GrzesioO 22.02.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam, Mam pytanie, pewnie ważne dla wielu.Otóż sprzedaję mieszkanie:- mogę je opuścić dopiero w lipcu- kupujący zaś chce podpisać akt notarialny w marcu. Czy taka sytuacja wiąże się z jakimś niebezpieczeństwem? Jak je zminimalizować.Rozumiem bowiem, że w akcie notarialnym znajdzie się stosowny zapis o dacie przekazania mieszkania - ale czy mp. nowy właściel nie będzie miał prawa ingerować np. w sposób użytkowania mieszkania po podpisaniu aktu. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi, bo jestem pod presją czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 22.02.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Zapis w akcie notarialnym, że wydanie mieszkania nastąpi najpóźniej do dnia xx.xx.XXXX a przeciwnym wypadku sprzedający poddaje się egzekucji komorniczej na kwotę XXXXXX załatwi sprawę W akcie notarialnym powinien być też zapis, że wszelkie korzyści i ciężary związane z daną nieruchomością przechodzą na kupującego w chwili wydania mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.02.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jeśli nic nie zapiszecie w umowie na temat sposobu użytkowania, to moim zdaniem nabywca będzie co najmniej mógł żądać, żeby użytkowanie po dniu sprzedaży nie prowadziło do nadmiernego zużycia lokalu. Nie byłoby zgodne z tą zasadą, gdyby sprzedający na te kilka miesięcy przekształcił swoje mieszkanie np. w agencję turystyczną, przyjmującą dziesiątki klientów dziennie. Nie dziw się jeśli nabywca będzie żądał wpisania rozmaitych zastrzeżeń, bo różne chodzą między ludźmi historie, np. że ktoś zastał zwalniane mieszkanie bez parapetów i kaloryferów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 22.02.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Ja sprzedaje w maju natomast wyprowadze się dopiero w przyszłym roku, ale w umowie musi być dokładnie spisane data, płatności tzn.czy zapłacone czy ew.jakieś raty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesioO 22.02.2006 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Heja! To już dla mnie wszytko jasne. Serdecznie dziękuję za cenne wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts