Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsza impregnacja więźby

Recommended Posts

Poczytałem chyba wszystkie posty na forum na ten temat , ale więlkszość jest sprzed 2-3 lat a wiadomo technologie coraz to nowe ;) . Powiedzcie jakie macie doświadczenia z samodzielną impregnacją więźby, czego używaliście, ile was to kosztowało na kubik. Wg tego co znalazłem najlepsze rozwiązanie to siarczan miedzi,, robił to ktoś? Gdzie można go kupić koło Krakowa ? Obdzwoniłem parę hurtowni chemicznych ale szczęściarze pracuja chyba do 16:00 :o a teraz jest 17 i nie mogę się nigdzie dodzwonić. Pojawiają się tez inne pomysły, nie wiem czy dodawac soli do siarczanu czy nie ... Wyszło mi że jak zbuduję wanienkę o szerokości 40 cm wysokości 1 metra i długości 12 m (zakładan że tylko taka impregnacja ma sens) to zalewając ją do połowy będę potrzebował 2400 litrów na samo zalanie a wsiąknie pewnie z 500 litrów na 17 m3 drewna co używając Fobosu daje kwotę ok 3000 zł, ale coś to chyba źle liczę :-? , nie wiem. Napiszcie ile wam wyszło .

Najtansze to preparaty solne oparte na boranach.

Siarczan miedzi sprzedaje firma Metraco Legnica (nie wiem czy detalicznie), POCh Gliwice, Odczynniki Chemiczne Lublin, Standard Lublin, Cheman Warszawa itd...

Dzięki za namiary, a możesz coś więcej o tych boranach napisać ? Jak przygotowac roztwór, jaki odczynnik kupić ?

@Maciek Kra - więżba sie kąpała - zostało po moich 10m3 z połowę "rynny".

pozdr ol

No dobra a ile przygotowałeś roztworu ? Jak z 20 l itrów koncentratu przygotowujesz 200 litrów impregnatu (za 250 zł) to żeby zalać wanienkę ile potrzebowałeś koncentratu? Bo mi wychodzi że z 10 opakowań, chyba że moczyłeś po 2-3 elementy ale wtedychyba bardzo krótko, bo inaczej to impregnacja zajęłaby ze 3 tygodnie. cJeżeli chcesz moczyć po około 10 elementów 12 godzin każdy to wanienka musi być konkretnych rozmiarów.

No i sprawa wygląda tak: siarczan miedzi kosztuje 6,5 za kg, jeżeli zrobimy roztwór 700 g. siarczanu miedzi i 300 gram chlorku sodu to cena powinna wyjść w okolicy 0,5 zł za litr impregnatu - to najtańszy impregnat o jakim słyszałem i chyba się opłaca. Jak by ktoś pytał i usłyszał pytanie czy siarczan 5-wodny to proszę mówić że tak bo taki jest njtańszy i jeżeli będzie mniej wodny to i tak przy kontakcie z wodą się uwodni to 5-wodnego.

no tak ale taka impregnacja to może zabezpiecza prze grzybami, ale nie na zawsze bo to zawsze będzie cieniutka warstewka, a o zabezpieczeniu przed ogniem nie ma co mówić. Chyba że wyjdziemy z założenia że i tak się z więźbą nic nie będzie działo więc po co inwestowac to tak, gdzieś nawet był wątek na ten temat że w Polsce to buduje się na setki lat i zupełnie niepotrzebnie. Mi nawet bardziej chodzi o impregnację p. ogniową.