Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam u siebie w lazience piecyk gazowy pojemnosciowy do ogrzewania ciepłej wody i pojawił sie problem podczas mrozów które ostatnio panowały a mianowicie na suficie jest wyprowadzenie spalin do przewodu kominowego z cegły pełnej, pojawiły sie tam wilgotne wykwity a nawet zaczeło juz kapać zwłaszcza jak sie paliło.

W tej chwili jest tam włozona taka rura aluminiowa spiro bo wcześniej gdy jej nie było to komin z cegieł był bardzo wilgotny wręcz mokry, dlatego wstawilem tą rure aluminiową żeby komin sie nie zawilgacał i dlatego mam problem, teraz tak przypuszczam że jak pali sie w piecyku to na tej rurze aluminiowej wykrapla sie woda i scieka w dół własnie na sufit. Poradzcie co zrobic żeby nie zawilgacać komina tymi spalinami gazowymi i żeby tych plam nie było gdy jest rura spiro załozona.

Myślałem ocieplic komin ale ja wiem czy to przyniesie efekt, komin jest tak z 3 metry na strychu i tak z 1 metr nad dachem.

Pomocy !!

https://forum.murator.pl/topic/48876-komin-i-piecyk-gazowy-pojemno%C5%9Bciowy/

a Może z innej beczki :lol:

Czy u każdego z was kto ma taki piecyk gazowy pojemnosciowy jest jakis wkład w kominie?

Myslałem sobie też tak, aby podłaczyc do jednego przewodu wentylacyjnego rure odprowadzenia spalin i wentylacje łazienki, tak jak sie to nieraz podłacza okap kuchenny,

A mianowicie z tego powodu aby powietrze które wentyluje łazienke powodowało osuszanie komina zawilgacanego przez piecyk gazowy w momencie gdy gas jest spalany.

https://forum.murator.pl/topic/48876-komin-i-piecyk-gazowy-pojemno%C5%9Bciowy/#findComment-1041203

Twój podgrzewacz pojemnościowy jakiś Liko lub Ariston np.. ma małą moc grzewczą i do tego rzadko się włącza nic dziwnego komin jest zimny i spaliny nie mogą go ogrzać Skropliny ze spalin wsiąkały w murowany komin czego dowodem były mokre plamy po włożeniu rury spiro spaliny nie mogą wsiąkać i płyną w duł

Jedynym rozsądnym i skutecznym sposobem będzie włożenie wkładu z klasówki zakończonego skraplaczem

Zjawiska wykraplania się kondensatu ( masz podgrzewacz kondensacyjny :lol: ) nie przeskoczysz ale możesz to prawidłowo kontrolować

Odnośnie wykraplania się spalin nie ma tu reguły w jednym kominie nie ma nawet kropli a w innym wiadro dziennie

https://forum.murator.pl/topic/48876-komin-i-piecyk-gazowy-pojemno%C5%9Bciowy/#findComment-1043915