Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co w ramach etapu instalacje?

Recommended Posts

Usiłuję zebrać informacje na temat tego co może być przydatne przy spisywaniu zakresu prac w tym etapie.

Na razie wyszło mi, że

Siła w kuchni i garażu

TV w każdym pokoju

Telefon - w kilku miejscach. W każdym pokoju? :o

domofon - przy drzwiach, w holu na parterze i na pietrze

ileś tam punktów swietlnych, kontaktów i wyłaczników

Kable do kina domowego - tylko gdzie? w salonie? W jakimś pokoju? W hobby room?

na zewnątrz:

- do lampek na Gwiazdkę (z przodu)

- przy tarasie

- do lampki nad wejściem - zapalane z zewnątrz

- do kosiarki itp z tyłu i z przodu domu - wyłączane i właczane od wewnątrz

- coś do oswietlenia posesji chyba by się przydało.

- do studni-pompy do podlewania ogródka

- do furtki i bramy

mogę Ci podpowiedzieć a propos oświetlenia świątecznego - postaraj sie zamontować gniazdka jak najwyżej ( mój taras cały oświetlony świecącymi soplami -gniazdko pod sufitem -super.....ale z przodu mąż się uparł na gniazdo nisko - bo do kosiarki sie przyda - i dekoracje świąteczne musieliśmy połączyć przedłużaczem) i jeszcze jedno - wyłącznik tychże dekoracji mamy z tablicy głównej - ale .....również pod ten wyłącznik podłączone jest oświetlenie przed domem i na tarasie ....Reasumując .....mając wyłączone dekoracje nie można oświecić przed domem lampy ani tarasu.....Zwróć na to uwagę -niby drobiazg ale jednak ważny.... :D

Kabelków sieciowych Ci nie trzeba? Internetu w domku nie będzie?

Dużo osób dorabia po ustawieniu wkładu oświetlenie koło kominka ;). Pomyślcie o tym...

Na schodach/ hallach warto pomyśleć o przełącznikach krzyżowych - żeby nie trzeba się było wracać z połowy domu w celu wyłączenia jakiegoś światełka. Taki przełącznik warto mieć też w sypialni przy łóżku (jeśli sypialnia słusznych rozmiarów)

Warto poprowadzić trzyżyłowy kabel do furtki - może kiedyś będziesz chciał mieć videofon, a co ;)

Nie myślisz o instalacji alarmowej???

Fakt! Jeszcze instalacja alarmowa. Ale ona to chyba po instalcji pradowej i zakłada ja spec od alarmu nie?

A to oświetlenie koło kominka to po co? Kiedy ma zastosowanie? Znaczy, że jak siedzę przy kominku to włączam by poczytać książkę?

Fakt! Jeszcze instalacja alarmowa. Ale ona to chyba po instalcji pradowej i zakłada ja spec od alarmu nie?

A to oświetlenie koło kominka to po co? Kiedy ma zastosowanie? Znaczy, że jak siedzę przy kominku to włączam by poczytać książkę?

U nas od razu wszystko idzie, alarmówka też.

Oświetlenie kominka - zależy, jaki będziesz miał. Sporo osób robi sobie coś w rodzaju podświetlanych półeczek w obudowie kominka. Jeśli jest kominek z dgp, trzeba do czegoś podłączyć turbinkę...

U nas od razu wszystko idzie, alarmówka też.

Oświetlenie kominka - zależy, jaki będziesz miał. Sporo osób robi sobie coś w rodzaju podświetlanych półeczek w obudowie kominka. Jeśli jest kominek z dgp, trzeba do czegoś podłączyć turbinkę...

Kominek ma być do celów reprezentacji i reklamy, a dgp tylko delikatne grawitacyjne.

Ale rzeczywiscie zapomniałem o pułeczkach, które są niedaleko kominka. Na nich planowałem podświetlenie. Tylko nie wiem, czy z dołu, czy z gór... :roll: :-?