Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oznaczenia terenow

rrmi

Recommended Posts

Mam pytanie nt znaczenia okreslenia w Planie zagospodarowania

Tereny Zorganizowanej Dzialalnosci Inwestycyjnej.

I moze przy okazji , poniewaz wlasnie ogladam takie plany zastanawiam sie w jaki sposob okresla sie tereny z przeznaczeniem na uslugi?

Nie widze tu takiego oznaczenia , czy moze oznaczac to , ze nie ma takich terenow akurat tutaj gdzie patrze?

Kiedys to bylo M-U , tak mi sie wydaje , moze sie zmienilo.

Patrze dalej i widze U-C , jako uslugi komercyjne , wiec czy to moze byc jako rzemieslnicze(wiec uslugowe) czy nie? Czy bedzie to zalezalo od urzednika?

Sa jeszcze ereny o Roznym przeznaczeniu i roznych zasadch zagospodarowania i zabudowy terenu.

Straszny metlik w glowie mi sie zrobil :-?

Prosze o pomoc i dziekuje :)

Dziekuje aniu ,

Slowa wzielam z legendy i zastanawiam sie nad roznica pomiedzy terenem pod uslugi komercyjne a mieszkaniowo uslugowym .

Tekstu nie znalazlam , ale i nie pomyslalam , sadzilam , ze z legendy wszystko wyczytam .

Moje rozterki biora sie stad , ze nie wiem czy na terenie na uslugi komercyjne bede mogla rowniez mieszkac czy tylko prowadzic dzialalnosc.

Jest to dosc istotne dla mnie .

Zastanawiam sie czy nie bedzie to zalezalo od urzednika ?

Dziekuje

No właśnie dlatego tak ważny jest tekst uchwały!

Tam znajdziesz m. in. informację nt. stosunku powierzchni usługowej do mieszkalnej na danym terenie. Intuicyjnie czuję, że U-C są przeznaczone pod duże obiekty w całości handlowo-usługowe. W U-C zapewne będzie można zrobić stację benzynową a w M-U na pewno nie. W U-C dopuszczą wyższą zabudowę niż w M-U. I tak dalej.

Mapa to tylko szkic. Najwięcej "haków" kryje się w części tekstowej. I uczulam cię na to, że planiści uwielbiają rozrzucać po całej uchwale zapisy dotyczące danego terenu. Uważaj na to i czytaj od deski do deski! Nie wystarczy opis poszczególnych sektorów.

Moim zdaniem tekst w mpzp jest ważniejszy niż "obrazek". Czasami w opisie są takie szczegóły, które zmieniają "ogólnie pozytywny" obraz wynikający z oglądu mapy. Ania ma 100 proc. racji. MU oznacza ogólnie to samo, ale nie wynika z tego, jaki procent powierzchni działki może być zabudowany, jakie usługi są dopuszczalne, ile kondygnacji może mieć budynek itp. To wszystko jest w załączniku do uchwały zatwierdzającej plan.

Moja dobra znajoma, po wizycie w gminie i obejrzeniu mapy była planem zachwycona ("nie ma się do czego doczepić"), kiedy zachęcona przeze mnie zapoznała się z częścią opisową, postanowiła złożyć (i zrobiła to) protest i kilka zarzutów (było to przed nowelizacją ustawy).

Tak więc dobra rada: ważniejsze moim zdaniem jest to, co przeczytamy w planie (projekcie planu), bo potem wypis z planu (a więc części tekstowej) bedzie podstawowym dokumentem determinującym nasze zamierzenia inwestycyjne.

A co do "Terenów Zorganizowanej Dzialalnosci Inwestycyjnej" - to pojecie to może oznaczać zarówno teren pod mieszkaniówkę, usługi, drogi, a nawet zieleń. Bez części opisowej ani rusz.

Bardzo Wam dziekuje .

Wydawalo mi sie , ze wysarczy popatrzec . :oops:

Jeszcze jedno pytanie , jesli moge .

Jezeli jest plan i mam juz upatrzona dzialke to czy musze wtedy wystapic o warunki zabudowy na pismie?

Czy wystarczy , ze jezeli przeczytam opis i bedzie mi pasowalo to bedzie znaczylo , ze moge kupowac , nie pytajac juz nikogo ?

A co do "Terenów Zorganizowanej Dzialalnosci Inwestycyjnej" - to pojecie to może oznaczać zarówno teren pod mieszkaniówkę, usługi, drogi, a nawet zieleń. Bez części opisowej ani rusz.

Rozumiem , ze tutaj zanim kupie musze zapytac i bedzie zalezalo od tego co planuje , czy zgode dostane?

Przepraszam za naiwne pytania , ale troche opozniona jestem z biezacymi tematami :oops:

Jeśli jest plan zagospodarowania nie trzeba występować o żadne warunki zabudowy! WZ sa tylko tam, gdzie nie ma planu.

Można natomiast wystąpić do gminy o wypis (czasami jest potrzebny wyrys, ale moim zdaniem bardzo rzadko) z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. To co znajdziesz w wypisie jest "niewzruszalne" - nie możesz się odwoływać, prosić o zmianę itp. (plan może zmienić tylko rada gminy). Dlatego warto (jeśli to możliwe) "trzymać rękę na pulsie", gdy plan jest uchwalany, zgłaszać uwagi itp.

Wypis kosztuje ok. 150 zł (naprawdę nie pamiętam ile dokładnie).

Rrmi, jeśli upatrzyłaś sobie działkę, a plan jest uchwalony, możesz przeczytać o jej przeznaczeniu, parametrach zabudowy itp. Na pewno jednak zażądaj od sprzedającego dostarczenia wypisu przed sporządzeniem aktu notarialnego (lepiej mieć coś na piśmie).