Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie ściany między garażem a domem

Recommended Posts

mam ocieploną całą bryłę, tzn. także garaż przyległy do domu.

mam jednak wątpliwosci czy przykleić jakichś 5 cm. styro na ścianę między garażem a domem...

ściany są z silki, garaż niby będzie miał grzejnik ale... wiemy, że upału tam nie będzie - każde otwarcie bramy (szer. 4m.) to wyziębienie garażu, w mrozy utrzymanie temperatury w garażu powyżej 5-10 C byłoby durnotą... więc jak w garażu np. 5 st.C to ta ściana, która akumuluje ciepło z wewn. mieszkania, oddaje je do garażu.

czy jest sens zacieśniać sobie garaż niby tylko o 5 cm, ale o aż 5 cm i robić sobie kłopot i koszty?

Może zamiast przyklejać styro, machnąć jakis "ciepły tynk" albo "ciepłą farbę" - znacie coś takiego?

hej, ja myślę że jakis ciepły tynk czy inny wynalazek to po prostu lipa :-(

Osobiście u mnie w domu pomiedzy gadażem a domem dałem 5 cm. styro, i teraz sobie myślę że mógłbym dać więcej .

sam piszesz że garaz wyziębić łatwo więc nie oszczędzaj na tym , tym bardziej że koszt styropianu jest znikomy :-)

pzdr.

A ja uważam że ocieplanie tej ściany nie ma sensu. Jeżeli przewidujesz że garaż będziesz częściowo ogrzewał to powinno być Ci obojetne czy zrobisz to za pomocą grzejnika w garażu czy ucieczki ciepła przez ścianę. A ta ucieczka nie będzie taka wielka ze względu na zakładaną różnicę temperatur na przegrodzie na poziomie 15 stopni. Co innego w przypadku ścian zewnętrznych gdzie ta różnioca dochodzi do 40 stopni. A ścianę ocieploną styropianem łatwiej uszkodzić i trudniej do niej coś zamocować.

Chłodna, zupełnie nieocieplona ściana garażowa po stronie mieszkania może zawilgnąć.

6 cm styropianu może być tu kompromisem, zapewniającym przenikanie pewnej ilości ciepła do garażu, a jednocześnie zapobiegającym wykraplaniu wody na ścianie.

Więc może teść nie był taki głupi (a jeszcze pewnie dołożył się na domek).

Na pewno warto ocieplić bramę garażową (lub taką zastosować).

Zgadzam się ze Zbigniewem Rudnickim. Teść całkiem dobrze mysli. Dobierz tylko grzejniki odpowiednio. Jak zdecydujesz się na więcej styro dołuż mocy grzejnika w garażu, zdejmij mocy w poomieszczeniu przylegającym. Odejmiesz styro - działaj na odwrót. Ale silke ocieplic trzeba. Te 5 czy 6cm jest o.k.

jeśli zależy Ci na jak najmniejszych stratach ciepła to koniecznie nalezy ocieplić taką ścianę - u siebie dałem 8cm wełny ze względu również na wyciszenie - koszt ocieplenia takiej ściany jest naprawdę niewielki.

Poza tym jeśli kiedyś zdecyduję ze już nie chcę ogrzewać garażu to ocieplenie ściany wtedy będzie jak znalazł :)

Możesz przyjąć obliczenia jak dla stropu nad nieogrzewaną piwnicą.

Pewnie 6 cm by starczyło, ale 8 cm to nie wydatek (jedna ściana 2 pln/m2 extra)

Tynki ocieplające istnieją, ale niedo tych zastowań. Mają przeciętnie ok 0,5 izolacyjności styro, w walnięcie 16 cm tynku to koszt... kłopot i niedostateczne korzysći.

Istnieje (lub istniała ) farba o nazwie Thermocolor - dawałą do 7-10% oszczędności ciepła w skali roku. Ale znowu stosunek jakość / efekt jest dobry tylko dla styro.

Mówicie, żeby nie ogrzewać garażu - a u nas na przykład będzie tamtędy "wchodziła" woda i hydraulik radzi, żeby jednak garaż był minimalnie, ale ogrzewany...

Czyli reasumując - jaką radzicie grubość? 5,6,8? U nas ścianka łącząca garaż z domem przylega do kuchni. Garaż nie ma bezpośredniego przejścia do domu.

Druga sprawa - nad garażem mamy sporą sypialnię. Czy sensowne jest doklejenie jakiejś warstwy ocieplenia na suficie garażu, czy też wystarczy spokojnie grubsza warstwa ocieplenia na podłodze?

Druga sprawa - nad garażem mamy sporą sypialnię. Czy sensowne jest doklejenie jakiejś warstwy ocieplenia na suficie garażu, czy też wystarczy spokojnie grubsza warstwa ocieplenia na podłodze?

Też mam sypilnię nad garażem, podłogę ociepliłem (niestety nie pamiętam już ile), ale sufit w garażu też planuję ocieplić.

Mówicie, żeby nie ogrzewać garażu - a u nas na przykład będzie tamtędy "wchodziła" woda i hydraulik radzi, żeby jednak garaż był minimalnie, ale ogrzewany...

Czyli reasumując - jaką radzicie grubość? 5,6,8? U nas ścianka łącząca garaż z domem przylega do kuchni. Garaż nie ma bezpośredniego przejścia do domu.

Ocieplaj. Ja dałem 10 cm styropianu, ale garażu nie ogrzewam.

Sąsiad miał nieocieplony strop i narzekał na niższą temperaturę w pokojach nad garażem. Po drugiej zimie ocieplił.

mam ocieploną całą bryłę, tzn. także garaż przyległy do domu.

mam jednak wątpliwosci czy przykleić jakichś 5 cm. styro na ścianę między garażem a domem...

ściany są z silki, garaż niby będzie miał grzejnik ale... wiemy, że upału tam nie będzie - każde otwarcie bramy (szer. 4m.) to wyziębienie garażu, w mrozy utrzymanie temperatury w garażu powyżej 5-10 C byłoby durnotą... więc jak w garażu np. 5 st.C to ta ściana, która akumuluje ciepło z wewn. mieszkania, oddaje je do garażu.

czy jest sens zacieśniać sobie garaż niby tylko o 5 cm, ale o aż 5 cm i robić sobie kłopot i koszty?

Może zamiast przyklejać styro, machnąć jakis "ciepły tynk" albo "ciepłą farbę" - znacie coś takiego?

Ja dałem 5 cm styro+siatka na kleju, garaż nieogrzewany.

W domu ciepło i sucho, żadnych wykropleń wilgoci, przemarzania etc.

Najniższa temperatura jaką zanotowałem w tym roku w garażu to -2, w tym czasie na zewnątrz było -28....