wasiek 27.11.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Uprzejmie włączę sie do dyskusji i potwierdzę propozycję Sztysi; numer ZACHLAPANY........ dzisiaj jak jechałam rano do pracy widziałam Wasze samochody ....jak nic wszystkie numery są zachlapane .... I dlatego też, jeszcze raz utwierdzam się, że w moim przypadku dokonałam dobrego wyboru a mianowicie ....kuchnia czy droga.....co wybrałam? Droge i teraz chociaz samochód mam czysty i nie muszę już wychodzić z domu w "walonkach", które potem przebierałam w samochodzie.... a kuchnia - w sensie mebli oczywista, bo sprzet jest i działa bez zarzutów ....... no cóż, poczeka sobie na lepsze czasy...... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 27.11.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 ooooo i nowa stronkę ustrzeliłam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 27.11.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Panie i panowie... Oto coś zaskakującego się pojawiło na mapie: http://efotosy.ef.funpic.de/img/d19c2a178367a82a4f3f0653f5cc799a/cdma.JPG http://www.nordiskpolska.pl/ 46 złotych za internet do 2MBit i 3GB limitu... Ciekawe.. Dzwoniłem i jeszcze to nie jest uruchomione.. Ten niższy jasnoniebieski BTS, to nadajnik spółki Aero-2, która dostała koncesję na "darmowy" internet: http://telepolis.pl/news.php?id=16510 Coś się zaczyna dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 27.11.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 oooo, to u mnie.... matko i ojcze ......na maszcie obok mojej działki postawia mi nadajnik..... a właśnie od kilku dni jacys ludzie łaża po maszcie od rana do wieczora i strasznie głosno krzyczą.....myslelismy z mężem, ze lampy wymieniają a oni po prostu nadajnik montują...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 27.11.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Panie i panowie... Oto coś zaskakującego się pojawiło na mapie: Coś się zaczyna dziać Spokojnie Było to już kiedyś tylko się nie wyświetlało, dopiero ostatnio wdrożyli na tej stronie takie zmiany. Co do Nordiska to wykupił go Plus (jest info na stronie - o firmie) i pewnie zastanawiają się co z tym dalej zrobić. Poza tym to CDMA - za dużo bym sobie po tej technologii nie obiecywał (w W-wie jest Sferia też na CDMA - odradzam). Dalej obstawiam, że najszybciej pojawi się oferta Orange - CDMA lub 3G. Ale warto zwrócić uwage na porozumienie UKE-TPSA o przeznaczeniu dużych nakładów na rozwój infrastruktury na terenach wiejskich i wiejsko-miejskich - jeżeli będzie u nas Neostrada to będzie to najlepszy wybór, bo kabel to kabel a nie radiówka. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 01.12.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Poza tym to CDMA - za dużo bym sobie po tej technologii nie obiecywał (w W-wie jest Sferia też na CDMA - odradzam). Dobrze, że ostrzegłeś, bo już chciałem brać te CDMA w Warszawie ;D A tak na serio, to należy dostrzec subtelną różnicę między miastem a zadupiem na którym się znajdujemy. Infrastruktura miejska skutecznie utrudnia komunikację radiową. Największy "szum" elektromagnetyczny, dużo przeszkód stałych itp. Do tego pewnie nie mała odległość nadajnika. Tutaj, na naszym szrekowisku, nadajnik widzimy w zasadzie prawie gołym okiem. Wiadomo, że technologia radiowa nigdy kablem nie będzie, ale przy takiej bliskości nadajnika nie byłbym aż tak uprzedzony. Wg informacji przedstawianych przez Nordisk, do 10 km osiągnięcie 2MBit jest niekłopotliwe, zwłaszcza na otwartym terenie. Maks tranfer to 3.1MBit. Co do 3G z Orange, to moglibyśmy liczyć na najwyzej 1MBit. Teoretyczna prędkość HSDPA to tylko cyferki na papierze. W praktyce żaden operator nie udostępnia tak dużego pasma, bo ma jeszcze setki czy tysiące rozmów głosowych do obsłużenia.. A one zawsze mają priorytet O neostradę już PROSILIŚMY. Zainteresowanie operatora ZEROWE. A poza tym, komu potrzebny tel. stacjonarny dołączany we wzruszającym geście w ramach sprzedaży wiązanej ? A jak zły klient nie chce telefonu, to bulić za "utrzymanie łącza". Dziękujemy, żegnamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.12.