Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za to u mnie w gminie przechodzą już samych siebie za pozwolenie przyłaczenia się do wodociągu życzą sobie 4 000 tyś zł :o oczywiście jest do dobrowolny przymus, darowizna na rzecz gminy. Paranoja, powinni się za to dobrać komuś do du... ,ja wszystko rozumię że gmina poniosła jakiś tam koszt na budowę sieci wodociągowej ale cztery koła to przegięcie.
  • Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie "dobrowolny przymus" kosztuje (za możliwość przyłączenia się):

1600 zł za wodociąg

3600 zł za kanalizację,

ale w umowie jest zagwarantowane, że opłata adiacencka nie będzie już pobierana.

Teren jest podwarszawski, tak więc wzrost wartości działki przyjmowany do ustalenia opłaty mógłby być całkiem pokażny. Stąd wolę nie ryzykować z opłatami "odłożonymi" na przyszłość.

• 3 weeks później...

Jeśli chodzi o art 148a i opłatę adiacencką oraz wykreślenie tego artykułu z Ustawy to by na bieżąco śledzić co się w tej kwestii dzieje:

- dnia 14-02-2006 skierowano do I czytania na posiedzeniu Sejmu

- dnia 24-02-2006 skierowanie projektu ustawy do Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych, z zaleceniem zasięgnięcia opinii innych właściwych komisji

- dnia 9.02.2006 Komisja Administracji i Spraw Wewnętrznych skierowała projekt do podkomisji nadzwyczajnej (przewodniczący podk. D.Raczkowski - PO)

Ile to jeszce potrwa? Hmmm nie wiadomo, ale okres 2 miesięczny do uprawomocnienia wydaje się być dość realnym. Ja nadal czekam na odpowiedź mojego ukochanego Urzędu Miasta by wydał ten jeden chol... papierek. Zgodnie z KPA mają jeszcze troszeczkę czasu.

U mnie (powiat W-wa Zach) ta opłata wynosiła 2400. Uiściłem. :(

Teraz doszły mnie słuchy, że jest zwracana. Zamierzam w ciągu najbliższych dni sprawdzić te wieści osobiście :D

Dzieki :)

oto co mi pani powiedziala:

przychodze z projektami wod-kan, skladam u nich, place 48,80 za uzgodnienie projektow. Potem odbieram zaakceptowane projekty, zalatwiam sobie wykonawce.

Po robocie czlowiek z wod-kan pojawia sie tylko na osteplowanie wodomierza, ja podpisuje w urzedzie umowy..

i tyle.

Pani powiedziala, ze zadnych oplat oprocz tego 48,80 nie ponosze :)

Q.

Dzwonilem do zakladu komunalnego.

Uzgodnienia w ZUD robi juz moj projektant (wlasciwie geodeta w porozumieniu z projektantem). Zaklad robi dodatkowo swoje uzgodnienie (nie wiem po co).

O oplate adiecencka nie pytalem :(

Q.

W gminie Wieliczka nie naliczają już opłaty (była 2100) zrezygnowali. Koszt przyłącza to jedynie zrobienie projektu i pociagniecie "rury" plus licznik.
  • 3 weeks później...

Gmina Zielonki pod Krakowem:

Oplata za mozliwosc przylaczenia wody + kanalizacji: 6700 zl !!!!!! (to chyba rekord)

Oplata oczywiscie nie zawiera jakichkolwiek kosztow instalacji przylacza.

Jak rozumiem, na chwile obecna pobieranie tych oplat nie ma podstawy prawnej, choc moze sie to zmienic w momencie wejscia w zycie nowelizacji ustawy?

Pytanie, czy jezeli nie zaplace, to Przedsiebiorstwo Uslug Komunalnych moze odmowic przylaczenia?

@bolek: Wystąp do Gminy o wydanie pozwolenia na przyłączenie. Nie pisz nic o żadnych opłatach. Jak nie wydadzą to będziesz się martwił.

Ja jestem na etapie tym iż po moim piśmie Urząd Misata zmienia całkowicie regulamin i nie będzie takiej opłaty wogóle. Będą zapewne naliczali adiacencką ale tu decydują daty możliwości do przyłączenia także jak już to w moim przypadku zapłacę za jedne medium, chciaż mocno się zastanawiam czy ta opłata nie obciąży sprzedawcy działki a nie kupującego, który w cenę wlicza dostęp do wszelkich w chwili kupna mediów.

Urząd u mnie działa dość opieszale więc zgodnie z KPA napiszę chba na nich skargę gdyż takie sprawy jak ta, które nie wymagają dodatkowych wyjasnień powinni załatwiać bezzwłocznie czytaj do 7 dni. U mnie przeciągają z wiadomych względów tę sprawę już ponad 6 tygodni.

@lazik:

W warunkach przylacza jest pkt "OPŁATY" i tam napisane, ze po uzyskaniu zezwolenia odbiorca dokona jednorazowej wplaty tytulem "oplat na rozbudowe sieci" w wysokosci ustalonej przez aktualnie obowiazujaca uchwale Zarzadu Gminy

Do tego dodaja jeszcze dyskretny swistek papieru na ktorym informuja, ze zgodnie z uchwala Zarzadu Gminy z 2001 roku jednorazowe oplaty za prawo podlaczenia posesji do istniejacej sieci wod-kan wynasza:

Dla wody: 2600

Dla kanalizacji 4100

i numer konta oczywiscie...

Czy pobierania takich haraczy jest zgodne z prawem?

Dzwoniłem w tej sprawie do Ministerstwa. Z informacji uzyskanych jednoznacznie wynikało, iż takie opłaty są niezgodne z prawem. Na tym "świstku" oprócz uchwały musi być także wymieniona Ustawa na mocy której opłata jest pobierana - takiej podstawy podobno nie ma.

Ogólnie to 6700 to jest raz, że ekstremalnie dużo a dwa to być może przy ustawowej opłacie adiacenckiej tyle byś nie zapłacił. Dodatkowo nawet jakbyś miał to zapłacić to żądałbym na twoim miejscu wydania zobowiązania, iż Gmina nie pobierze w przyszłości opłaty adiacenckiej.