Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Późniejszy termin przekazania mieszkania od aktu not.

GrzesioO

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, pewnie ważne dla wielu.

Otóż sprzedaję mieszkanie:

- mogę je opuścić dopiero w lipcu

- kupujący zaś chce podpisać akt notarialny w marcu.

Czy taka sytuacja wiąże się z jakimś niebezpieczeństwem? Jak je zminimalizować.

Rozumiem bowiem, że w akcie notarialnym znajdzie się stosowny zapis o dacie przekazania mieszkania - ale czy mp. nowy właściel nie będzie miał prawa ingerować np. w sposób użytkowania mieszkania po podpisaniu aktu.

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi, bo jestem pod presją czasu.

Gość M@riusz_Radom

Zapis w akcie notarialnym, że wydanie mieszkania nastąpi najpóźniej do dnia xx.xx.XXXX a przeciwnym wypadku sprzedający poddaje się egzekucji komorniczej na kwotę XXXXXX załatwi sprawę

W akcie notarialnym powinien być też zapis, że wszelkie korzyści i ciężary związane z daną nieruchomością przechodzą na kupującego w chwili wydania mieszkania.

Jeśli nic nie zapiszecie w umowie na temat sposobu użytkowania, to moim zdaniem nabywca będzie co najmniej mógł żądać, żeby użytkowanie po dniu sprzedaży nie prowadziło do nadmiernego zużycia lokalu. Nie byłoby zgodne z tą zasadą, gdyby sprzedający na te kilka miesięcy przekształcił swoje mieszkanie np. w agencję turystyczną, przyjmującą dziesiątki klientów dziennie. Nie dziw się jeśli nabywca będzie żądał wpisania rozmaitych zastrzeżeń, bo różne chodzą między ludźmi historie, np. że ktoś zastał zwalniane mieszkanie bez parapetów i kaloryferów