Gość 03.02.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Gdzie interweniować aby usunąć przyczyny powstawania grzyba w kuchni. Przedstawiciel spółdzielni mieszkaniowej jak i z powiatowego nadzoru budowlanego stwierdzają ze należy założyć dodatkowy nawiew . Mam opinię kominiarza o sprawnej wentylacji . Ja stwierdziłem że należy docieplić z zewnątrz ścianę żelbetową gr.25 cm styropianem. W projekcie budowlanym ten styropian ma gr.5 cm . Spółdzielnia odrzuca moją sugestję , bo może należałoby ocieplić cały budynek (VIIp)i ponieść koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 03.02.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 25 cm - styropianu?? na ocieplenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 03.02.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Styropian to paroizolacja, u ciebie wyraźnie brak wentylacji w pomieszczeniu (to samo mam w nowej źle wentylowanej ciemnej łazience) dodatek styropianu nie poprawi sytuacji a 25 cm to gruuuuba przesada - standard to 10-12. Zamontuj nawiewnik higrosterowny np. Aeroco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 03.02.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Co prawda te 5 to mało, jak już dali ten styropian, powinni go dać 10-12, 5 cm izoluje parę a puszcza ciepło.. i woda się wykrapla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.02.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 masz po prostu wyziębioną ścianę jej temp jest niższa niż punkt rosy i dlatego wykrapla się na niej woda, zastosowanie nawiewników może pogorszyć sprawę bo jeszcze bardziej się ściana wyziębi, tylko ocieplenie i to grubości 10-12cm ponieważ 5cm i 25cm betonu to nadal bardzo zinmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 04.02.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Jeśli jest to goły beton, to faktycznie dociepl, przecież ta ściana Ma U niespełniające polskiej normy (U<0,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Ja miałem podobny problem w bloku w mieszkaniu szczytowym.Próbowałem różnych sposobów na usunięcie grzyba. (był czarny i intensywnie opanował ścianę) Mieszkanie w tym okresie było słabo ogrzewane z racji źle zaprojektowanej sieci C.O. Pomogło zbicie tynku i położenie nowego na całej ścianie z większą ilością wapna. Po tym manewrze, pomimo iż mieszkanie nadal było zimne grzyb się nie odnowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts