tu jest szansa Szansa jest zawsze, ale ten stan rzeczy trwa już tyle lat... Podejrzewam, że może "ktoś tu coś komuś" blokuje.. Chociaż... Przeglądałem kiedyś taką stronę z adresami miejsc w całej Polsce, pod którymi planowane sa zabudowy BTS-ów na wnioski operatorów komórkowych. Niestety nie było tam naszej kopalni gliny Ale najważniejsze to oczywiście kwestia biznesowa, myślę, że będzie bliżej takiej decyzji jak powstanie więcej domów. Decyzja biznesowa to jest wtedy, kiedy widać, że coś się zaczyna dziać. Jak już sie stanie to jest to decyzja niebiznesowa, bo wszyscy juz siedzą w Orange z umowani na lata Pomyślcie, że w takim Jantarze wszystkie sieci mają zasięg 3G, a wątpię, że poza sezonem jest aż tylu użytkowników (wieś Jantar miała 940 mieszkańców w 2006). Nie zapominajmy w jakim kraju żyjemy. Często asfalt, internet i inne dobrodziejstwa pojawiają się w miejscach, w które pies z kulawą nogą nie zagląda. Ważne, że zagląda tam (i żyje) co najmniej jeden tzw. właściwy człowiek Odnośnie internetu to Plus tak jak i Orange ma licencję na CDMA więc pewnie będzie to szło w tym kierunku. Iść idzie, ale nie przejdzie linii drzew Elbląg-Dąbrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsonix 02.09.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 andrewj Jesli chodzi o spust wody Lipowa -Leszczynowa, to po rozmowie z osobą nadzorującą sprawę naszego pisma dowiedziałem się, że ulegnie modernizacji przepust na Leszczynowej, który odprowadzi deszczówkę w kierunku lasu. Odnośnie internetu jest jeszcze szansa, by sprawdzić jak działa CDMA w Orange, zamierzam to zbadać. Pozostaje mieć nadzieje..... Pozdrawiam wszystkich, wcześniej tu moja żonka zaglądała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 02.09.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Tomsonix, sprawdź ten orang i daj znać. Mój i-plus odchodzi do lamusa...pewnie nie pozostanie nic innego niz orange..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 02.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Szansa jest zawsze, ale ten stan rzeczy trwa już tyle lat... Hej, a może zorganizujemy grupę terapeutyczną i będzie: "Cześć nazywam się Andrzej. Mieszkam na Dąbrowie..." pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 02.09.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 andrewj Jesli chodzi o spust wody Lipowa -Leszczynowa, to po rozmowie z osobą nadzorującą sprawę naszego pisma dowiedziałem się, że ulegnie modernizacji przepust na Leszczynowej, który odprowadzi deszczówkę w kierunku lasu.. Witam sąsiada, Dziekuję za informację. Czy coś wiadomo kiedy ten przepust na Leszczynowej powstanie? Odnośnie internetu jest jeszcze szansa, by sprawdzić jak działa CDMA w Orange, zamierzam to zbadać. Tu jest mapa zasięgu Orange http://zasieg.orange.pl/mapAction.do?serviceName=IMZ_CDMA&command=RESET&lat=4.637&lon=5.1675&scale=5940000.0&mlat=0.0&mlon=0.0. Z mapy winika, że możesz mieć zasięg, ale najlepiej wziąć na próbę i sprawdzić. Ja w W-wie mam na mapie 3G, a faktycznie w mieszkaniu to go nie mam. Odnośnie CDMA to Orange zobowiązal się sukcesywnie zwiększac zasięg... na terenach wiejskich http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?news_cat_id=306&news_id=2450&layout=3&page=text&place=Lead01 A już jutro TPSA przedstawi ofertę satelitarnego dostępu - to dla tych którzy nie moga się doczekać i moga zaplacić więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 03.09.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 a może zorganizujemy grupę terapeutyczną i będzie: "Cześć nazywam się Andrzej. Mieszkam na Dąbrowie..." A urzędnicy na to chórem: "nie kochamy cię...!" Z mapy winika, że możesz mieć zasięg Akurat z tej mapy wynika coś zupełnie innego.. Drzewka robią swoje Może dobra antena na dachu ze wzmacniaczem ?.. dnośnie CDMA to Orange zobowiązal się sukcesywnie zwiększac zasięg... na terenach wiejskich Nie jesteśmy terenem wiejskim, a PTK Centertel to nie Orange Bo od kiedy zniknęły dwa bajorka przy skręcie z Leszczynowej w Orzechową to nie jest najlepiej z odprowadzaniem wody (sąsiad się skarżył, że zalewa mu piwnice), a koło mnie na wiosnę też sie zebrała woda. Może się mylę, ale te dwa bajorka zniknęły własnie dlatego, że zrobiono przepust pod Orzechową i dzięki temu woda z Leszczynowej może sobie spokojnie walić do lasu ? Andrewj - przecież masz nawet swoj dom zdrenowany do tego przepustu, kanałem pod drogą ? Dopoki woda nie schodziła tym przepustem, to tam po deszczach były potopy.. Wiem, bo budowałem dom przy Orzechowej i widziałem jak ta droga powstawała i z czego się składa (nie chciałbyś miec tego pod domem ) A jeśli sąsiad o którym piszesz to ten, o którym ja myślę, to jemu woda zalewa piwincę z powodu kiepskich warunków gruntowych - jeden z operatorów opowiadał mi, że "zeszli za nisko i wybiło.." Nasze osiedle jest że tak powiem... niecodziennie zmeliorowane.. PS. Mówi się, że woda zalewa piwnicę dlatego, że.... jest piwnica... Dużo w tym prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 03.09.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Może się mylę, ale te dwa bajorka zniknęły własnie dlatego, że zrobiono przepust pod Orzechową... Dopoki woda nie schodziła tym przepustem, to tam po deszczach były potopy.. Powiem tak, od kiedy kupiłem działkę, aby było to w 2006 to bywałem tam wiele razy i od czasu likwidacji bajorek zauważyłem, że na mojej działce zaczęła stać woda, a wcześniej tak nie było. A jeśli sąsiad o którym piszesz to ten, o którym ja myślę, to jemu woda zalewa piwincę z powodu kiepskich warunków gruntowych - jeden z operatorów opowiadał mi, że "zeszli za nisko i wybiło.." Ten sąsiad raczej nie miał wcześniej problemów. Nasze osiedle jest że tak powiem... niecodziennie zmeliorowane.. Zgadza się. Niedość, że dreny poniemieckie to i współczesne chyba zbyt dużo było zmian. Przed kupnem działki specjalnie oglądałem zdjęcia lotnicze naszego terenu - polecam http://geoportal.gov.pl/ (widać wszystkie bajorka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 04.09.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Powiem tak, od kiedy kupiłem działkę, aby było to w 2006 to bywałem tam wiele razy i od czasu likwidacji bajorek zauważyłem, że na mojej działce zaczęła stać woda, a wcześniej tak nie było. Bo to są dwie różne sprawy. 1. Bajorka zniknęły bo zostały spuszczone do lasu przepustem pod Orzechową 2. Teren na którym masz działkę został podniesiony do poziomu Leszczynowej, mniej więcej w 2005 (zaczęto sypać tam juz w 2004). Na początku woda się nie zbierała, bo podniesiony teren swobodnie i w miarę równo opadał na Leszczynową. Wszelka woda spływała obficie, bo nawet humusu nie było - leciała jak Małysz Potem zaczeło się dziać inaczej: teren siadł (ok 1.5 metra luźnego nasypu musi się zapaść), obniżył się w stosunku do Leszczynowej, pojawiły się lokalne zagłebienia i roślinność. Wszystko to trzyma wodę i stąd wrażenie, ze "zalewa". Zawsze się lało, tylko wcześniej miało lepsze warunki ujścia. Za to teraz już nie można na Leszczynowej takich spływów kajakowych robić jak w 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 14.09.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Przed kupnem działki specjalnie oglądałem zdjęcia lotnicze naszego terenu - polecam http://geoportal.gov.pl/ (widać wszystkie bajorka ) Znalazłem chwilę na pooglądanie. Cholera, widać poprzednią moją budowę oraz gruzowisko na obrzeżach Orzechowej. Teren niżej pięknie podmokły, jak w rzeczywistości. A na naszym osiedlu góry humusu i kupki gruzu. Zdaje się, że przyszły właściciel zaznaczonego terenu będzie miał spory gruz do zgryzienia, mimo iż sporo zepchnięto tego niżej... http://img6.imageshack.us/img6/7209/99990461.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 14.09.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 KaEmMam tylko nadzieję, że na naszym osiedlu nie ma min i bomb lotniczych. A wracając do niestabilności gruntu to musiałem zrobić grubszy fundament z jednej strony. Czy coś ci wiadomo o drewnie składowanym na działce Leszczynowa/Orzechowa? I czy byłbyś tak miły i podzielił się informacjami o gazie płynnym? Dlaczego z tej firmy, jakie koszty, czy musiałeś wymienić palnik i inne ważne? Poprosze o informacje także inne osoby, które korzystają z gazu płynnego, do czasu wybudowania gazociągu. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 15.09.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Czy coś ci wiadomo o drewnie składowanym na działce Leszczynowa/Orzechowa? Wiadomo tylko tyle, że zniknie w tajemniczych okolicznościach tej zimy, tak jak znika drzewo z lasu... I czy byłbyś tak miły i podzielił się informacjami o gazie płynnym? Dlaczego z tej firmy, jakie koszty, czy musiałeś wymienić palnik i inne ważne? Co do palnika - nie zmienia się go. Zmienia się tylko kryzę w palniku. Inna średnica jest dla GZ50, inna dla GZ25, inna dla propanu. Koszt: max 50 dych z robocizną, ale że zwykle robi to firma kładąca całą instalację, więc będzie gratis Dlaczego Gaspol ? Szczerze mówiąc nie robiłem głębokiego rozeznania, ponieważ oferty dystrybutorów są do siebie bardzo podobne (cena gazu). Pytałem Gaspol i jeszcze ze dwie firmy. Wybrałem ofertę Gaspolu, bo za około 1500 zł wykonali mi całą usługę, czyli projekt na zewnątrz i wewnątrz, uzgodnienia, pozwolenie, instalację zewnętrzną i wewnętrzną, dostawę zbiornika wraz z płytą. Wszystkie materiały i robocizna + odbiór, protokoły itp. Całość prac i dostaw w jeden dzień. Dzierżawa zbiornika przez 1 rok gratis. Musiałem tylko podpisać cyrograf na 2700 m3, czyli związać się na jakieś 4.5 roku (zużywam 600m3 rocznie). Zostało jeszcze 2.5, ale i tak gaz ziemny to raczej sami będziemy musieli wydobywać... To był plus. Teraz minus, dla mnie istotny: Było zamieszanie w trakcie załatwiania formalności, spowodowane złym miejscem złożenia papierów przez Gaspol (nie ten urząd (!!)), co wywołało spore opóźnienie w uruchomieniu instalacji. Odpaliłem kocioł dopiero 21-go listopada - było już nieźle zimno (leżał śnieg) i martwiłem się o wodę w rurach. Każdy dzień się liczył, dogrzewałem wnętrza elektrycznie.... Musiałem już pilnować budowy, bo miałem próbę włamu, wiec ciepło było na wagę złota Pal licho prąd, ale straciłem przez to sporo nerwów :/ Przedstawiciel na nasz region obiecał mi rekompensatę w postaci 80m3 gratis, ale SŁOWA NIE DOTRZYMAŁ, mino 2-krotnego przypominania się. Dlatego gdy "cyrograf" wygaśnie a gazu ziemnego nie będzie, to zmienię dostawcę i nie omieszkam poinformować Gaspolu o przyczynie. Słowo to słowo. To tyle. PS. Moim zdaniem warto wybrać instalację z licznikiem GSM. Właściwie każdy większy dostawca ma to w ofercie. Rachunek co miesiąc za faktycznie zużyty gaz (w m3), gwarancja stałej ceny na rok. Mnie ucieszyła w tym roku obniżka - będzie taniej niż zeszłej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts