olinek 22.02.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam. Czy ktoś ma jakiś gotowy wzór pisma które umożliwiałoby zgodne z prawem uzyskanie zgody sąsiada na zbudowanie ogrodzenia w granicy działki ? Czy powinno to być jego (sąsiada) oświadczenie, może to musi być umowa (jaka i o co ?) a może spisane porozumienie (co musi zawierać ?). Oczekuję że ktoś wklei gotowy wzór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 22.02.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Co to znaczy - ogrodzenie w granicy?Czy to oznacza, że 1/2 szerokości podmurówki będzie leżała na Twoim gruncie a 1/2 na gruncie sąsiada? Proponuję nie bawić się w ceregiele i wybudować swoje ogrodzenie na swoim gruncie licując brzeg podmurówki z granicą działki. Na taki przebieg ogrodzenia nie potrzebujesz absolutnie żadnej zgody sąsiada.Budujesz na swoim. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 22.02.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jeśli płot przebiega w lini granicy pomiędzy sąsiadami to też nie trzeba zgody. Co innego z płotem od strony drogi - ten musi bezwzględnie znajdować się na terenie działki i nie może wykraczać poza teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 23.02.2006 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 To fakt że na swoim mogę postawić co mi się rzewnie podoba - chodzi mi o to, że zgodę sąsiada mam obiecaną i postawienie ogrodzenia w granicy (podmurówka będzie wystawała) ułatwi życie obu stronom. Wielokrotnie czytałem posty w których Forumowicze żalili się na sąsiadów którzy "przekroczyli granicę" podmurówką mając na to zgodę poprzednich właścicieli działki - niestety w większości ustną - i konflikt gotowy bo prawo wymaga pisemnej. I chciałbym takie przykładowe pismo przeczytać - może skopiować i wykorzystać - nie chcę wyważać otwartych drzwi. No i to co mi się nasuwa - jak sąsiad mógłby się "dołączyć" swoim ogrodzeniem do mojego postawionego w całości na moim terytorium ? ; musi mieć moją zgodę (ja mu ją dam ale nasępny właściciel mojej działki jak sprzedam to już nie musi). Sąsiad w odwecie (takie posty też są) stawia swoje ogrodzenie na "swoim terytorium" i wtedy już ja niemogę się wcisnąć żeby choć siatkę zakonserwować - i konflikt gotowy. Tak więc jeśli możecie to zaproponujcie jakąś "treść" porozumienia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 08.04.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 podciągam temat. Staje w obliczu budowy ogrodzenia, niestety nie mam fizycznie sąsiadów, bo nikt sie jeszcze obok nas nie buduje. Chcę napisać pismo do właścicieli sąsiadujących działek o ustosunkowanie się do propozycji budowy ogrodzenia oraz o partycypacji w kosztach... Może ktoś ma jakiś wzór? Chętnie skorzystam dziękuję Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 08.04.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 nikt nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 12.04.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) A jak z reguły buduje się ogrodzenie?:na swojej działce czy w osi granicy działek? Jak moi sąsiedzi się jeszcze nie budują, to jak mam robić ogrodzenie? Na swojej 40cm od granicy działek? A. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez Aniutka i Roofi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 10.10.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 a dlaczego tak? buduj spokojnie w granicy, ale nie właź na teren sąsiedniej działki a kiedy sąsiedzi sie objawia i będą chcieli skorzystac z twojego ogrodzenia dogadaj się z nimi na zwrot części kosztówi już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 10.10.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Wątpię aby sąsiedzi chcieli się dołożyć kiedyś do ogrodzenia; i tak będą korzystać z naszego ogrodzenia bez zwrotu części kosztów; przecież nie rozbierzemy swojego płotu sąsiadowi na złość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 12.10.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 ale ty się nie musisz zgodzić, zeby ten sasiad do twojego boku siatki przypiął swoje dwa bokijak nie dorzuci się do płotu, to swój, równoległy będzie musiał pociągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 14.10.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Podejrzewam, że wtedy sąsiad by mi odpowiedział, że on płotu nie potrzebuje ( mój i tak będzie go odgradzał od nas ) i nie da grosza ;-(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts