Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpis hipoteki - którędy szybciej

Bodiniusz

Recommended Posts

Jak radzicie - wniosek o wpis do hipoteki obciążenia złożyć osobiście (w sądzie), czy poprzez notariusza?

(co taniej, co szybciej??)

B.

W zasadzie taniej powinno być samemu, ale jeśli jest to przy okazji innej transakcji np. zakupu domu/mieszkania/działki na kredyt to może po targowaniu z notariuszem wyjść, że nie opłaci się samemu. Ja tak zrobiłem, nie wiem czy jest to reguła, ale w moim przypadku wpis nastąpił wyjątkowo szybko.

My zrobiliśmy to tak...po podpisaniu aktu notarialnego udalismy się do prawnika w mieście....prawnik osoba całkiem obca.Po wykonaniu jednego telefonu przez Panią prawnik do koleżanki z sądu wpis był załatwiony w ciągu tygodnia.Normalnie czeka się sie u nas 3 mce.Wizyta kosztowała nas 100zl , ale zaoszczędzilismy 2 mce opłat zwiazanych z ubezpieczeniem do czasu wpisu.

Pozdrawiam

Witam!

Blisko Wrocławia :) a jednak to nie to miasto.Nie sadzę żeby to się udało we Wrocławiu.Ja mieszkam w 100 tysięcznej wiosce,gdzie każdy kazdego zna.Prawnik był pierwszy lepszy z kancelarii po drodze.Zadaliśmy mu tylko pytanie, czy można przyspieszyć wpis ? no i udalo się ! Bo nie ma czegoś gorszego jak nabijanie komus kasy za nic.Bo takim moim zdaniem jest ubezpieczenie do czasu wpisu.Banki maja czeki in blanco i inne zabezpieczenia jeśli zechcielibysmy ich wyrolować..ale nie, musza nas jeszcze obciażyc tym haraczem ! wspólczuję tylko mieszkancom dużych miast, z tego co wiem to na wpis musza czekac długimi miesiącami....a firmy ubezpieczeniowe zacierają ręcę.Można liczyć że za zmiejszeniem opłat sadowych pójdzie przyspieszenie prac szanownej instytucji jakim jest sąd.

A tak na marginesie , dom kupowaliśmy rok temu, opłata sądowa wyniosła 19 tyś, a teraz 200 zł!!! nie macie Państwo pojęcia jak to boli :evil:.....

Pozdrawiam