KaEm 29.09.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 wystarczy moje doświadczenia z kostką.... Spokojnie. Któregoś dnia wyjdziesz i powiesz cos w stylu Cezara:... kostki zostały rzucone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 29.09.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Tia, tylko dlaczego jeszcze nie poukładane ....!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 08.10.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Pozwólcie że wtrącę coś. Czy znacie strony internetowe gdzie są aktualne zdjęcia lotnicze naszego powiatu. Sprawdzałem google map - rozmazana plama, zumi - ciągnie starociami. Najbardziej aktualna wydaje się być na geoportal tzn. tak gdzieś jesień 2004, dzięki andrewj. Byłem bardzo zaskoczony gdy znalazłem nasz rodzinny dom, tymi rencami budowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 09.10.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam wszystkich, Pozwolenie na budowe juz mam, więc mogę być pełnoprawnym członkiem tego forum Mała wódka ze szczęścia ze pozwolenie juz jest......... i wielka butelka jutro, z rozpaczy ze budowę trzeba zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pu 09.10.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witaj kkk-kp. Gratulacje i zdrówko Przebrnąłeś przez papierologię, to już coś. Znam to uczucie ulgi, (też już dostałam pozwolenie na stajnię, hura!), teraz szukam wykonawców w miarę możliwości tanich i dobrych. Ale to chyba graniczy z cudem, by te dwie cechy połączyć. A Ty masz już wykonawców? Pochwal się, co budujesz i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 09.10.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witaj kkk-kp. Gratulacje i zdrówko Przebrnąłeś przez papierologię, to już coś. Znam to uczucie ulgi, (też już dostałam pozwolenie na stajnię, hura!), teraz szukam wykonawców w miarę możliwości tanich i dobrych. Ale to chyba graniczy z cudem, by te dwie cechy połączyć. A Ty masz już wykonawców? Pochwal się, co budujesz i gdzie? Narazie zastanawiam sie nad sposobem budowania; czy samemu zatrudnić na umowe o dzieło 2 murarzy (ja zostanę ich najlepszym pomocnikiem ) , czy szukać firmy wykonawczej. W tym roku tylko niwelacja i wykorytownie drogi. A ty na jakim etapie jestes? Buduję 18 km od centrum Elbląga; zabudowa zagrodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pu 09.10.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Takie budowanie systemem gospodarczym, bo to się chyba tak nazywa?, na pewno tańsze, no i oczywiście jeśli Cię czas nie goni. Też o tym myślę, rozważam jednak ofety wykonawców, jesli ich propozycje nie będą na moją kieszeń, podziękuję i sama będę mieszać piasek z betonem:) Tak naprawdę to jestem jeszcze daleko. Pozwolenie mam, teren mam, kierbuda mam, ale jeszcze na bank czekam. Budowa ma być w gminie markusy, to też jakieś 15-18 km od centrum Elbląga. Normalnie myslałam tak jak Ty, żeby tylko teren wyrównać, dojazd i na tym skończyć, bo to wiadomo, jak będzie z pogodą? Ale wczoraj rozmawiałam z wykonawcą, który podjąłby się jeszcze w tym roku skończyć stajnię na gotowo. To by mnie w sumie urzadzało, bo stadko koni mi się rozrasta, nowe lokum wskazane, ale jak to będzie, nie wiem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 09.10.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 bo stadko koni mi się rozrasta, nowe lokum wskazane, ale jak to będzie, nie wiem jeszcze. zastanawiałem sie nad końmi, ale to daleka przyszłość myślałem o hucułach (dopłaty), ale ponoć mase papierkowej roboty zeby otrzymać pozwolenie na dopłaty. Gratuluję stadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 09.10.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 pu; spotkałeś sie na tym forum z wątkiem; budujacych na wsi? szukałem, ale nic nie znlazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pu 09.10.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 wydaje mi się, że mniejszość buduje się w mieście, większość z uwagi na mniejsze koszty zakupu działek przede wszystkim, większość ludzi lokalizuje budowy na wsi. dlatego chyba nie powstał osobny wątek. Może ktoś wstawi ankietę na ten temat i się przekonamy. (Offtopowo trochę, sorry, ale ja koniara jestem.) Do hucułów, to nie mam przekonania do tej rasy, jeśli ktoś oglądał CK Dezerterzy to wie, że jak nie wiadomo, co to, to na pewno hucuł Bez urazy dla miłośników tej rasy i samych hucułów rzecz jasna, ale do mnie nie przemawiają, uparte jak kucyki, mają charakterki. Dopłaty do hodowli są obłożone niezliczonymi przepisami, to prawda. Liczy się przede wszystkim pochodzenie koni dopłatowych i warunek, że klacze wydają co roku źrebaka. Dopłaty z programu ochrony zasobów genetycznych są do hodowli koni z tego co pamiętam rasy huculskiej, konik polski, małopolskiej, wielkopolskiej, sląskiej i koni zimnokrwistych typu sztumskiej i sokólskiej. Ze znanych mi hodowców tych ras żaden nie korzysta z programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 12.10.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Hej, Witam serdecznie po miesięcznej przerwie wypełnionej obowiazkami zawodowymi i ojcowskimi Witam kkkk-kp i gratuluję zakończenia papierkologi, ale odnośnie budowy to duuuuzo jeszcze przed tobą, ale to najlepiej ci wasiek wyjaśni. A wogole to dziękuję wszystkim za informacje o kotłach. Odnośnie wspomnianego kotla Viessmana 343F to ma go mój kolega w domu 160 m2, razem osób 2+1. Na razie (od sierpnia jest zadowolony, ale zobaczymy jak przeżyje zime i przy większej liczbie osób. Viessmann ma na stronie kalkulatory http://www.kotly.pl/Kalkulatory_On_Line.php, ale co dziwne przy wyborze kotła nie uwzglednia właśnie c.w.u. Okazało się, że mam znajomego w Madanie i raczej tam kupię kocioł. Obok Viessmanna i Imergasa mają jeszcze ACV. A z solarów to Viessmann lub Imergas/Watt. I bedzie to raczej mix ze zbiornikiem 300l. Na chwilę obecną mój domek (lub jak niektórzy uważają zamczysko) ma kładzioną dachówkę (wasiek - kupilem to co ty i tam gdzie ty - dzięki!) i musiałem się zdecydowac na przyszłe umiejscowienie solarów i niestety moge wstawić tylko jeden solar - ok. 2x2 m i to jeszcze pod kątem (ewentualnie drugi, ale w odległości 4 m od pierwszego) Tak więc nici z bardziej wydajnych instalacji (Kaem natrafiłem na twoje starsze posty o solarach - ciekawe). Na stronie Viessmanna jest bardzo dobra instrukcja projektowania solarów http://www.tinyurl.pl?DTlCqdEk - może komuś się przyda. W nieśmiertelnym tamacie zasięgu 3G i internetu mam nius (oficjalne info). Plus planuje od 6 lat nadajnik na Dąbrowie, dotychczas mieli problemy z jego wybudowaniem, ale planują uruchomienie na 2011 i bedzie 3G. Ostatnio spojrzałem na nowe nadajniki w Elblągu i Plus uruchomił nadajnik na...Dębicy. chef Niestety nie spotkałem się z nowszymi zdjęciami satelitarnymi/lotniczymi naszej okolicy. Jeśli na coś miałbym liczyć to właśnie na geoportal, który zrobi chyba najszybciej aktualizację. Czy mieliście przypadki kradzieży na budowie i ewentualnie jakie firmy ochroniarskie byście polecili? pozdrowienia, PS. Który z sasiadow z Dąbrowy ma dużego, białego psa i spaceruje Leszczynową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 13.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Andrewj, fajnie, że przydały Ci sie informacje odnosnie dachówki. Powiem Ci więcej...bo nie wiem czy rozmawiałes o zwrotach nadwyzki akcesoriów dachowych....ja spokojnie po długim czasie oddałam to co mi pozostało bez zadnych problemów. Wystawiono mi fakture korygujacą i zwrócono srodki. A tak poza tym to ja jestem zadowolona z naszego pieca na eko groszek. Przez całe lato grzał nam wode i nie było to tak kosztowne jak instalacja solarów. Niedługo włączymy ogrzewanie i ciekawa jestem jak to będzie tej zimy, tym bardziej, że bedzie to już drugi sezon grzewczy dla naszego domku.... Pewnie kiedys dla wygody podłaczymy solary - instalacja od kotła do dachu jest przygotowana - ale jeszcze troszke to potrwa. A teraz z innej beczki....potrzebuje ziemii, bo z mojego źródła chyba sie nie doczekam ... Kaem gdzie kupowałeś i za ile ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 13.10.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 kkkk-kp, Witaj w klubie.....i na początek życze dobrych i prawdziwych fachowców a nie takich jak u mnie obecnie... Szybkiego i spokojnego budowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 13.10.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 pu;konie to daleka przyszłość dla mnie, ale dziekuję za wstępną informacje.Na razie zakończyłem niwelacje i wykorytowałem 70m pod drogę. I chyba w tym roku zakończe prace; pora deszczowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 13.10.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Pu dla Ciebie równiez gratulację z powodu wytrwałości w dążeniu do celu, czyli osiagnięcie tak zwanego papierka na budowę ... Moja córka to koniara.... jak była mniejsza to konskie zdrowie, Zastawno często było przez nas odwiedzane... Teraz już nie, teraz ma innego "konika" .... dzieci...... sa obecnie jej konikiem..... Pozdrawiam Nina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 14.10.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Ostatnio spojrzałem na nowe nadajniki w Elblągu i Plus uruchomił nadajnik na...Dębicy. To dla tych, którzy czekali tak długo, że dłużej się nie da... Widać Plus pamięta o obietnicach.. Kaem gdzie kupowałeś i za ile ziemię? W Milejewie... To generalnie dobra ziemia na trawnik - sypka, lekka, zero gliny i mułu... Ale ma wadę - sporo gruzu wewnątrz - musiałem przebierać Cegły, kamienie... Gdybym wiedział że aż tyle tego tam siedzi, to bym się chyba nie zdecydował... 3 stówy za ciężarówkę 18 ton.. W przyszłym roku bede znow miał problem, bo planuję wymianę gruntu na działce... Nie chce ktoś gliny na cegły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 14.10.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 KaEm To mam jeszcze jednego niusa - do 2020 roku mają być wykonane drogi miejskie w naszych okolicach. Tak zapowiedział prezydent Słonina na spotkaniu. Więc cierpliwość jest porządaną cechą mieszkańca Dąbrowy A jak tam z naszym gazem, coś słychać? Pisałeś wcześniej o gruzie w okolicach mojej działki zepchniętym w stronę Leszczynowej. Okazało się, że mam go niestety na części działki i się zastanawiam co z tym zrobić? Chyba najprościej będzie go przykryć ziemią. Rozmawiałem z geodetą który będzie na naszym osiedlu dzielił dwie działki na trzy, że dużo budów się wstrzymało ze względu na brak kredytów. To być może tez będzie miało skutek w opóźnieniu polepszenia infrastruktury (internet, ulice, itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 14.10.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 A ja tam to wszystko pier....e....Opitole się krzaczorami... Do tego mi tylko łopata potrzebna... Jeszcze przyjdą i będą grzecznie prosić czy może łaskawie się podłączymy bo chcą nami coś sprzedać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 14.10.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Czarnoziem o ile dobrze pamiętam mozna kupić w żwirowni we Fromborku (nie jestem pewny; 20-30 zł/t) + transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 14.10.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Do piątku wiatr nam przywieje czarnoziemy ze Szwecji, gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts