zgudi 22.02.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 witam wszystkich mam juz zagospodarowane całe poddasze użytkowe... --ściany nośne -------------silikat 24 cm + 15 styropian wszystkie pomieszczenia ogrzewane podczas malowania ścian zauważyłem dzisiaj pewną rzecz , która bardzo mnie nurtuje ... mianowicie , przy skosach ( na szczytach )przy połączeniu skosnej części sufitu ze ścianą szczytową temperatura (ściany ) jest duzo niższa niż w innych miejscach spowodowane jest to tym ,że praktycznie patrząc od góry ściana ma tylko nad sobą membranę paroprzepuszalną i dachówke...tak więc nie ma żadnego ocieplenia i zimno z zewnątrz nie jest niczym izolowane i tym samym wyziębia szczyt nie wiem czy to dobrze objasniłem... czy mozna temu jakoś zaradzić? myślałem o ociepleniu szczytu (patrząc od góry) chociaz 2-----3 cm pasem styropianu... membrana paroprzepuszczalna w tym miejscu byłaby wybrzuszona --ale uzyskalibysmy dzięki temu jakąs izolację wiadomo ,że silikat ma bardzo słabe własciwosci izolujące-jest dobrym przewodnikiem... czy taki zabieg miałby sens? pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 22.02.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Zrobiłeś błąd - ściana szczytowa niepotrzebnie tak daleko sięga. Powinna dochodzić tylko do ocieplenia - dalej już nie ma sensu -tam powinna być już wełna. Teraz musisz się bronić - metoda którą zaproponowałeś jest jakaś tam - lepszy rydz niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 23.02.2006 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 mądry Polak po szkodzie... niestety skopał to wykonawca... ja na samym poczatku inwestycji byłem zupełnie zielony w temacie teraz bym juz to rozwiazał zupełnie inaczej... cóż uczymy sie na błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 24.02.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Ocieplenia wełną poddasza jeszcze nie masz? więć w czym problem, szczyty wymurowali do samej membrany choć mogli zrobić tak, że końcówkę ściany szczytowej zakończyć mogli pasami stropianu o szerokości muru przylegającego do membrany. Poza tym ocieplenie zewnętrzne (u Ciebie 15cm) musi być podciągnięte maksymalnie do góry i zakończone bardzo starannie!!!! Pod podbitką pewnie teraz tego nie widać na zewnątrz.Kolejna sprawa to ocieplenie wewnętrzne poddasza. Przy scianach szczytowych nie wystarczy (jeśli pozostawiono wspomniane szpary na styku membrany i ścian) wyłożyć wełnę pomiędzy krokwiami. Trzeba tutaj najpierw ocieplić ścianę pasem wełny zamykającej owe dziury przez które tłoczone jest zimne powietrze i dopiero między tą wełną a krokwią umieścić wełnę właściwą. Jeśli nie zadbasz o ten detal to trzeba liczyć się z wyziębieniem pomieszczeń, wykraplaniem się pary i ostatecznie z grzybkiem w narożnikach (szczególnie jeśli będzie to łazienka czy kuchnia). Wełna z ocieplenia poddasza nie powinna wychodzić poza obrys muru, gdyż narażona jest na zawilgocenie (zawilgocenie nastąpi również przy zainstalowanej już podbitce) a tym samym utratę swoich parametrów termicznych. Można dać tam wełnę, ale taką do ocieplania ścian metodą lekko-mokrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 24.02.2006 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 mam juz ocieplone całe poddasze prawdopodobnie czeka mnie wymiana zajeb.... membrany dachowej===rozebranie całego dachu juz mnie to zaczyna smieszyć przy tej okazji spróbuje ocieplić te szczyty dziwi mnie tylko ,że wykonawca--naprawdę solidny popełnił taki błąd i pociągnął te szczyty do końca z tym zakończenie szczytów styroipanem masz 100% rację spróbuję dołozyć tam chociaż 5cm styropka jakos go tam upcham pomiedzy kontrłatami ciekawy jestem tylko jak maja inni forumowicze ..czy maja szczzyty pociagniete do końca? czy maja pasy styropiany i wszystko zamkniete? lepszy rydz niz nic pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.02.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 A co na to ten twój inteligentny kolega? Ten od wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 26.02.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 ciekawy jestem tylko jak maja inni forumowicze ..czy maja szczzyty pociagniete do końca? czy maja pasy styropiany i wszystko zamkniete? lepszy rydz niz nic pa Zobacz np. tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=736558&highlight=#736558 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysken 26.02.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 mam juz ocieplone całe poddasze prawdopodobnie czeka mnie wymiana zajeb.... membrany dachowej===rozebranie całego dachu juz mnie to zaczyna smieszyć przy tej okazji spróbuje ocieplić te szczyty dziwi mnie tylko ,że wykonawca--naprawdę solidny popełnił taki błąd i pociągnął te szczyty do końca z tym zakończenie szczytów styroipanem masz 100% rację spróbuję dołozyć tam chociaż 5cm styropka jakos go tam upcham pomiedzy kontrłatami ciekawy jestem tylko jak maja inni forumowicze ..czy maja szczzyty pociagniete do końca? czy maja pasy styropiany i wszystko zamkniete? lepszy rydz niz nic pa Dlaczego tak brzydko wyrażasz się o membranie dachowej, czy to wina wykonawców czy materiału? Pozdrawiam. Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 26.02.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 ja bym to wywalil po prostu wycialbym szlifierka scianke od gory jakies 20 cm i w to miejsce wmurowalbym ytonga jak najcieplejszego do takich robotek to akurat ytong sie nadaje (nie mylic z bbudowaniem domu od podstaw ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 26.02.2006 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 wycinanie silikatu byłoby cięzkim zadaniem sprawa membrany to zupełnie inna historia--jestem w trakcie rokowań z hurtownią od której kupiłem bubla (membrana jest wadliwie wykonana -- --kwesia sporu dotyczy tylko wysokosci odszkodowania--wina producenta jest ewidentna i potwierdzona przez niego ) patataya pajacu nie prowokuj mnie tymi swoimi docinkami zaniżonych lotów miałbym prośbę -nie odpowiadaj na moje posty , bo niestety nic mądrego w tych odpowiedziach nie wnosisz mój kolega akurat nie zaniża swojego poziomu i twoje uwagi pozostawia bez komentarza--mogę zapewnić cię tylko ,że kozakowanie na odległość takie jak ty prezentujesz od dłuzszego czasu ,w bezposrednim naszym kontakcie niczego dobrego by nie wywróżyło , co zawsze możesz sprawdzić to ,że jesteś dłuzej na tym forum o niczym nie swiadczy...nie czuj sie jak panisko drwienie z cudzych niepowodzeń jak widzę sprawia ci przyjemność pozdrawiam wszystkich [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 26.02.2006 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 ciekawy jestem tylko jak maja inni forumowicze ..czy maja szczzyty pociagniete do końca? czy maja pasy styropiany i wszystko zamkniete? lepszy rydz niz nic pa Zobacz np. tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=736558&highlight=#736558 Pozdrawiam dzięki serdeczne za link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.02.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 zgudi pajacuZwyzywałeś mnie dwa razy bez żadnego powodu.To ty kozakujesz na odległość.Prezentujesz wyjątkowo chamskie i prostackie poczucie humoru.Potwierdza to wielu forumowiczów,którzy mają dosyć twoich "żartów".I nie strasz mnie konfrontacją zakompleksiony człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 27.02.2006 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 zgudi pajacu Zwyzywałeś mnie dwa razy bez żadnego powodu. To ty kozakujesz na odległość. Prezentujesz wyjątkowo chamskie i prostackie poczucie humoru. Potwierdza to wielu forumowiczów,którzy mają dosyć twoich "żartów". I nie strasz mnie konfrontacją zakompleksiony człowieku. i tu się grubo mylisz synu... pisałem akurat z kilkoma forumowiczami na privie i parę razy przewinął się twój temat , niestety nie mieli o tobie cieciu najlepszego zdania co muszę potwierdzić ... prosiłem cię , nie odpowiadaj bezsennsownie na moje posty, ale widzę że lubisz włazić do kogos z buciorami... co do kompleksów to musza być one niestety twoja zmorą co potwierdziłeś powyżej teraz juz wiem w jaki sposób nabijasz sobie licznik...buhahahahahaha ponad 2800 postów...ciekawe ile zwiazanych z tematem? a propos nie chciałbym juz więcej czytać tych twoich wypociń w odpowiedziach na moje posty tak czy siak pozdrowienia z Koszalina -- zapraszam w sezonie do Mielna na pyszna rybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 27.02.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 zgudi cieciuNie nazywaj mnie synem.Wolałbym być z probówki niż mieć takiego ojca.Zresztą,skąd wiesz ile mam lat?Widzę,że należysz do grona plotkującego na privie na temat innych forumowiczów.Na tyle was stać,forumowi gieroje.Tak najłatwiej odreagować to i owo,co?Zwyzywać kogoś anonimowo,bezpiecznie siedząc przed komputerem ,internetowy bohaterze?W realu pewnie nosisz ogon podkulony pod siebie?Czytając twoje posty każdy psycholog to powie.Co?Pa,pa sieciowy kozaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.04.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 No tom się wiele na temat ocieplania wełną silikatów dowiedziała... Ech ci chłopcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts