Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak w temacie, czy trzeba maszt antenowy zamontowany na kominie podłączyć do uziomu ? elektrycy zrobili mi uziomy w łazienkach i kotłowni , przygotowali instalację antenową , ale nie zrobili tam wyprowadzenia uziomu , teraz przed tynkami i posadzkami mogę to zrobić łatwo , tylko czy trzeba ? dom nie ma przewidzianej instalacji odgromowej .
https://forum.murator.pl/topic/48858-czy-maszt-anteny-na-kominie-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-do-uziomu/

We własnym domku warto.

Trzeba też przypatrzeć się drugiemu kominowi (bo pewnie jest).

Jeśli ma wkład metalowy, lub zawiera kanał dymowy (pokryty sadzą),

to ten wkład i dół komina z kanałem dymowym - uziemić.

Zawsze to zmniejszy ryzyko pożaru.

We własnym domku warto.

Trzeba też przypatrzeć się drugiemu kominowi (bo pewnie jest).

Jeśli ma wkład metalowy, lub zawiera kanał dymowy (pokryty sadzą),

to ten wkład i dół komina z kanałem dymowym - uziemić.

Zawsze to zmniejszy ryzyko pożaru.

a jak uziemić taki kanał dymowy bez wkładu ? gdzie to podłączyć i jak ?

Aby uziemienie było skuteczne i chroniło antenę na maszczie antenowym powinien być zainstalowany odgromnik, a maszt antenowy połączony z uziemieniem. Połączenie takie najlepiej wykonać za pomocą przewodu umocowanego na zewnątrz budynku na specjalnych uchwytach. Zatynkowanie przewodu uziomowego spowoduje nieskuteczność jego działania, i niebezpieczeństwo powstania pola magnetycznego i elektrostatycznego w czasie wyładowania atmosferycznego.

Koszt odgromnika to od 200 zł. Takie ustrojstwo przejmuje część energii wyładowania atmosferycznego co powoduje bardzej skuteczną ochronę anteny i odbiorników do niej dołączonych.

a jak uziemić taki kanał dymowy bez wkładu ? gdzie to podłączyć i jak ?

Jeżeli doprowadzenie od kominka, lub kotła do kanału spalinowego (czopuch) jest metalowe (rura), to uziemić tą rurę.

W tym celu wykonać stalową obejmę na zewnątrz rury.

Jeśli takiej rury nie ma, to do wnętrza kanału wprowadzić od dołu pręt lub płaskownik stalowy, w rogu kanału i doprowadzić do miejsca powyżej czopucha.

Uziemić, czyli połączyć to miejsce w kanale, bednarką lub prętem ocynkowanym z uziomem.

Może to być uziom fundamentowy (zbrojenie ławy fundamentowej), lub otokowy (bednarka w ziemi, wokół domu, lub tylko po jednej jego stronie)

jak w temacie, czy trzeba maszt antenowy zamontowany na kominie podłączyć do uziomu ? elektrycy zrobili mi uziomy w łazienkach i kotłowni , przygotowali instalację antenową , ale nie zrobili tam wyprowadzenia uziomu , teraz przed tynkami i posadzkami mogę to zrobić łatwo , tylko czy trzeba ? dom nie ma przewidzianej instalacji odgromowej .

W tych łazienkach to przypuszczam że jest instalacja wyrównująca potencjał kranów itp, która powinna być podłączona do szyny wyrównawczej w jednym miejscu domu np. w kotłowni w okolicy tablicy rozdzielczej. Do tej szyny powinien być równiez dołączony przewód z szyny PE rozdzielnicy, a całość powinna być uziemiona.

Jeżeli podłączysz tylko maszt antenowy z tą instalacją a nie zadbasz o dobre uziemienie szyny to jest to najlepsza droga do katastrofy. W sumie niepodłączenie tego masztu w takiej sytuacji nic nie zmieni w kwestii ochrony ogromowej.

Jednakże podłączenie masztu poza kwestią ochrony domu od uderzenia pioruna ma inną zaletę. Jeżeli maszt jest uziemiony to nie ma problemu z ładunkami elektrostatycznymi, które są sprowadzane do ziemi i nie zakłócają odbioru TV.