Mały 24.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Sebo dzieki za uznanie ,ale mnie to co nie co krępuje. A co sądzisz o twardej miedzi gietej? Własciwie jedyne złączki to trójniki i mufy... Ludziska a jak w tym wypadku z grzejnikami ??? Jakie w tym wypadku dac grzejniki żeby to sie nie gryzło??? Sebo instalator troszkę przesadził, uogólniając wszystkie powierzchnie w jedną cenę, alo to Twoja decyzja. Pompy podłącz równolegle. Grzesiu co masz na mysli przesadził uogólniając powierzchnie???? Mam go jakos zmusic do innego liczenia ??? Sebo8877 Każde połączenie materiałów metalowych różnych może się żreć.Po to są złączki mosiężne (miedź /stal) tudzież insze inhibitory korozji. Trochę dziwię się, że chcesz stalową instalację...ma spore opory przepływu i więcej się wszego szjasu w niej osadzi niż w np miedzianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 24.02.2006 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Sebo dzieki za uznanie ,ale mnie to co nie co krępuje. A co sądzisz o twardej miedzi gietej? Własciwie jedyne złączki to trójniki i mufy... Ludziska a jak w tym wypadku z grzejnikami ??? Jakie w tym wypadku dac grzejniki żeby to sie nie gryzło??? Sebo instalator troszkę przesadził, uogólniając wszystkie powierzchnie w jedną cenę, alo to Twoja decyzja. Pompy podłącz równolegle. Grzesiu co masz na mysli przesadził uogólniając powierzchnie???? Mam go jakos zmusic do innego liczenia ??? Sebo8877 Każde połączenie materiałów metalowych różnych może się żreć.Po to są złączki mosiężne (miedź /stal) tudzież insze inhibitory korozji. Trochę dziwię się, że chcesz stalową instalację...ma spore opory przepływu i więcej się wszego szjasu w niej osadzi niż w np miedzianej. Mały zaczynasz mie przekonywac do tej miedzi tudziesz jednak musze wykonac analize ekonomiczną A jak bedzie wygladał grzejnik aluminiowy w przypadku instalacji miedzianejMoże to razem działac ze soba czy pod miedx only stalowe lub żeliwne grzejniki ??Te "znawce" w tych hurtowniach to rózne róznosci mi wsadzaja do glowy ale dzieki forum coponiektóre odrzucam na starcie (np. osławiony już holzgaz) sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.02.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Nie jestem chemikiem, ale z lekcji chemii oraz fizyki pamiętam że korozja następuje na styku materiałów np miedź/alu. Czyli jesli zastosujemy łączniki mosiężne to właściwie nie powinna ona nastąpić. Ale to raczej pytanie do ekspertów z dziecin chemiczno-fizycznych. Ja mam grzejniki stalowe, panelowe, konwektorowe i nie powiem na nie złego słowa. A wiszą już jakoś tak 7lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 24.02.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 mimi31 prosze Cię bardzo - nie ma sprawy pytaj - ale jak oni sie dowiedza że chcesz zrobic kotlownie na paliwo stąłe w układzie zamknietym to juz mi Ciebie szkoda Druga sprawa prawo jasno i wyraźnie nakazuje w kotłowniach na paliwo stałe stosowac układy otwrte. Nie chcę cie przekonywać ale jak chcesz żyć to zób se układ otwarty - bedziesz spał spokojnie. Sebo8877 Sebo źle zrozumiałeś mój post. Układ zamknięty będzie za wymiennikiem. Piec będzie chodził na otwartym. Stąd trzy pompy - jedna w obwodzie otwartym, jedna w zamkniętym i jedna do podgrzewacza cwu. Ale i tak jak widzę niekt mi nie chce pomóc. O ja nieszczęśliwy. Przeciez Grzesiek powiedział "łącz szeregowo" - jeśli włączy się pompa po stronie kociołka to włączy się również po stronie wymiennika nie? Po co ma pracować jedna jak druga stoi...? Dla zasady? Mie doczytałem dokładnie postów. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.02.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Sebo dzieki za uznanie ,ale mnie to co nie co krępuje. A co sądzisz o twardej miedzi gietej? Własciwie jedyne złączki to trójniki i mufy... Ludziska a jak w tym wypadku z grzejnikami ??? Jakie w tym wypadku dac grzejniki żeby to sie nie gryzło??? Sebo instalator troszkę przesadził, uogólniając wszystkie powierzchnie w jedną cenę, alo to Twoja decyzja. Pompy podłącz równolegle. Grzesiu co masz na mysli przesadził uogólniając powierzchnie???? Mam go jakos zmusic do innego liczenia ??? Sebo8877 Chodzi o to, że każda podłogówka ma inna powierzchnię, a tą samą cenę Co do instalatora, to zawsze możesz mu przy...lić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.02.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Teraz namieszam - u siebie oczywiście będę miał 100% kotłownię i piony w stali. Oczywiście podyktowane jest to jednorodnością materiału - bo bufor też ze stali czarnej. Nie chciałbym aby mi miedź zjadła boforek, a wlewać na 1000 l zładu inhibitora to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.02.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Ważne tylko żeby termostat był odpowiedniej mocy i nie "strzelił" w wyniku nadmiaru prądu (pompa ma ok. 100W-czyli zabezpieczenie sterownika licz na min ok 1A (V * A = W)2 pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 24.02.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Pompy Wilo 3 biegu mają 60W. czyli razem dwie ok0.55A. Podejrzewam, ze przekaźnik w sterowniku będzie miał sporo większą obciążalność, ale i tak trzeba to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławek-instal 01.03.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Na miedzi daje 10 % taniej - ale jakoś tak mi nie bardzo sie widzi miedź z aluminiowymi grzejnikami Stąd tez raczej chyba stal - w moim rodzinnym domu funcjonuje juz 25 lat i jakoś nic nie cieknie nic nawet nie zarasta (no moze ciutke) wymieniał tato ostatnio dwa grzejniki i podejścia były jak nowe. Chyba wybiore stal - ale sugerujcie dalej sebo8877 nie ważne co ci się widzi , dzisiaj produkowane grzejniki aluiminiowe posiadają atest pod miedz ,tylko trzeba pytać sprzedawcę o taki atest, a stal to przeżytek no chyba że nierdzewka na zaprasowanie - "drogo" a stal 25 lat temu to była porządna stal nie to dziadostwo co teraz robią. pozdrawiam sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.03.2006 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 rzeczesz człowiecze że stal juz nie ta - porównując ceny materiałow i robocizny ta miedź to wcale tak drogo nie wychodzi Co do grzejników to czy bezwzglednie wymagac papirów na takie dopuszczenie Al-Cu??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 24.03.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Teraz namieszam - u siebie oczywiście będę miał 100% kotłownię i piony w stali. Oczywiście podyktowane jest to jednorodnością materiału - bo bufor też ze stali czarnej. Nie chciałbym aby mi miedź zjadła boforek, a wlewać na 1000 l zładu inhibitora to lekka przesada. Grzesiek13 - mi nie namieszałeś, wrecz przeciwnie. Chodzi mi po głowie takie rozwiązanie. Mam pytanie w sprawie bufora: domek 160 m2 dobrze ocieplony, instalacja to grzejniki + 33 m2 podłogówki - planuję kocioł 25 kW + bufor 1000 L, bufor ma zawierać w środku bańkę 200 L dla potrzeb CWU - czy kocioł o tej wielkości jest w stanie "odłożyć" tyle ciepła w buforze aby temp. wody była większa niż powiedzmy 60 st.C ? Czy niemały wydatek na bufor około 4500 zł. jest warty poniesienia? Czy może zamiast stosować "bańkę CWU" w buforze lepiej zrobić jako osobne naczynie, ale wtedy jak powinna być zasilana ciepłem z kotła? Jeśli pytania zbyt lakoniczne sorki, nie jestem fachowcem, ale szybko się uczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewi 31.03.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Mam pytanie,instalacje pod piec kondensacyjny ,kominek z płaszczem,solary około 20 m podłogówki ,kanalizacja i podłączenie około 13 kaloryferów,plus odbiory.za 10500 brutto to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 09.05.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 witam Szanowni Instalatorzy, braci sąsiedzka po fachu Mam do Was pytanie. Trafiła mi się okazja kupić z demontażu grzejniki aluminiowe, "żeberkowe". Niestety typu nie znam Białe wysokości 50 cm skręcone po kilka lub kilkanaście "żeberek". Używane były dwa lata. Ile można dać za jedno "żeberko"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts