geguś 21.07.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Witam A warunki przyłaczenia na kanalizę i wodę macie wydane? Szybko robić projekt (ok. 200zł), uzgodnienia i w gminie naciskać. Tam siedzą prawie same betony . Miłej walki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1272960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 04.08.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 geguśWarunki oczywiście mamy,w gminie są nieugięci,tłumaczą się tym ,że plany kanalizacji i wody powstawały dwa lata temu i obejmują tylko budynki ,a nie działki budowlane.Trochę tylko tak głupio,że robią to teraz wszystkim za darmo a ja będę musiała płacić za te przyłącza no i robić to na własny koszt. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1293559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 04.08.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Może na pocieszenie- już tą sprawę gdzieś opisywałam- u nas jest tak: w tej chwili trwają prace kanalizacyjne na naszych przedmieściach. Osoby, które były w planie zagospodarowania z roku 2005 (?) zapłacą za podłączenie 2 tys zł- resztę dofinansuje UE. A my? Niestety, za późno. Planujemy przeprowadzkę pod koniec przyszłego roku, a za kanalizację przyjdzie nam zapłacić ponad 8 tys zł !!!! Zezwolenia na budowę POŚ nie dostaniemy, bo kanaliza w drodze. A kolejne dofinansowanie z UE będzie dopiero w roku 2010. I jak tu Cię ma szlag nie trafić...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1294169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 04.08.2006 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 marzena i jacekNie zastanawialiście się czy jak zrobicie rewizje i wystąpicie o przyłącza to wtedy się nie zlitują i te kikadziesiąt metrów nie przeciągną dalej? Ja bym próbował zrobić to co po mojej stronie i walczyłbym o ich przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1294643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 04.08.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Może na pocieszenie- już tą sprawę gdzieś opisywałam- u nas jest tak: w tej chwili trwają prace kanalizacyjne na naszych przedmieściach. Osoby, które były w planie zagospodarowania z roku 2005 (?) zapłacą za podłączenie 2 tys zł- resztę dofinansuje UE. A my? Niestety, za późno. Planujemy przeprowadzkę pod koniec przyszłego roku, a za kanalizację przyjdzie nam zapłacić ponad 8 tys zł !!!! Zezwolenia na budowę POŚ nie dostaniemy, bo kanaliza w drodze. A kolejne dofinansowanie z UE będzie dopiero w roku 2010. I jak tu Cię ma szlag nie trafić...... Arluka jak to Cię pocieszy to ode mnie chcą 12.500,00 zł, więc u Ciebie jak za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1294839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 04.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Nie mogę powiedziec ,że wasze posty mnie pocieszyły ,jeszcze kilka dni temu było to dla mnie proste ,podciągną bo wszystkim podciągają nawet przez moment nie pomyślałam ,że mogą być jakieś kłopoty. No ale cóżktoś tutaj na forum powiedział ,że ,,budowa to ciągłe niespodzianki" i miał racje. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1294888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brolek 12.10.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam wszystkich, Po przeczytaniu tego wątku za przykładem Lazika wysłałem do mojej gminy pismo z prośbą o podanie podstawy prawnej tej opłaty (w moim przypadku ponad 6500zl). Gmina oczywiście nie odpowiedziała w ustawowym terminie jednego miesiąca, wiec skierowałem sprawę do kolegium odwoławczego które 2 października wystąpiło do gminy z prośbą o przekazanie akt sprawy. 4 października gimna wyslala do mnie pismo z informacją, iż Wójt uchylił tą "dobrowolną opłatę", w związku z czym obecenie w gminie Zielonki pod krakowem opłata taka wynosi 0zł! Zatem do wszystkich którzy mają podobny problem: walczcie o swoje, bo gminy nie znają przepisów obwiązującego prawa! pozdr. Brolek[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1400530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.10.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 A gdzie jest takie kolagium odwoławcze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1400579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 12.10.2006 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam wszystkich, Po przeczytaniu tego wątku za przykładem Lazika wysłałem do mojej gminy pismo z prośbą o podanie podstawy prawnej tej opłaty (w moim przypadku ponad 6500zl). Gmina oczywiście nie odpowiedziała w ustawowym terminie jednego miesiąca, wiec skierowałem sprawę do kolegium odwoławczego które 2 października wystąpiło do gminy z prośbą o przekazanie akt sprawy. 4 października gimna wyslala do mnie pismo z informacją, iż Wójt uchylił tą "dobrowolną opłatę", w związku z czym obecenie w gminie Zielonki pod krakowem opłata taka wynosi 0zł! Zatem do wszystkich którzy mają podobny problem: walczcie o swoje, bo gminy nie znają przepisów obwiązującego prawa! Gratuluję. A gdzie podziękowania i procent od zaoszczędzonego grosza Swoją drogą to teraz już ten ferelny akt prawny, który nie pozwalał lub wstrzymywał pobieranie opłat adiacenckich został usunięty z ustawy, także należy liczyć czy dobrowolna opłata nie będzie niższa od ewentualnej opłaty adiacenckiej. Zawsze jednak nawet przy "dobrowolnej" koniecznie trzeba się postarać o zapis Gminy, iż wpłata wyklucza pobieranie opłaty adiacecenckiej. Samorządowe Kolegium Odwoławcze z tego co pamiętam wypada lokalizacyjnie mniej więcej w starym województwie. Baddy w twoim przypadku p[owinno być: http://www.kolegium-odwolawcze.bb.finn.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1400857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BLANKA P 07.03.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 JA U SIEBIE W GMINIE WYSTĄPIŁAM O ZWROT KWOTY ZA PRZYŁĄCZENIE DO WODOCIĄGU GMINNEGO PODAJĄC ŻE GMINA POWINNA SAMA PONOSIĆ TE KOSZTY CYTUJĄC ARTYKUŁ ZE STYCZNIOWEGO MURATORA I O DZIWO GMINA DZIŚ ZWRÓCIŁA MI POBRANĄ WCZEŚNIEJ OPŁATĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1653510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 08.03.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Jeżeli mozesz to podaj więcej szczegółów. Niestety nie kupuje muratora pozdrawiam i dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1656264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 09.03.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 szukałam i nie znalazłam inf w ostatnim muratorze, więc także proszę o więcej szczegółów, ponieważ temat jest bardzo aktualny mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1656657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 09.03.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 szukałam i nie znalazłam inf w ostatnim muratorze, więc także proszę o więcej szczegółów, ponieważ temat jest bardzo aktualny mnie Dla zainteresowanych, poniżej to co znalazłem: tekst pierwotny Dz.U.01.72.747 Art. 15. 1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić realizację budowy i rozbudowy urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1. 2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. 3. Koszty zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego pokrywa przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług. 4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług. 2005.08.17 zmiana Dz.U.05.85.729 art. 1 Art. 15. 1. (33) Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1. 2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. 3. (34) Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług. 4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług. 2006.07.11 tekst jednolity Dz.U.06.123.858 Art. 15. 1. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. 1. 2. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. 3. Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług. 4. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług. WOJEWÓDZKI SĄD ADMINISTRACYJNY Za pośrednictwem: Rady Gminy l Skarżący: Skarżony organ: SKARGA na uchwałę Rady Gminy nr z dnia r. w sprawie opłat za przyłączenie do gminnej sieci wodociągowej. Na podstawie art. 101 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) oraz art. 3 § 2 pkt 5 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) w imieniu własnym wnoszę skargę na uchwałę Rady Gminy nr z dnia r. w sprawie opłat za przyłączenie do gminnej sieci wodociągowej (Dz. Urz. Woj. Wielkopolskiego Nr 59, poz. 987). Skarżący ww. uchwale zarzuca rażące naruszenie przepisów prawa materialnego - art. 18 ust. 2 pkt 8 i art. 40 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) oraz art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1996 r. o gospodarce komunalnej (Dz. U. z 1997 r. Nr 9, poz. 43 ze zm.) w zw. z art. 15 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747 ze zm.), polegające na wydaniu aktu prawa miejscowego bez podstawy prawnej i nałożeniu opłaty w formie daniny publicznej bez podstawy ustawowej. Wskazując na powyższe uchybienie skarżący, w myśl art. 147 § 1 p.p.s.a. wnosi o stwierdzenie nieważności zaskarżonej uchwały Rady Gminy oraz o zasądzenie na rzecz skarżącego zwrotu kosztów postępowania. Uzasadnienie Rada Gminyl uchwałą nr z dnia r. w sprawie opłat za przyłączenie do gminnej sieci wodociągowej (Dz. Urz. Woj. Wielkopolskiego Nr 59, poz. 987) ustaliła zryczałtowaną opłatę w wysokości 2.000 zł od każdej osoby ubiegającej się o przyłączenie do gminnej sieci wodociągowej, opłata ta ma charakter obowiązkowy i podlega wpłaceniu na rzecz Gminy. W podstawie prawnej uchwały wskazano art. 18 ust. 2 pkt 8 i art. 40 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) oraz art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1996 r. o gospodarce komunalnej (Dz. U. z 1997 r. Nr 9, poz. 43 ze zm.). Skarżący na podstawie art. 101 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.), w imieniu własnym wezwał Radę Gminy do uchylenia wymienionej uchwały, wskazując na jej niezgodność z powołanymi wyżej przepisami, polegającą na nałożeniu w drodze uchwały powszechnie obowiązującej opłaty o charakterze publicznoprawnym, bez stosownego upoważnienia ustawowego. Na powyższe wezwanie skarżący otrzymał odpowiedź od Przewodniczącego Rady Gminy, w której poinformowano go o bezzasadności jego zarzutów i odmówiono uchylenia uchwały. Skarżący wskazuje, że jego interes prawny w kwestionowaniu przedmiotowej uchwały wynika z faktu, iż jest on właścicielem nieruchomości położonej na terenie Gminy i ubiega się o przyłączenie tej nieruchomości do gminnej sieci wodociągowej. Żaden z przywołanych w podstawie prawnej uchwały przepisów nie daje Radzie Gminy prawa do ustalenia zryczałtowanej opłaty za przyłączenie nieruchomości do gminnej sieci wodociągowej. Art. 18 ust. 2 pkt 8 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2001 r., Nr 142, poz. 1591 ze zm.) wskazuje, że do kompetencji rady gminy należy podejmowanie uchwał w sprawach podatków i opłat w granicach określonych w odrębnych ustawach. Do podjęcia takiej uchwały niezbędna jest jednak wyraźna kompetencja ustawowa, art. 18 ust. 2 pkt 8 jest jedynie przepisem ustrojowym, który rozstrzyga, że tego typu kompetencje w imieniu gminy wykonuje rada. Art. 40 ust. 2 pkt 4 ustawy o samorządzie gminnym również nie może być podstawą prawną do podjęcia zakwestionowanej uchwały. Przepis ten zezwala radzie gminy na podejmowanie uchwał w sprawie zasad i trybu korzystania z gminnych obiektów i urządzeń użyteczności publicznej. W orzecznictwie NSA i SN zgodnie od dawna przyjęto, że w zakresie ustalania zasad i trybu korzystania z gminnych obiektów i urządzeń użyteczności publicznej nie mieści się wprowadzanie opłat za korzystanie z nich (np. wyrok NSA z 31 maja 1996 r., I SA/Łd 65/96; z 16 grudnia 1996 r., II SA/Kr 1377/96; uchwała SN z 26 września 1995 r., III AZP 22/95, OSNP 1996, Nr 6, poz. 80). Kompetencji do podjęcia takiej uchwały nie daje także art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1996 r. o gospodarce komunalnej (Dz. U. z 1997 r. Nr 9, poz. 43 ze zm.), który zezwala radzie gminy na podejmowanie uchwał o wysokości cen i opłat albo o sposobie ustalania cen i opłat za usługi komunalne o charakterze użyteczności publicznej oraz za korzystanie z obiektów i urządzeń użyteczności publicznej jednostek samorządu terytorialnego. Chodzi tu jednak o ustalenie wysokości należności, stanowiących ekwiwalent za "usługę" ze strony gminy w postaci umożliwienia korzystania z jej obiektów i urządzeń. Pojawienie się przymusu czyni opłatę daniną publiczną, narzuconą jednostronnie wraz z ową usługą (wyrok NSA z 13.12.2000, II SA 2320/00, OSS 2001/4/129, wyrok NSA z 17.05.2002 r., I SA 2793/0, LEX nr 149541 oraz rozstrzygnięcie nadzorcze Wojewody Małopolskiego z 20.09.2002, OSS 2003/3/73). Obowiązki i zakres udziału finansowego właściciela nieruchomości w przyłączeniu nieruchomości do sieci wodociągowej reguluje art. 15 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747 ze zm.). Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane zapewnić budowę urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji. Realizację budowy przyłączy do sieci oraz studni wodomierzowej, pomieszczenia przewidzianego do lokalizacji wodomierza głównego i urządzenia pomiarowego zapewnia na własny koszt osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci. Koszty nabycia, zainstalowania i utrzymania wodomierza głównego ponosi przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, a urządzenia pomiarowego - odbiorca usług. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane przyłączyć do sieci nieruchomość osoby ubiegającej się o przyłączenie nieruchomości do sieci, jeżeli są spełnione warunki przyłączenia określone w regulaminie, o którym mowa w art. 19, oraz istnieją techniczne możliwości świadczenia usług. Wprowadzenie przez gminę opłaty za przyłączenie do sieci wodociągowej w rzeczywistości zmienia ustawowe reguły finansowania inwestycji wodociągowych i dodatkowo obciąża właściciela nieruchomości. Wobec tych wszystkich okoliczności, zaskarżona uchwała jako sprzeczna z prawem, winna zostać wyeliminowana z obrotu prawnego. Tezy publikacji : 1. Z przepisu tego [chodzi o art. 7 ust. 1 pkt 3 ustawy o samorządzie gminnym] w sposób nie budzący wątpliwości wynika, iż sprawy wodociągów i zaopatrzenia w wodę należą do zadań własnych gminy. Jednak przepis ten nie może stanowić podstawy prawnej do wprowadzania opłat za podłączenie do sieci podmiotów chcących z niej korzystać. [...] Podstawy prawnej do podejmowania uchwał określających odpłatność za podłączenie do sieci wodociągowo-kanalizacyjnej nie zawiera także w żadnym ze swoich przepisów uchwalona w dniu 20.XII.1996 r. [...] ustawa o gospodarce komunalnej. 2. Ustawa z 7.VI.2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków stanowi w art. 15 ust. 2, iż osoba ubiegająca się o przyłączenie nieruchomości do sieci zapewnia realizację przyłączenia do tych sieci na własny koszt. Rada gminy stosownie zaś do art. 19 ust. 1 tej ustawy uchwala regulamin dostarczania wody i odprowadzania ścieków obowiązujący na obszarze gminy. Stosownie zaś do ust. 2 pkt 4 tego samego artykułu w regulaminie tym określa się "warunki przyłączania do sieci". Uważam, że także ten przepis nie daje radzie gminy uprawnienia do wprowadzania odpłatności za przyłączenie poszczególnych nieruchomości do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej. Krzyszczak Mirosław Monitor Prawniczy 2002/7/310 artykuł Numer publikacji : 32926 Nowa ustawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków. Tezy publikacji : 1. Zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków jest niewątpliwie prowadzeniem gospodarki komunalnej w zakresie użyteczności publicznej. Z kolei działalność w sferze gospodarki komunalnej, może być prowadzona wyłącznie w formach organizacyjno-prawnych określonych przepisami Gosp.KomU, czyli: - zakładu budżetowego, - kapitałowych spółek prawa handlowego. Powyższy wniosek wypływa bowiem z treści art. 2 i 7 oraz art. 9 i 10 Gosp.KomU. Wszelkie inne formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie zbiorowego zaopatrzenia w wodę i zbiorowego odprowadzania ścieków są dopuszczalne wówczas, gdy gmina powierzy wykonywanie tych zadań na podstawie art. 3 Gosp.KomU. 2. Przedsiębiorstwem wodociągowo-kanalizacyjnym nie jest [...] spółka wodna. 3. Przekształcenie gminnej jednostki organizacyjnej np. w spółkę kapitałową gminy, skutkować będzie obowiązkiem uzyskania zezwolenia [o którym mowa w art. 16 ustawy z 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków]. 