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Poza tym to CDMA - za dużo bym sobie po tej technologii nie obiecywał (w W-wie jest Sferia też na CDMA - odradzam). Dobrze, że ostrzegłeś, bo już chciałem brać te CDMA w Warszawie ;D Powiem tak: każdemu wg potrzeb no i w tym przypadku możliwości podłączenia. W przypadku radiówki zwróć uwagę na obciażenie nadajnika - im więcej podłączonych tym gorsze warunki. Dodatkowo w takich sieciach pewne usługi będą kiepsko działały lub wogóle. A zasięg Plusa jest tragiczny wewnątrz budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.12.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jeszcze o błotnych sprawach.W sobotę nawidziłem Lipową-bis i błoto u was okrutne. Po rozmowie z Tomsonix-em myslę, że chyba najlepiej byłoby lobbować za tym aby ZDM zamknął wyjazd z Leszczynowej (pozostawił tylko wjazd), natomiast wyjazd byłby wtedy utwardzoną Lipową-bis. KaEmPrzez przypadek wszedłem wtedy na twoją posesję i przepraszam za zakłócanie wam sobotniego wieczoru. Macie fajną ścianę z płytek kamiennych - czy to może Incana - właśnie szukam czegoś takiego? pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 01.12.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jeszcze o błotnych sprawach. W sobotę nawidziłem Lipową-bis i błoto u was okrutne. Po rozmowie z Tomsonix-em myslę, że chyba najlepiej byłoby lobbować za tym aby ZDM zamknął wyjazd z Leszczynowej (pozostawił tylko wjazd), natomiast wyjazd byłby wtedy utwardzoną Lipową-bis. Piszcie pismo. Dzwońcie. Przecież to skrzyżowanie aż się prosi o trupy... W Elblągu niebezpieczne miejsca likwiduje się PO FAKCIE, niestety. Np lewoskręt do hali elzam.. Ile tam było wypadków zanim ktoś postawił zakaz skrętu... KaEm Przez przypadek wszedłem wtedy na twoją posesję i przepraszam za zakłócanie wam sobotniego wieczoru. Macie fajną ścianę z płytek kamiennych - czy to może Incana - właśnie szukam czegoś takiego? I tak mieliście szczęscie, że otworzyła żona, bo ja w takich przypadkach zazwyczaj otwieram ogień.. http://www.stonemaster.com.pl/ofe_rustic.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.12.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Piszcie pismo. Dzwońcie. Przecież to skrzyżowanie aż się prosi o trupy... W Elblągu niebezpieczne miejsca likwiduje się PO FAKCIE, niestety. Np lewoskręt do hali elzam.. Ile tam było wypadków zanim ktoś postawił zakaz skrętu... Pismo wysłane - wyślę Tomsonixowi do wglądu. I tak mieliście szczęscie, że otworzyła żona, bo ja w takich przypadkach zazwyczaj otwieram ogień.. Oj widzę, że na naszym osiedlu Ameryka... Dzięki za namiar na kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 01.12.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Pismo wysłane - wyślę Tomsonixowi do wglądu. Tak z ciekawości - to pismo od grupy mieszkańcow, czy indywidualne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.12.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Tak z ciekawości - to pismo od grupy mieszkańcow, czy indywidualne ? Indywidualne, ale z solidnymi argumentami i sensowną propozycją. Czekam na odpowiedź. Jeżeli się nie uda to może zorganizujemy zawody zimowe w wyjeździe z Leszczynowej i nagłośnimy to w prasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 01.12.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jeżeli się nie uda to może zorganizujemy zawody zimowe w wyjeździe z Leszczynowej i nagłośnimy to w prasie Zupełnie poważnie teraz: jak sprawdzić, czy skrzyżowanie to spełnia wymogi bezpieczeństwa ? Zapewne są wytyczne dotyczące spadków, widoczności, odległości, kątów itp. Bo jeśli nie spełnia (a trudno uwierzyć że spełnia), to byłby to najsilniejszy argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 01.12.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Zupełnie poważnie teraz: jak sprawdzić, czy skrzyżowanie to spełnia wymogi bezpieczeństwa ? Zapewne są wytyczne dotyczące spadków, widoczności, odległości, kątów itp. Bo jeśli nie spełnia (a trudno uwierzyć że spełnia), to byłby to najsilniejszy argument. Tu jest ciekawa strona http://droga.zut.edu.pl/drogi/index.html, ale materiału w brud - może dział "Widoczność na skrzyżowaniach" ? Najlepiej by było z kimś się skonsultować - na górze strony jest email - można napisać z prośbę o pomoc. Link do bezpośredniej mapy http://www.tinyurl.pl?6eiVkOQq - być moze są tam dane o spadku terenu i innych potrzebnych rzeczach. Jest jeszcze forum drogowe - może oni pomogą. http://edroga.pl/forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 02.12.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 To działajcie, działajcie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 02.12.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 To działajcie, działajcie.. Drogi KaEm-ie. Wiesz dobrze ile czasu zajmuje budowa. Obecnie mam elektryków na budowie i siedzę codziennie wieczorami aby nie zabrakło zadnego kabla i gniazda, a to nie jest takie proste bo niby mamy projekt elektryki a to dochodzi jeszcze sterowanie do bramy, do rekuparatora, do kotła, jeszcze instalacja alarmowa, kamery, TV, kino domowe, zasilanie awaryjne, niewspominając o piorunochronie, a i jeszcze trwa casting na hydraulika. Jak pójdą tynki to będzie za poźno na zmiany w elektryce. Ale oczywiście będę monitował w ZDM i poinformuję co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 02.12.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 i a to dochodzi jeszcze sterowanie do bramy, do rekuparatora, do kotła, jeszcze instalacja alarmowa, kamery, TV, kino domowe, zasilanie awaryjne, niewspominając o piorunochronie, Czyli tzw. niezbędne minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 02.12.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Czyli tzw. niezbędne minimum. Każdemu wg potrzeb Pytanie do KaEma i wszystkich czytających: Czy robiliście piorunochron, jeśli nie/tak to dlaczego? Co was przekonało do swojej decyzji? Ostatnio rozmawiałem z człowiekiem z Gronowa kóry to niby mieszka w dołku i to w żadnym tam terenie odsłoniętym, ale ok 30-50 metrów od domu rosły wysokie topole. I jak się możecie się domyślać stracił połowę urzadzeń elektronicznych - dobrze, że był ubezpieczony. Co nie zmienia faktu, że dane w komputerach byłyby nie do odzyskania. Zastanawiam się nad piorunochronem aktywnym (sztyca nad anteną i zejście w dół do ziemi z jednej strony), zamiast klasycznej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 02.12.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Każdemu wg potrzeb I tak nie przebijesz mojego sąsiada Podejrzewam, że pociągnał więcej kabli niż się do tego skromnie przyznaje... Kto wie.. Może są nawet wyjścia na instalację do płoszenia kretów.. ? Prawda Tomek ? Czy robiliście piorunochron, jeśli nie/tak to dlaczego? Nie robiłem, bo jak grzmotnie to sprzęt i tak idzie się je...ać Skutecznym wg mnie zabezpieczeniem jest ubezpieczenie. Warto dać też szybki ochronnik przepięciowy. Może pomoże. Podstawa do dobry uziom w skrzynce. Droga zabawka ten ochronnik (500...1500 zł), dlatego jeszcze jej nie kupiłem, ale miejsce w skrzynce przewidziałem. Dlatego mam największą skrzynkę Profesjonalna (pewna) ochrona sprzetu to wydatek przekraczajacy ZNACZNIE jego wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewj 02.12.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 I tak nie przebijesz mojego sąsiada Podejrzewam, że pociągnał więcej kabli niż się do tego skromnie przyznaje... Kto wie.. Może są nawet wyjścia na instalację do płoszenia kretów.. ? Prawda Tomek ? Ale jeśli to jest przemyślane to dlaczego nie? Ja mam sensownych ludzi od elektryki i reszty instalacji i dobrze się nam współpracuje. A na krety to podobno najlepsza siatka i na to dopiero trawa. Nie robiłem, bo jak grzmotnie to sprzęt i tak idzie się je...ać Skutecznym wg mnie zabezpieczeniem jest ubezpieczenie i szybki ochronnik przepięciowy. Podstawa do dobry uziom w skrzynce. Droga zabawka ten ochronnik (500...1500 zł), dlatego jeszcze jej nie kupiłem, ale miejsce w skrzynce przewidziałem. Dlatego mam największą skrzynkę Dzieki za odpowiedz. Telewizor odkupisz nawet nowszy model, ale juz zdjęć na dysku i innych danych nie odzyskasz (chyba ze masz zdjecia w albumie). Jak gdziesz czytałem to problem jest antena na dachu, ale oczywiście i zasilanie budynku (tu potrzebne przepięciówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts