Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa ceny Ytonga

Recommended Posts

Felek - to ja bardzo obiektywnie. Ytong różni się zdecdowanie na plus od solbetu i to zarówno jakością, jak i dbałością o klienta:

1 - tego samego dnia widziałem na placu solbet (niefoliowany, poobtłukiwany) i ytong (znacznie mniej ubytków i foliowany - inna hurtownia). Pani od solbetu powiedziała mi, że jak chcę koniecznie foliowany to +10zł od palety i dodała "przecież to bez sensu, bo u producenta i tak mokną na placu zanim w końcu zafoliują" poza tym nie mają rozładunku z HDS "3 gości rozładuje te dwa tiry panu w mig, po co od razu HDS"

2 - od początku nastawiałem się na ytonga

3 - ostatnio mądrzeję coraz bardziej i doszedłem do wniosku, że przy dwuwarstwowej kupię chyba zwykłe bez PW i to jakiegoś polskiego producenta. 3000zł mogę wydać inaczej, chyba, że ytong jescze zejdzie z ceny. Ściany i tak będą stawiali murarze i za ytonga zniżki na usługę mi nie dadzą :smile:

Witam Wszystkich!

Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania i wątpliwości

1. Ogrzewanie (>>>KrzysiekMarusza)

W naszej mini spółdzielni mamy własny system centralnego

ogrzewania. Moje doświadczenia wynikają z porównania temperatur w pomieszczeniach i kaloryferów u mnie i u sąsiadów. Tylko ja budowałem z ytonga i u mnie jest najcieplej przy najzimniejszych kaloryferach. Kiedyś moi sąsiedzi też mi nie wierzyli, ale sami sprawdzili.

2. Trwałość (>>>KrzysiekMarusza)

Do moich ścian (YTONG "400") zamocowałem nie tylko okna, drzwi ale również okiennice. Wiszą na nich również: szafki kuchenne, pokaźnych rozmiarów filtr do wody ze zbiornikiem, półki na książki, a w pokoju syna olbrzymi blat (2,2m x 1,2m) oraz masa innych przedmiotów. Zostały zastosowane zwykłe kołki do betonu komórkowego kupione w Castoramie. Wszystko to było montowane w 1998 i 1999. Przed chwilą zrobiłem dokładną inspekcję i wszystko jest OK.

3. Porównanie parametrów (>>> Wszyscy)

Poniewaz nie jestem fachowcem podpieram się informacjami jakie uzyskałem od moich przyjaciół: architekta (projektował nasze osiedle) i właściciela firmy która to osiedle budowała. Na marginesie dodam, że sami mieszkają w domach z cegły z lat 80tych i są zadowoleni.

Wytrzymałość na ściskanie dla "400":

YTONG ma markę 3 (zgodnie z Aprobatą Techniczną ITB i Polską Normą oraz certyfikatami),

a Solbet 2,8 wg własnej deklaracji i 2 wg Polskiej Normy

Współczynnik przenikania ciepła dla "400":

obie firmy podają tę samą wartość obliczeniową 0,11. Z tą różnicą, że YTONG ma na to potwierdzenie w Aprobacie ITB, certyfikatach oraz wykonywanych co miesiąc badaniach sprawdzających. A Solbet to tylko deklaruje na podstawie jednego badania przez siebie (zresztą!) dostarczonej próbki.

Solbet przyjął strategię naśladowania Ytonga. Najłatwiej i najtaniej jest to zrobić pakując tak samo wyglądające bloczki w żółtą folię. Myślę, że z plagą podróbek kiepskiej jakości każdy z nas się już spotkał w naszym codziennym życiu. Solbet będzie wiarygodny jak potwierdzi swoje parametry wiarygodnym dokumentem. Fachowcy twierdzą, że jest to Aprobata Techniczna ITB, a nie własna deklaracja.

Pozdrawiam

Rafał

Juz pisalam gdzies w watku o Ytongu, ze trzeba z Ytongiem negocjowac, rozmawiac, nie tylko z przedstawicielem, ale i jego szefem tj regionalnym, po prosrtu krecic dziure w brzuchu. Po takich negocjacjach dostalismy cene za 36,5 odmiany 400 80zl/m2(maj2002), a na transport upust 50%

Dzieki, Jasiu - nie wiedzialem o tej stronce, rzeczywiscie

przydatna.

Czy ty ten swoj 600 bedziesz ocieplac zaraz po wymurowaniu, czy

po jakims czasie - np. 1 rok (po ustabilizowaniu wilgotnosci) ?

I - ogolnie - czy wszystkie BK maja duzy poziom wilgoci, ze nie

zaleca sie od razu tynkowac ?

Krzysiek

Solbet jest jakościowo naprawdę b. dobry, nie sądzę aby Ytong był o wiele - jeśli w ogóle - lepszy. Natomiast cała sprzedaż i marketing to już prawdziwe dwa światy - z tego co słyszę Ytong to pełen profesjonalizm, a z tego co wiem z doświadczenia Solbet to prowizorka - o foliowaniu palet czy rozładunku z HDSem można sobie pomarzyć. Ale płacąc za bloczki kilka tysięcy PLN mniej mogłem sobie pozwolić na wynajęcie HDSa za 300 PLN, a palety sam ponakrywałem folią. Kogo stać niech bierze Ytonga, kto musi oszczędzać - niech się nie boi Solbetu.

Nie wiem jak z Solbetem bo ja kupuje z Prefbetu (Rurka koło Szczecina). Do wyboru jest kilka rodzajów, od niewymiarowych za (dosłownie) grosze za sztukę po foliowane i paletyzowane "pod klej" z klejem na pokładzie i firmowym HDS'em - co kto lubi, na co kogo stać :smile:

Plan mam taki, zeby postawić ściany w marcu, a ocieplać w październiku/listopadzie. Ponieważ robie "na klej", a strop będzie terriva, więc mam nadzieje że większość wody odparuje przed ocieplaniem, a reszty pozbędę się (kosztem gazu) w ciągu jednego sezonu grzewczego. Muszę tylko się spieszyć, żeby tynki wewnętrzne (gips maszynowy) położyć przed czerwcem (żeby był czas na wyschnięcie i żeby nie kłaść w czasie największych upałów).

Wogóle to miało byc inaczej. Stan surowy miał być gotowy w listopadzie 2002, a teraz już powinienem mieć stolarke i instalacje wewnętrzne. Marzec/kwiecień to czas na tynki wewnętrzne i wylewki, a ocieplenie na jesieni. Ale nie wyszło :sad: