Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za doprowadzenie mediów - poratujcie

Recommended Posts

Woda 100-200 zł za mb. to wg. mnie bardzo dużo. W świętokrzyskim firmy podają cenę 40 zł. za mb. a przy długim przyłączu nawet 35 zł.

w świętokrzyskim czyli gdzie ??

ja dziś usłyszałam wycenę mojego przyłącza wody (robocizna + materiały) - 9500 zł :cry: za ok 40m (w tym ok 6mb kostki brukowej)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znaleźliśmy działkę marzenie tylko doprowadzenie mediów trochę studzi nasz zapał , byłam dziś w gazowni i za ok. 120 metrów krzykneli sobie ok 12 tys (linia główna 8700,- + ok 3000,- od grancy działki do domu). Zgodzili się tylko dlatego ,że chcemy ogrzewać gazem.

Wszystkie media są w takiej odległości mniej więcej i zaczynam się zastanawiać czy to ma sens.

Tu moje pytanie do innych użytkowników : Czy jakaś firma może to zrobić taniej niż gazownia ? Czy gazownia da zgodę na rozbudowę sieci nie przez nich ?

Jakie mogą być orientacyjnie koszty doprowadzenia prądu i wody (droga polna)? Czy załatwiać to w elektrowni, wodociągach czy znowu lepiej przez prywatne firmy. Jest różnica cenowa (doprowadzenia) między prądem idącym kabem w ziemi a na słupie ?

Czas realizacji przyłącza gazowego powiedzieli mi do 9 miesięcy :(

Trochę dziwne,że z góry wiedzą jakie będą koszty przyłącza. Ja płaciłam 1600zł. resztę kosztów przyłącza wraz ze skrzynką w granicy działki pokrywa gazownia. A koszt będą znać po przetargu bo na każde przyłącze taki ogłaszają. Do ceny dolicz jeszcze cenę projekt u mnie 500zł.

Jeśli chodzi o pozostałe media to :

- woda i kan. do domu całość / projekt, robocizna, materiał, liczniki, odbiór / - 12 000zł.

-prąd do skrzynki ok. 3200zł.

Wszystkie media mam w ulicy.

Trochę dziwne,że z góry wiedzą jakie będą koszty przyłącza.

Czemu dziwne ? poszłam z mapką terenu na której jest zaznaczona działka, pan wyszukał u nich swoje mapki dla tego terenu i zrobił przy mnie kalkulację łącza- w tym zawarł i cenę projektu i uzgodnienia terenowe itd. Wyliczył mi co do złotówki - na forum zaokrągliłam.

Po dniu następnym w urzędach za wodę powiedzieli mi 8400 zł za prąd 2000 zł ale czeka się na niego 2 lata :o no chyba ,że zrobi się projekty we własnym zakresie to trochę krócej MOŻE rok :o na pytanie o możliwość przyspieszenia przez zatrudnienie firmy prywatnej usłyszałam ,że nie wyrażą na to zgody bo to ich własność.

Czy to jest norma ?? Nie mogę w to uwierzyć ... Co mam zrobić chcąc wybudować dom szkieletowy , który stanie w około 5 miesięcy ?? Nic tylko walić głową w ścianę...

a ile w tej chwili powinnam liczyć za prąd?

z tego co sie dziś dowiedziałam do 200 metrów podłączenia jest stała oplata 2000 zł a powyżej jest jakaś zwyżka (cena dla przyłącza 11 kW)

Woda 100-200 zł za mb. to wg. mnie bardzo dużo. W świętokrzyskim firmy podają cenę 40 zł. za mb. a przy długim przyłączu nawet 35 zł.

wg mnie też dziś w wod-kan'ie usłyszałam ,że standardowo jest cena 50 zł/ m w naszym przypadku będzie to ok 70zł/m (przejscie pod drogą gminną) a w trudnych przypadkach stawka maksymalna to 100zł/m

mimo ,że mam do zrobienia ok 120 metrów przyłącza cena nie uległa zmianie.

nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: droda dojazdowa do działek ma 5m szerokości, w związku z zachowanie prawidłowych odstępów czy możliwe będzie poprowadzenie w niej wszystkich mediów?

"nasza" droga dojazdowa ma ok 6 metrów i już dziś kręcili nosem by puścić koło gazu ,który nią pójdzie wodę :roll:

• 2 weeks później...
witam

Robilem przylacze wody w zeszlym tygodniu.

Media mam przy drodze wiec tylko 10m bylo do przeciagniecia.

Koszt calosc (material plus robocizna) 3700 netto.

Przylącze prądu tez z tego roku: 2700zl za całość (material plus robocizna).

pozdrawiam.

Nie wiem gdzie budujesz ale ceny jakie podałeś .... ...hmmmmm chyba z Chicago.

Za 10 mb przyłącza wody 3700 netto???? No w grę wchodzą jeszcze złote rury.

I prąd też okropniasto dużo.

Ja za 50 mb gazu (komplet) 3500 zł, t5yleż samo prądu 4200 z opłatą za przydział mocy, woda 2600. Ceny robocizny , materiału i projektów. Dotarłem do ludzi z obsługi odpowiednich mediów (gaz, wodociąg, energetyka). Nie tknąłęm palcem przy żadnej dokumentacji oprócz złożenia osobiście wniosku o wydanie warunków przyłączenia tych mediów.

Budowa Nieporęt.

• 2 weeks później...
witam, mam pytanie, ile zapłacę za podłączenie i doprowadzenie pod działkę prądu,kanalizacji i wodociągu - jest to odległośc 33m. Chodzi m i ocałkowity koszt z robocizną,projektami,pozwoleniami i materiałami (tak oreintacyjnie) Miejscowosc Dębę Wielkie,okolice Minska Mazowieckiego... będę wdzięczny

Ja mam ofertę wody za 70 zł za metr (choć może po obejrzeniu w terenie cena spadnie do 50 zł/m) od naszej komunalki co by wychodziło 2800 zł za Twoje 40 metrów, kanalizacja przypuszczam kosztowałaby tyle samo gdyby była. Gaz mam 100 zł za metr ale to już ze wszystkimi projektami, uzgodnieniami itd.

• 4 months później...
Czy ktoś się orientuje ile może kosztować przeprowadzenie samej energii elektrycznej do niezabudowanej działki budowlanej i czy taka praktyka jest stosowane przez energetykę.Odległość jaką mam do najbliższego słupa to jakieś 100 m. okolice Piaseczna i od czego mam zacząć.

• 1 month później...

Witam,

czy moglby mi ktos napisac w jaki sposob sprawdza sie te wszystkie warunki doprowadzenia mediow?Tzn. jestem zainteresowany kupnem dzialki ale wczesniej chcialby sprawdzic czy, kiedy i za ile maja szanse byc doprowadzone media do tej dzialki?Jak to dziala?Czy ide poprostu do gazowni, elektrowni i wodociagow w danej miesjcowsci, pokazuje mapke z dzialka o ktorej mowa i dostane jakas odpowiedz?

Z gory dzieki za pomoc

pozdrwiam

• 2 weeks później...

Witam

Czy ktos moglby mi zdradzic tajemnice, czemu doprowadzenie wody na odleglosc 35metrow , rura 90mm, kosztuje w Szczecinie od 10000 pln do 16000pln? Czy wykopanie dolu o glebokosci 1,4 metra jest az tak kosztowne czy moze polozenie tej rury? A moze zasypanie? Pozwolenie na budowe "nabiera mocy urzedowej" i trwa casting na wykonanwcow, ale czuje ze sam wynajme koparke i poloze te rury, a do podlaczenia wezme specjaliste z przedstawicielem ZWiKu...

• 3 months później...

witam,

może ktoś z dobrych budowniczych pomoże :

mamy upatrzoną działkę, za przyzwoite pieniądze.działka jest jako 4 z kolei od drogi, przez 3 poprzednie przechodzi wytyczona droga służebna, kończąca się na granicy "mojej" działki.Droga służebna szerokości 4 m

woda i kanalizacja przy drodze, przy pierwszej działce.

odległość około 150 m do drogi głównej i mediów.

stąd mam kilka pytań - może ktoś wie i pomoże :

1.ile szacunkowo może kosztować podciągnięcie tych mediów (i co można załatwiać samemu żeby było taniej)

2.czy nowi właściciele (na razie działka 2 i 3 nie są kupione) będą mogli się wpiąć do "moich" rur w drodze służebnej bez mojej zgody i zwrotu części kosztów?

• 2 years później...