4. Wnioskodawca [występujący o zawarcie umowy o zaopatrzenie w wodę lub odprowadzanie ścieków] powinien wylegitymować się tytułem prawnym do korzystania z obiektu budowlanego, do którego ma być dostarczana woda, lub z którego mają być odprowadzane ścieki. Tytułem prawnym do obiektu budowlanego jest w tym przypadku nie tylko prawo własności czy prawo użytkowania wieczystego, ale lege non distinguente - również inny tytuł prawny (np. najem, dzierżawa). 5. Korzystanie z usługi polegającej na dostawie wody i odprowadzaniu ścieków mimo braku stwierdzenia umowy na piśmie, może powodować zawarcie umowy per facta conctudentia. 6. Literalne brzmienie przepisu art. 24 ust. 3 ustawy z 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków przesądza, że rada gminy może podjąć jedynie uchwałę o zatwierdzeniu taryf. 7. Przyłącze wodociągowe i kanalizacyjne wybudowane ze środków własnych, przez osobę ubiegającą się o przyłączenie do sieci, stanowi własność tej osoby chyba że umowa zawiera inne postanowienia w tym przedmiocie. 2004.03.11 rozstrz.n. wojew. PN-I-0911/32/2004 OwSS 2004/4/100 Łódzki Nie można uzależniać przyłączenia do gminnej sieci wodociągowej od wniesienia stosownej opłaty za włączenie przyłącza do sieci wodociągowej. 120869 Dz.U.06.123.858: art. 15; art. 20 Działając na podstawie art. 91 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity: Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.), stwierdzam nieważność § 7 ust. 3 oraz § 31 regulaminu dostarczania wody na terenie gminy stanowiącego załącznik do uchwały nr XV/80/2004 Rady Gminy z dnia 4 lutego 2004 r. w sprawie zatwierdzenia regulaminu dostarczania wody na terenie gminy. Uchwałą nr XV/80/2004 z dnia 4 lutego 2004 r. w sprawie zatwierdzenia regulaminu dostarczania wody na terenie gminy Rada Gminy ustaliła opłaty za wydanie technicznych warunków przyłączenia nieruchomości do sieci wodociągowej. Kompleksową regulację wszystkich zagadnień związanych z dostarczaniem wody i odprowadzaniem ścieków zawiera ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2001 r. Nr 72, poz. 747 ze zm.). Ustawa ta przyznaje radzie gminy określone kompetencje w zakresie zaopatrzenia w wodę, co oznacza, że rada może działać tylko w tym zakresie i nie ma uprawnień do ustalania opłat za wydanie warunków technicznych przyłączenia nieruchomości do sieci wodociągowej (za którymi de facto kryją się opłaty za włączenie przyłącza do sieci wodociągowej). Nie można bowiem uzależniać przyłączenia do gminnej sieci wodociągowej od spełnienia innych warunków niż określone w ustawie, np.: od wniesienia stosownej opłaty. W § 31 ww. regulaminu Rada Gminy wprowadziła zapis, iż zabezpieczenie wodomierza głównego przed uszkodzeniami mechanicznymi, zamarznięciem, skutkami działania wysokich temperatur, dostępem osób nieuprawnionych, a także prawidłowe utrzymanie studzienki lub też pomieszczenia wodociągowego należy do obowiązków odbiorcy. Powyższy zapis jest sprzeczny z art. 15 ust. 3 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, zgodnie z którym koszty utrzymania (czyli zabezpieczenia) i zainstalowania wodomierza obciążają przedsiębiorstwo wodno-kanalizacyjne i obowiązków w tym zakresie nie można przerzucać na odbiorcę usług. W regulaminie nie można przyjmować zapisów o wyłączeniu odpowiedzialności zakładu wodociągowego, w sytuacji gdy zakład ten ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych w przepisach ustawowych. W tym stanie rzeczy wydanie rozstrzygnięcia nadzorczego stało się konieczne i należało orzec jak w sentencji. Rozstrzygnięcie nadzorcze może zostać zaskarżone do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi (90-434 Łódź, ul. Piotrkowska 135) za pośrednictwem Wojewody Łódzkiego, w terminie 30 dni od dnia jego doręczenia. Skargę wnosi się w dwóch egzemplarzach. 2002.09.20 rozstrz.n. wojew. PN.VI.0911/16/02,23 OwSS 2003/3/73 Małopolski Przepisy prawa nie dają podstawy do nałożenia w drodze uchwały rady gminy obowiązku uczestniczenia w kosztach budowy sieci kanalizacyjnej. 78651 Dz.U.06.123.858: art. 15 Dz.U.01.142.1591: art. 40 Na podstawie art. 91 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity: Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) stwierdza się nieważność uchwały nr XXVIII/280/2002 Rady Gminy z dnia 14 sierpnia 2002 r. w sprawie ustalenia wysokości współudziału mieszkańców gminy w kosztach przebudowy i rozbudowy sieci wodociągowej w osiedlu "Nad T." w T. - w całości. Uchwałą nr XXVIII/280/2002 z dnia 14 sierpnia 2002 r. w sprawie ustalenia wysokości współudziału mieszkańców gminy w kosztach przebudowy i rozbudowy sieci wodociągowej w osiedlu "Nad T." w T. Rada Gminy T. nałożyła na mieszkańców obowiązek uczestniczenia w kosztach inwestycji i ustaliła wysokość opłat z tego tytułu. Uchwała rażąco narusza obowiązujący porządek prawny, została bowiem wydana bez podstawy prawnej. Błędnie powołany w jej treści art. 18 ust. 2 pkt 9 lit. a ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (tekst jednolity: Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 ze zm.) dotyczy podejmowania uchwał w sprawach majątkowych gminy, przekraczających zakres zwykłego zarządu, dotyczących określania zasad nabycia, zbycia i obciążenia nieruchomości gruntowych oraz ich wydzierżawiania lub najmu na okres dłuższy niż trzy lata. Tymczasem w przedmiotowej uchwale Rada Gminy nałożyła obciążenia finansowe na mieszkańców gminy, a nie dokonała, jak stanowi powołany przepis, określenia zasad nabycia, zbycia i obciążeń własnych nieruchomości oraz ich wydzierżawiania lub najmu na okres dłuższy niż trzy lata. Jednocześnie obowiązujące przepisy prawa nie dają podstawy do nałożenia w drodze uchwały rady gminy obowiązku uczestniczenia w kosztach budowy sieci kanalizacyjnej. Z przepisu art. 84 Konstytucji wynika, że każdy jest obowiązany do ponoszenia ciężarów i świadczeń publicznych, w tym podatków, określonych w ustawie, a wedle art. 94 źródłem prawa mogą być także akty prawa miejscowego stanowione przez organy samorządu terytorialnego oraz terenowe organy administracji rządowej obowiązujące na obszarze działania tych organów, ale uchwalone tylko na podstawie i w granicach upoważnień zawartych w ustawie. Zasady i tryb wydawania aktów prawa miejscowego określa ustawa. Ustawą, która reguluje kwestie związane z budową sieci, urządzeń kanalizacyjnych i urządzeń wodociągowych, są przepisy ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2001 r. Nr 72, poz. 747). W szczególności art. 15 ustawy stanowi, że przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest zobowiązane zapewnić realizację budowy i rozbudowy urządzeń wodociągowych i urządzeń kanalizacyjnych, ustalonych przez gminę w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, w zakresie uzgodnionym w wieloletnim planie rozwoju i modernizacji, o którym mowa w art. 21 ust. l ustawy, przy czym w pojęciu "urządzeń wodociągowych" i "urządzeń kanalizacyjnych" mieszczą się między innymi sieci (art. 2 pkt 14 i 16). Oznacza to obowiązek ponoszenia przedmiotowych kosztów przez przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne. Należy także wskazać, iż cytowana ostatnio ustawa nakłada w art. 15 ust. 2 i 3 na osoby ubiegające się o przyłączenie nieruchomości do sieci obowiązek poniesienia kosztów związanych z budową przyłączy do sieci oraz urządzeń pomiarowych. Przedmiotowy zapis nie stanowi jednak podstawy dla uregulowania przyjętego w kwestionowanej uchwale, która dotyczy przebudowy i rozbudowy sieci, a nie samych tylko przyłączy. Nadto warunki przyłączenia do sieci winny być uregulowane odrębną uchwałą, regulaminem dostarczania wody i odprowadzania ścieków, uchwalonych na podstawie art. 19 tej samej ustawy, przy czym koszty budowy ponoszone przez mieszkańców powinny odzwierciedlać rzeczywistą wysokość poniesionych nakładów, nie powinny zaś być ustalone ryczałtowo. Natomiast w przypadku gdy mieszkańcy wybudowali z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, na podstawie art. 31 cytowanej ustawy mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie. W ocenie organu nadzoru analiza wskazanych wyżej przepisów prowadzi do wniosku, że niedopuszczalne jest nałożenie na mieszkańców przez Gminę w drodze uchwały obowiązku uczestniczenia w kosztach budowy sieci kanalizacyjnej. Wobec powyższego należało stwierdzić nieważność przedmiotowej uchwały. Na rozstrzygnięcie nadzorcze przysługuje skarga do Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Krakowie. Winno się ją wnieść w terminie 30 dni od dnia otrzymania niniejszego rozstrzygnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1656899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BLANKA P 09.03.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 szukałam i nie znalazłam inf w ostatnim muratorze, więc także proszę o więcej szczegółów, ponieważ temat jest bardzo aktualny mnie Chodzi o artykół tak jak napisałam ze styczniowego muratora ze str. 174 pt.tyt. Czy gminy mogą żądać opłaty?Przyłączenie wodociągu. Moja gmina pobrała odemnie opłatę niezgodnie z prawem, wystąpiłam o zwrot i zwrócili. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1657830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 09.03.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 równiez mam spory problem z wodociągami. jezeli ktos moze mi podpowiedziec cos to bede wdzieczny. otóz w warunkach zabudowy napisano mi ze mam się podłączyc do miejskiej sieci wod-kan istniejącej w danej ulicy, lub w drodze gminnej (siec projektowana)otóż złożyłem o wrunki i dostałem odmowe poniewaz powiedzieli ze nie ma warunków technicznych do podłączenia( nie ma sieci).poszedłem do gminy i troche ich wysmiali bo ustalali z nimi warunki i plan zagospodarowania przestrzennego.(mają to wyjasniac), ponieważ do drogi głównej moge sie podłączyc tak powiedzieli w gminie- to znaczy zrobic przyłącze ale to bedzie ze 200m( duze koszta) druga sprawa- do kanalizy-wod- według wtórnika mam jakies 45m ale powiedzieli ze do tego nie moge sie podłaczyc bo to nie zostało oddane.(prawdopodobnie własność sąsiada) pytanie: jezeli sie upre i dostane warunki do przyłączenia sie do sieci do głównej drogi to bedzie 200m- ile mnie bedzie kosztowac taka impreza i czy bede mógł sie starac o zwrot jakis kosztów, czy moze gmina zbuduje siec w drodze gminnej gdzie znajduja sie działki(ok.10) co mam robic Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1657999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 09.03.2007 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 szukałam i nie znalazłam inf w ostatnim muratorze, więc także proszę o więcej szczegółów, ponieważ temat jest bardzo aktualny mnie Chodzi o artykół tak jak napisałam ze styczniowego muratora ze str. 174 pt.tyt. Czy gminy mogą żądać opłaty?Przyłączenie wodociągu. Moja gmina pobrała odemnie opłatę niezgodnie z prawem, wystąpiłam o zwrot i zwrócili. Czy możesz wrzucic mi na priv treść Twojego pisemka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1658483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BLANKA P 10.03.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 szukałam i nie znalazłam inf w ostatnim muratorze, więc także proszę o więcej szczegółów, ponieważ temat jest bardzo aktualny mnie Chodzi o artykół tak jak napisałam ze styczniowego muratora ze str. 174 pt.tyt. Czy gminy mogą żądać opłaty?Przyłączenie wodociągu. Moja gmina pobrała odemnie opłatę niezgodnie z prawem, wystąpiłam o zwrot i zwrócili. Czy możesz wrzucic mi na priv treść Twojego pisemka? Wysłałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1658943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 10.03.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Bardzo dziękuję, na pewno zrobię z tego użytek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1658969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 11.03.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 to ja też proszę to pisemkoniestety za wode już zapłaciłam 1000złteraz czeka mnie kanalizacjamuszę przecztać ten art i udać się z nim do gminy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1660939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 11.03.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Ja za wodę również już zapłaciłem i to 1725zł, ale teraz spróbuję to odzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/48804-quotdobrowolnaquot-op%C5%82ata-za-przy%C5%82%C4%85cze-wod-kan/page/4/#findComment-1661276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts