kgadzina 07.02.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Pchełku, a czy przy wycinaniu tych kawałków uszczelki uwaględniać fakt, że okno (fakro) ma nawiewnik u góry i on jest stale otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 07.02.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 to dziwne - ten nawiewnik powinien działać [a może jest zatkany kurzem - sprawdź go] Ja bym jednam spróbował z tymi wyciętymi uszczelkami - zawsze możesz je ponownie wstawić. Nawiewnik jest w środku szerokości skrzydła - może struga powietrza nie owiewa naroży skrzydła to chyba tam jest ten lód. Może w takim przypadku rozszczelnić boczne przylgi na górze przy samych narożach. Poeksperymentuj [ale paskudne słowo] - do tego zamknij też nawiewnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 07.02.2003 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Ale lód tworzy się (jeśli już to przy -15 stopniach) w dolnych narożnikach. A wykształcenie ościeża jest "książkowe" tzn. takie "jak w książce pisze"............/.....___/..../.../...!...!../ ./ Chyba muszę z tym się nauczyć żyć. Na szczęście tylko w mroźne dni. [ Ta wiadomość była edytowana przez: kgadzina dnia 2003-02-07 16:08 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: kgadzina dnia 2003-02-07 16:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.02.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 czyli bardzo wilgotne powietrze styka się z tymi dolnymi narożami - wyrasza się w postaci wilgoci i zamarza. pozostałe "osuszone" powietrze wędruje sobie dalej do góry. A może pod szybą jest woda a każdym razie w dolnym ramiaku pod szybą może kondensować się woda co następnie wsiąka w drewno i powstaje w ten sposób mostek termiczny w ramie. Sprawdź wilgotność drewna na dole i na górze ramy. To moja teoria. Twój przypadek jest niezmiernie interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 10.02.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 On 2003-02-06 16:38, kgadzina wrote: sroczko - korelacji z bezchmurnym niebem nie obserwowałem. Ale obserwowałem czy jest różnica gdy okno pod przykryciem. No więc jeżeli przykrycie jest z dooooooooooobrych paru centymetrów śniegu i nie topnieje przez nawet kilka dni to wilgoć osadza się tak samo jakby śniegu nie było. Innych przykryć nie widziałem ani nie stosowałem. Co do wilgotnych szyb samochodów z zewnątrz - czy to świadczy o istnieniu wody na Marsie?:grin: O Ty kgadzino jedna! . Wiedz, że "sroczko" to do mnie mówiła tylko jedna dziewczyna w liceum. I dla niej ten przywilej jest zarezerwowany. A jeśli idzie o wpływ braku grzenia z kosmosu (który ma 3 st. Kelvina jak przypomniał pchełek) to widać, że nie traktujecie tej hipotezy poważnie więc daję Wam spokój. (chociaż w dalszym ciągu nie zostałem przekonany) Tylko jak zamarzniecie na amen to nie miejcie do mnie pretensji. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts