katerhasser 22.02.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 mam ocieploną całą bryłę, tzn. także garaż przyległy do domu.mam jednak wątpliwosci czy przykleić jakichś 5 cm. styro na ścianę między garażem a domem...ściany są z silki, garaż niby będzie miał grzejnik ale... wiemy, że upału tam nie będzie - każde otwarcie bramy (szer. 4m.) to wyziębienie garażu, w mrozy utrzymanie temperatury w garażu powyżej 5-10 C byłoby durnotą... więc jak w garażu np. 5 st.C to ta ściana, która akumuluje ciepło z wewn. mieszkania, oddaje je do garażu.czy jest sens zacieśniać sobie garaż niby tylko o 5 cm, ale o aż 5 cm i robić sobie kłopot i koszty?Może zamiast przyklejać styro, machnąć jakis "ciepły tynk" albo "ciepłą farbę" - znacie coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 22.02.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 hej, ja myślę że jakis ciepły tynk czy inny wynalazek to po prostu lipa Osobiście u mnie w domu pomiedzy gadażem a domem dałem 5 cm. styro, i teraz sobie myślę że mógłbym dać więcej . sam piszesz że garaz wyziębić łatwo więc nie oszczędzaj na tym , tym bardziej że koszt styropianu jest znikomy pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 23.02.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Święta racja, ja też latem będe docieplał styropianem, bo sciany niędzy domem a garażem mam wyraźnie najzimniejsze w całym domu. Potem siatka i klej i walne chyba tynk, który mi został z elewacji i będe miał garaż cycuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 23.02.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ja dałem 6 cm styropianu, miało być 10 cm, ale w czasie prac nie było mnie na miejscu i decyzje podejmował teść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.02.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 ocieplic napewno nie zaszkodzi, a w domu bedziesz mial wiekszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 23.02.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 to ci teść jabym mu pokazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 23.02.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 A ja uważam że ocieplanie tej ściany nie ma sensu. Jeżeli przewidujesz że garaż będziesz częściowo ogrzewał to powinno być Ci obojetne czy zrobisz to za pomocą grzejnika w garażu czy ucieczki ciepła przez ścianę. A ta ucieczka nie będzie taka wielka ze względu na zakładaną różnicę temperatur na przegrodzie na poziomie 15 stopni. Co innego w przypadku ścian zewnętrznych gdzie ta różnioca dochodzi do 40 stopni. A ścianę ocieploną styropianem łatwiej uszkodzić i trudniej do niej coś zamocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.02.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Chłodna, zupełnie nieocieplona ściana garażowa po stronie mieszkania może zawilgnąć.6 cm styropianu może być tu kompromisem, zapewniającym przenikanie pewnej ilości ciepła do garażu, a jednocześnie zapobiegającym wykraplaniu wody na ścianie.Więc może teść nie był taki głupi (a jeszcze pewnie dołożył się na domek).Na pewno warto ocieplić bramę garażową (lub taką zastosować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 23.02.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Zgadzam się ze Zbigniewem Rudnickim. Teść całkiem dobrze mysli. Dobierz tylko grzejniki odpowiednio. Jak zdecydujesz się na więcej styro dołuż mocy grzejnika w garażu, zdejmij mocy w poomieszczeniu przylegającym. Odejmiesz styro - działaj na odwrót. Ale silke ocieplic trzeba. Te 5 czy 6cm jest o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 23.02.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 jeśli zależy Ci na jak najmniejszych stratach ciepła to koniecznie nalezy ocieplić taką ścianę - u siebie dałem 8cm wełny ze względu również na wyciszenie - koszt ocieplenia takiej ściany jest naprawdę niewielki. Poza tym jeśli kiedyś zdecyduję ze już nie chcę ogrzewać garażu to ocieplenie ściany wtedy będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 23.02.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Co do odrzewania garażu to jestem na nie. Wszyscy których znam i którzy mają grzejniki w garażu nigdy ich nie włączali. Jeżeli garaż jest bryle domu i dobrze ocieplony to temp. "własna" w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.02.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Możesz przyjąć obliczenia jak dla stropu nad nieogrzewaną piwnicą.Pewnie 6 cm by starczyło, ale 8 cm to nie wydatek (jedna ściana 2 pln/m2 extra)Tynki ocieplające istnieją, ale niedo tych zastowań. Mają przeciętnie ok 0,5 izolacyjności styro, w walnięcie 16 cm tynku to koszt... kłopot i niedostateczne korzysći. Istnieje (lub istniała ) farba o nazwie Thermocolor - dawałą do 7-10% oszczędności ciepła w skali roku. Ale znowu stosunek jakość / efekt jest dobry tylko dla styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 23.02.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 to ci teść jabym mu pokazał Teść jest generalnie w porządku, gdyby nie on to pewnie musiałbym kogoś zatrudnić na budowę do robienia spraw różnych, albo sam pracować 24 g/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 23.02.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 moze zamiast styro wełna fasadowa albo postawić sciankę GK zieloną lub farmacela izolowana wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Mówicie, żeby nie ogrzewać garażu - a u nas na przykład będzie tamtędy "wchodziła" woda i hydraulik radzi, żeby jednak garaż był minimalnie, ale ogrzewany...Czyli reasumując - jaką radzicie grubość? 5,6,8? U nas ścianka łącząca garaż z domem przylega do kuchni. Garaż nie ma bezpośredniego przejścia do domu.Druga sprawa - nad garażem mamy sporą sypialnię. Czy sensowne jest doklejenie jakiejś warstwy ocieplenia na suficie garażu, czy też wystarczy spokojnie grubsza warstwa ocieplenia na podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 23.02.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Druga sprawa - nad garażem mamy sporą sypialnię. Czy sensowne jest doklejenie jakiejś warstwy ocieplenia na suficie garażu, czy też wystarczy spokojnie grubsza warstwa ocieplenia na podłodze? Też mam sypilnię nad garażem, podłogę ociepliłem (niestety nie pamiętam już ile), ale sufit w garażu też planuję ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 23.02.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Mówicie, żeby nie ogrzewać garażu - a u nas na przykład będzie tamtędy "wchodziła" woda i hydraulik radzi, żeby jednak garaż był minimalnie, ale ogrzewany... Czyli reasumując - jaką radzicie grubość? 5,6,8? U nas ścianka łącząca garaż z domem przylega do kuchni. Garaż nie ma bezpośredniego przejścia do domu. Druga sprawa - nad garażem mamy sporą sypialnię. Czy sensowne jest doklejenie jakiejś warstwy ocieplenia na suficie garażu, czy też wystarczy spokojnie grubsza warstwa ocieplenia na podłodze? Ocieplaj. Ja dałem 10 cm styropianu, ale garażu nie ogrzewam. Sąsiad miał nieocieplony strop i narzekał na niższą temperaturę w pokojach nad garażem. Po drugiej zimie ocieplił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 A jak z wykańczacie taki ocieplony sufit w garażu? I jak z mechanizmami automatyki bramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 23.02.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 mam ocieploną całą bryłę, tzn. także garaż przyległy do domu. mam jednak wątpliwosci czy przykleić jakichś 5 cm. styro na ścianę między garażem a domem... ściany są z silki, garaż niby będzie miał grzejnik ale... wiemy, że upału tam nie będzie - każde otwarcie bramy (szer. 4m.) to wyziębienie garażu, w mrozy utrzymanie temperatury w garażu powyżej 5-10 C byłoby durnotą... więc jak w garażu np. 5 st.C to ta ściana, która akumuluje ciepło z wewn. mieszkania, oddaje je do garażu. czy jest sens zacieśniać sobie garaż niby tylko o 5 cm, ale o aż 5 cm i robić sobie kłopot i koszty? Może zamiast przyklejać styro, machnąć jakis "ciepły tynk" albo "ciepłą farbę" - znacie coś takiego? Ja dałem 5 cm styro+siatka na kleju, garaż nieogrzewany. W domu ciepło i sucho, żadnych wykropleń wilgoci, przemarzania etc. Najniższa temperatura jaką zanotowałem w tym roku w garażu to -2, w tym czasie na zewnątrz było -28.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 23.02.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 A jak z wykańczacie taki ocieplony sufit w garażu? I jak z mechanizmami automatyki bramy? Klej i siatka, a na to gładź szpachlowa i farba. Konstrukcja bramy mocowana do stropu. Napędu nie posiadam, ale jest sporo miejsca na jego montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts