Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczyty ŚCIAN Z SILKI - MOSTKI TERMICZNE- jak temu zaradzić?

Recommended Posts

witam wszystkich :wink:

mam juz zagospodarowane całe poddasze użytkowe...

--ściany nośne -------------silikat 24 cm + 15 styropian

wszystkie pomieszczenia ogrzewane

podczas malowania ścian zauważyłem dzisiaj pewną rzecz , która bardzo mnie nurtuje ...

mianowicie , przy skosach ( na szczytach )przy połączeniu skosnej części sufitu ze ścianą szczytową temperatura (ściany ) jest duzo niższa niż w innych miejscach

spowodowane jest to tym ,że praktycznie patrząc od góry ściana ma tylko nad sobą membranę paroprzepuszalną i dachówke...tak więc nie ma żadnego ocieplenia i zimno z zewnątrz nie jest niczym izolowane i tym samym wyziębia szczyt

nie wiem czy to dobrze objasniłem...

czy mozna temu jakoś zaradzić? myślałem o ociepleniu szczytu (patrząc od góry) chociaz 2-----3 cm pasem styropianu... membrana paroprzepuszczalna w tym miejscu byłaby wybrzuszona --ale uzyskalibysmy dzięki temu jakąs izolację

wiadomo ,że silikat ma bardzo słabe własciwosci izolujące-jest dobrym przewodnikiem...

czy taki zabieg miałby sens?

pozdrawiam Rafał

Ocieplenia wełną poddasza jeszcze nie masz? więć w czym problem, szczyty wymurowali do samej membrany choć mogli zrobić tak, że końcówkę ściany szczytowej zakończyć mogli pasami stropianu o szerokości muru przylegającego do membrany. Poza tym ocieplenie zewnętrzne (u Ciebie 15cm) musi być podciągnięte maksymalnie do góry i zakończone bardzo starannie!!!! Pod podbitką pewnie teraz tego nie widać na zewnątrz.

Kolejna sprawa to ocieplenie wewnętrzne poddasza. Przy scianach szczytowych nie wystarczy (jeśli pozostawiono wspomniane szpary na styku membrany i ścian) wyłożyć wełnę pomiędzy krokwiami. Trzeba tutaj najpierw ocieplić ścianę pasem wełny zamykającej owe dziury przez które tłoczone jest zimne powietrze i dopiero między tą wełną a krokwią umieścić wełnę właściwą. Jeśli nie zadbasz o ten detal to trzeba liczyć się z wyziębieniem pomieszczeń, wykraplaniem się pary i ostatecznie z grzybkiem w narożnikach (szczególnie jeśli będzie to łazienka czy kuchnia).

Wełna z ocieplenia poddasza nie powinna wychodzić poza obrys muru, gdyż narażona jest na zawilgocenie (zawilgocenie nastąpi również przy zainstalowanej już podbitce) a tym samym utratę swoich parametrów termicznych. Można dać tam wełnę, ale taką do ocieplania ścian metodą lekko-mokrą.

mam juz ocieplone całe poddasze :oops:

prawdopodobnie czeka mnie wymiana zajeb.... membrany dachowej===rozebranie całego dachu :lol:

juz mnie to zaczyna smieszyć

przy tej okazji spróbuje ocieplić te szczyty

dziwi mnie tylko ,że wykonawca--naprawdę solidny popełnił taki błąd i pociągnął te szczyty do końca

z tym zakończenie szczytów styroipanem masz 100% rację

spróbuję dołozyć tam chociaż 5cm styropka

jakos go tam upcham pomiedzy kontrłatami

ciekawy jestem tylko jak maja inni forumowicze ..czy maja szczzyty pociagniete do końca?

czy maja pasy styropiany i wszystko zamkniete?

lepszy rydz niz nic :D

pa

mam juz ocieplone całe poddasze :oops:

prawdopodobnie czeka mnie wymiana zajeb.... membrany dachowej===rozebranie całego dachu :lol:

juz mnie to zaczyna smieszyć

przy tej okazji spróbuje ocieplić te szczyty

dziwi mnie tylko ,że wykonawca--naprawdę solidny popełnił taki błąd i pociągnął te szczyty do końca

z tym zakończenie szczytów styroipanem masz 100% rację

spróbuję dołozyć tam chociaż 5cm styropka

jakos go tam upcham pomiedzy kontrłatami

ciekawy jestem tylko jak maja inni forumowicze ..czy maja szczzyty pociagniete do końca?

czy maja pasy styropiany i wszystko zamkniete?

lepszy rydz niz nic :D

pa

Dlaczego tak brzydko wyrażasz się o membranie dachowej, czy to wina wykonawców czy materiału? Pozdrawiam. Ryszard

wycinanie silikatu byłoby cięzkim zadaniem :wink:

sprawa membrany to zupełnie inna historia--jestem w trakcie rokowań z hurtownią od której kupiłem bubla (membrana jest wadliwie wykonana --

--kwesia sporu dotyczy tylko wysokosci odszkodowania--wina producenta jest ewidentna i potwierdzona przez niego )

patataya pajacu nie prowokuj mnie tymi swoimi docinkami zaniżonych lotów :p

miałbym prośbę -nie odpowiadaj na moje posty , bo niestety nic mądrego w tych odpowiedziach nie wnosisz

mój kolega akurat nie zaniża swojego poziomu i twoje uwagi pozostawia bez komentarza--mogę zapewnić cię tylko ,że kozakowanie na odległość

takie jak ty prezentujesz od dłuzszego czasu ,w bezposrednim naszym kontakcie niczego dobrego by nie wywróżyło , co zawsze możesz sprawdzić :wink:

to ,że jesteś dłuzej na tym forum o niczym nie swiadczy...nie czuj sie jak panisko

drwienie z cudzych niepowodzeń jak widzę sprawia ci przyjemność

pozdrawiam wszystkich

[/i]

zgudi pajacu

Zwyzywałeś mnie dwa razy bez żadnego powodu.

To ty kozakujesz na odległość.

Prezentujesz wyjątkowo chamskie i prostackie poczucie humoru.

Potwierdza to wielu forumowiczów,którzy mają dosyć twoich "żartów".

I nie strasz mnie konfrontacją zakompleksiony człowieku.

i tu się grubo mylisz synu...

pisałem akurat z kilkoma forumowiczami na privie i parę razy przewinął się twój temat , niestety nie mieli o tobie cieciu najlepszego zdania :p co muszę potwierdzić ...

prosiłem cię , nie odpowiadaj bezsennsownie na moje posty, ale widzę że lubisz włazić do kogos z buciorami...

co do kompleksów to musza być one niestety twoja zmorą co potwierdziłeś powyżej

teraz juz wiem w jaki sposób nabijasz sobie licznik...buhahahahahaha

ponad 2800 postów...ciekawe ile zwiazanych z tematem?

a propos

nie chciałbym juz więcej czytać tych twoich wypociń w odpowiedziach na moje posty

tak czy siak :D

pozdrowienia z Koszalina -- zapraszam w sezonie do Mielna na pyszna rybę

zgudi cieciu

Nie nazywaj mnie synem.

Wolałbym być z probówki niż mieć takiego ojca.

Zresztą,skąd wiesz ile mam lat?

Widzę,że należysz do grona plotkującego na privie na temat innych forumowiczów.

Na tyle was stać,forumowi gieroje.

Tak najłatwiej odreagować to i owo,co?

Zwyzywać kogoś anonimowo,bezpiecznie siedząc przed komputerem ,internetowy bohaterze?

W realu pewnie nosisz ogon podkulony pod siebie?

Czytając twoje posty każdy psycholog to powie.

Co?

Pa,pa sieciowy kozaku.

• 1 month później...