Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli co robic ??

u mnie wolaja prawie 2600zl

wykopac studnie na czas budowy i czekac az zniosa oplate?

czy lepiej zaplacic teraz i miec spokoj na zawsze bo moga cos gorszego wymyslic ?

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o wodę na budowę to jak masz przy działce hydrancik to idzesz do PEWIKU i podpisujesz z nimi jakąś papirologię, płacisz z góry kilkadziesiąt złotych i facet ci przyjeżdza i leje wody ile tam se chcesz. Przynajmniej ja tak miałem - do tego dali mi klucz i końcówkę bo chłopu nie chciało się jeździć non-stop by napełnić 500l baniaczek.

Co do opłaty możliwości są dwie:

1. Opłata "dobrowolna" za pozwolenie na przyłączenie

W umowie czy jakimś innym świstku należy koniecznie umieścić że nie naliczą już opłaty adiacenckiej.

2. Opłata adiacencka

Ustawowa opłata. Gmina ma 3 lata od powstania możliwości przyłaczenia by taką opłatę pobrać - opłata jest wyliczana przez biegłego i odzwierciedla przyrost wartości działki.

Na dzień dzisiejszy opłaty (adiacenckiej) pobierać gminy nie mogą gdyż nie ma przepisów wykonawczych - czyli określenia rozporządzeniem rady ministrów, kiedy uznaje się że warunki do przyłącenia działki zostały spełnione (w ustawie było opisane, iż zalezność jest np. odległościowa!).

Tutaj można śledzić druk, który musi zostać uchwalony by znieść zapis o Rozporządzeniu RM i da możliwość uchwalania zasad przez Radę Miasta/Gminy.. http://orka.sejm.gov.pl/proc5.nsf/opisy/299.htm

Jak już wczesniej pisałem u mnie opłata |"dobrowolna" to w sumie 2500 - płacić tego nie zamierzam bo:

1. Opłata "dobrowolna" jest defacto wymuszeniem

2. Brak przepisów wykonawczych odnosnie opłaty adiacenckiej

3. Czas leci a niektóre media zostały doprowadzone do działki baardzo dawno a niektóre niedługo przelecą przez okres 3lat na ustalenie przez Burmistrza opłaty adiacenckiej

4. Uważam iż z tego powodu, że kupiłem działkę z istniejącą infrastrukturą to ewentulna opłata adiacencka powinna obciążać sprzedającego grunt gdyż ja media wliczałem już w płaconą cenę działki

Każdy jednak musi sam podjąć decyzję co robić. Zadzwonić do Ministerstwa, popytać, iść na rozmowę do Burmistrza, wójta czy kogoś tam jeszcze itd. Każdy przypadek może być odmienny.

U mnie w uchwale rady Gminy w sprawie ustalenia opłat za korzystanie z wodociągów jest punkt, który brzmi następująco:

1.Właściciele gruntu, zamierzający przyłączyć się do gminnej sieci wodociągowej ponoszą

z tego tytułu opłatę w wysokości 1725 zł. Wniesienie opłaty jest warunkiem wyrażenia

zgody na włączenie się do gminnej sieci wodociągowej. Opłatę należy wpłacić na konto

Zakładu Usług Komunalnych.

I co Wy na to?

@ryby: zadzwoń do Ministerstwa - telefon wyżej podany - i zapytaj co oni na to ;)

U mnie też podobnie w Uchwale było, ale też kilka niścisłości im na starcie w rozmowie face2face wywaliłem. Bo było też, że opłata ma być podnoszona co roku o wskaźnik inflacji a nie była od 2001 roku podniesiona, czyli od daty jej uchwalenia. Dotego bardzo grzecznie zapytałem się jakie ekonomiczne względy zadecydowały o tym iż opłaty zostały podniesione o 500% w stosunku do roku 1997 gdy w tym czasie inflacja wzrosła nie więcej niż 100% (coś tam próbowali gadać o wzrości kosztów, ale po pytaniu czy tej osobie wzrosła pięciokrotnie pensja dali sobie o dziwo spokój)? To przecież nie partycypacja tylko nieuzasadnione wzbogacanie się gminy kosztem osób chcących się przyłączyć do sieci. Dodatkowo jak mi zaczęli mydlić oczy partypacjami to po pierwsze:

1. W kosztach uczestniczysz płacąc podatki do gminy i normalne redystrybuowane później przez Rząd

2. Rozwijanie wodociągów to jedno z zadań własnych gminy do którego ich zobowiązuje AFAIR Ustawa o Ochronie Środowiska

3. Większość wodociągów budowana jest przy pomocy funduszy

• 1 month później...

Zakończyłem własną sprawę z dobrowolną opłatą. Wynik jest jak dla mnie zadawalający. Dostałem pozwolenie na przyłączenie do wodociągu i kanalizacji miejsckie. Opłata wyniosła 0 zł (słownie: zero) a nie jak na początku chciali 2500.

Sprawa się ogólnie przeciągała bo Miasto nie bardzo chciało odpowiedzieć na moje pismo. Koniec końców wszystko się skończyło pismem do Samorządowego Kolegium Odwoławczego z wnioskiem o dotrzymanie terminu przez Miasto zgodnych z Kodeksem Postępowania Administracyjnego. Po tygodniu od tego pisma i po dodatkowym piśmie Kolegium wzywającym do przesłania aktów sprawy przez Miasto przyszła pozytywna odpowiedź.

W sumie od pierwszego wniosku o wydanie pozwolenia do otrzymania ostatecznej odpowiedzi minęło grubo ponad 2 miesiące.

Na razie zero słuchu o opłacie adiacenckiej.

• 1 month później...

to ja jestem na początku tej drogi. Jednak na rachunku mamy- "Ryczałt za zużycie wody"- stan początkowy-0

stan końcowy-0

zużycie wody-1168 m3

wartość-29999,42

Bez tej opłaty nie chcą zrobić uzgodnienia w projekcie

co prawda moje kuriozalne opłaty są małe ale jednak je przedstaie

1. coroczna opłata za zajęcie pasa drogowego przez przyłącze wodne w wysokości 8 zł, przecież do cholery zapłaciłem już za to przyłącze i ono musi być akurat w pasie drogowym bo tu biegnie wodocig + nie ja go projektowaem i budowaem.

2. decyzją starostwa powiatowego zmieniono numer działki -ja o to nie zabiegałem nie wnosiłem zostałem powidomiony o fakcie dokonanym, w wydziale ksią wieczystych dowiedziałem się ze dokonać zmiany i wniść stosowną opłatę muszę ja. Do cholery niech to robi starostwo.

• 3 weeks później...

Lazik

Pytanie dotyczące opłaty adjacenckiej - czy jeżeli przyłącze było budowane ileś lat temu (15?) a ja dostałąm działkę w spadku i zapłaciłam stosowne podatki, to też po podłączeniu mediów mam płacić tą opłatę? Czy ona zależy od czasu powstania przyłącza w ulicy?

Rozumiem, że na razie nie ma podstawy prawnej, żeby ją naliczać, ale w ciągu tzrech lat ta podstawa powstanie i wtedy gminy się odezwą. Ale czy będą mogły tak wstecznie?

Zażądaj NA PIŚMIE, pisemnego uzasadnienia decyzji. Jak nie zmiękną - sąd administracyjny.

zażądaliśmy zmiany tytułu rachunku i otrzymaliśmy nowy ma już tytuł -udział w budowie sieci wodociągowej w ul. A...

Lazik

Pytanie dotyczące opłaty adjacenckiej - czy jeżeli przyłącze było budowane ileś lat temu (15?) a ja dostałąm działkę w spadku i zapłaciłam stosowne podatki, to też po podłączeniu mediów mam płacić tą opłatę? Czy ona zależy od czasu powstania przyłącza w ulicy?

Rozumiem, że na razie nie ma podstawy prawnej, żeby ją naliczać, ale w ciągu tzrech lat ta podstawa powstanie i wtedy gminy się odezwą. Ale czy będą mogły tak wstecznie?

Kontrpytanie: Czy warunki do podłączenia to masz już teraz czy dopiero powstaną po przyłączu? Moim zdaniem warunki masz od chwili wybudowania wodociągu w drodze czy ileś tam metrów od posesji a nie wtedy jak się zrobi przyłącze. Nie jest to jak na razie określone a właśnie tę kwestię miało rozwiązywać Rozporządzenie.

Zażądaj NA PIŚMIE, pisemnego uzasadnienia decyzji. Jak nie zmiękną - sąd administracyjny.

zażądaliśmy zmiany tytułu rachunku i otrzymaliśmy nowy ma już tytuł -udział w budowie sieci wodociągowej w ul. A...

Czyli uzyskaliście zabezpieczenie przed ewentualną opłatą adiacencką, która wogóle na dzień dzisiejszy nie może być pobierana.

Ja mogę dodać, że wpłata 500 PLN za wodę i 1000 PLN za kanalizę była podstawą do uzyskania warunków. I ciekawe zaczyna się dopiero teraz bo nie dostałem zgody na przyłączenie wody ze względu na brak sieci. :o

Zgody nie wyraziły wodociągi a wójt po odwołaniu wydał zgodę na przyłącze warunkowe co oznacza w praktyce umowę na czas określony, pokrycie kosztów dodatkowych i ryzyko odłączenia jeśli ktoś z dotychczasowych użytkowników będzie miał uwagi.

P.S.

Piszę pismo do gminy, podobno mają przebudować część sieci. :D

Kontrpytanie: Czy warunki do podłączenia to masz już teraz czy dopiero powstaną po przyłączu? Moim zdaniem warunki masz od chwili wybudowania wodociągu w drodze czy ileś tam metrów od posesji a nie wtedy jak się zrobi przyłącze. Nie jest to jak na razie określone a właśnie tę kwestię miało rozwiązywać Rozporządzenie.

Rozumiem, że wartość działki wzrosła po wykonankiu pzryłącza, a że poprzedni właściciel zapłacił za jego budowę, to ja już nie powinnam. Może masz rację...

A'propos, ile wynosi ta opłata adjacencka? Pewnie zależy od gminy, ale ile np u ciebie? I czy to tak mogło by być, że zrobie gaz i bach.. potem wodę i znowu i kanalizację i znowu? To ta moja działka wzrastałaby że ho ho...

Rozumiem, że wartość działki wzrosła po wykonankiu pzryłącza, a że poprzedni właściciel zapłacił za jego budowę, to ja już nie powinnam. Może masz rację...

A'propos, ile wynosi ta opłata adjacencka? Pewnie zależy od gminy, ale ile np u ciebie? I czy to tak mogło by być, że zrobie gaz i bach.. potem wodę i znowu i kanalizację i znowu? To ta moja działka wzrastałaby że ho ho...

Odnoszę wrażenbie że nie rozumiesz jednej podstawowej rzeczy: na dzień dzisiejszy nie można pobierać opłaty adiacenckiej bo brak jest przepisów wykonawczych - co sprawia że przepis jest martwy.

Powiedz mi czy wartość działki wzrasta po wykonaniu przyłacza czy w następującym:

- działka początkowo ma do wodociągu i kanalizacji 800m; po wykonaniu nitki mediów odległość ta wynosi 5m - czy wartość działki nie wzrosła? Czy jak szukasz działki to patrzysz na to czy jest uzbrojona, czy ewentualnie media są w drodze lub oddalona jest od wszelkich mediów o > 250 metrów - jak wygląda sytuacja z tą samą działką i jej ceną przy takim położeniu mediów?

Do tego warto zauważyć, iż jeżeli za poprzedniego właściciela były przeprowadzane czynności budowy mediów to on sprzedaje działkę za wyższą cenę niż przy ich zupełnym braku lub kolosalnej do nich odległości. Konsumentem więc wzrostu wartości gruntu jest właściciel na owy dzień spełnienia warunków poniesienia opłaty adiacenckiej. Ty jako późniejszy nabywca płacisz już odpowiednio zawyżoną opłatę za działkę właśnie ze względu na fakt że do wody masz 5 metrów a nie 150 itd.

Co do wysokości opłaty adiacenckiej to tak jak zostało tutaj już wspomniane wynosi ona 50% wartości dodanej. Czyli innymi słowy jeżeli rzeczoznawca wyceni, iż 10000zł to wartość twojej działki przed stworzeniem warunków a 15000zł to wartość twojej działki po stworzeniu warunków, to ty w takim przypadku zapłacisz 2500 opłaty adiacenckiej.

Co do tych bach - wszystko zależy od tego czy stworzenie warunków to będzie samo przyłącze czy istnienie wodociągu, gazociągu, kanalizacji itd. w określonej odległości od posesji. Właśnie to miało określać Rozporządzenie opisane w Ustawie, które obecnie jest wykreślane poprzez usunięcie z ustawy jednego artykułu. Jeżeli odpowiednia uchwała Parlamentu nabierze mocy prawnej wtegy gminy same będą zapewne określały co rozumieją pod pojęciem stworzenia warunków (no chyba że w innych ustawach jest to opisane - tego nie wiem).

Rozumiem. Jak gminy będą same ustalać, to jest pewne, że uznają zrobienie przyłącza za podstawę. Jedyna nadzieja, że robię przyłącze teraz, jak jeszcze ta ustawa nie jest prawomocna. Nie powinni naliczać wstecz... chyba... Już sama nie wiem, ginę w tych przepisach. Na razie póki co nic nie płacę za wodę i nawet chyba nie chcą (na pierwszej rozmowie nic pani nie wspomniała, ale może nie doszliśmuy jeszcze do tego, bo zabrakło jednego papierka).
  • 2 weeks później...

Nie wiem czy w dobrym wątku zadaje to pytanie,ale mam nadzieje ,że mnie nie pogonicie.U mnie sytuacja wygląda następująco:W chwili obecnej w miejscowości w której mamy działkę trwają prace wodno- kanalizacyjne do tej pory miejscowość ta nie posiadała ani wodociągu ani kanalizacji.W związku z tym ,że inwestycja ta jest w większości finansowana przez Unię Europejską(a może i w całości)tego nie wiem,mieszkańcy nie ponoszą żadnych kosztów związanych z tymi pracami(przynajmniej do tej pory ,chodzi mi o koszty materiałów i robocizny)Wygląda to w ten sposób ,że kanalizacje ciągną pod szambo a wode do piwnicy budynku.Gdy pojechaliśmy się dowiedzieć w gminie czy podciągna takze do budynku na naszej działce(na chwile obecną mamy pozwolenie na budowę ale żadnych prac nie zaczęliśmy,czyli budynek praktycznie nie istnieje)pani powiedziała nam :'nie ma budynku nie ma przyłączy".Rozumiem to doskonale ale budynak jest przecież naniesiony na mapę i wiadomo w którym miejscu będą przyłącza.Głównie chodzi mi o to ,że bedziemy musieli ciagnąć wode jaki kanalizację jakieś 50m a sami wiecie jakie to są koszta,nie mówiąc już o projektach przyłączy .W związku z tym moje pytanie czy jeśli w tym roku wylejemy fundamenty to podciągnąmi te przyłącza do fundamentów czy nie.Pani w gminie nie potrafiła mi odpowiedzieć.

marzena i jacek