cris11 23.02.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Witam, Jakie przepisy reguluja budowę cmentarzy ? Aktualnie mam taką sytuacje: Rada Gminy przegłosowała plan przestrzennego zagospodarowania działki, gdzie ma rozpocząć się budowa cmentarza. Jestem jednym z właścicieli bezpośrednio sąsiadującej działki. Niestety cześć pasa ochronnego ok 40 m wchodzi w moją działkę. Gmina nie ma jeszcze pozwolenia na budowę tego cmentarza, ale urzędnicy gminy twierdzą, iż moje ewentualne protesty w obecnej sytuacji zostaną i tak oddalone. Nadmienie, ze obecnie moja dzialka jest jeszcze dzialką rolną (choć gmina zaproponowala przeksztalecenie jej w grunt budowlany) bez ustalonego planu zagospodarowania przestrzennego. Czy w takich okolicznościach mam szanse dochodzic swoich roszczeń ??? Pozdrowienia Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 To, że tak mówią, wcale nie oznacza, że tak jest. Niestety, nie pomoge ci co do przepisów, ale na twoim miejscu nie poddałabym się łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 23.02.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Przepisy dotyczą inwestora/właściciela cmentarza i to jego zmartwienie. Jeśli twoja działka jest rolna to raczej nic nie wskórasz. Ziemi rolnej sąsiedztwo cmentarza w niczym nie przeszkadza. Co innego teren budowlany a najlepiej zabudowany, można byłoby wtedy domagać się jakichś rekompensat z tytułu utraty wartości nieruchomości. Jeżeli brak planu zagospodarowania przestrzennego, cmentarz jest inwestycją komunalną a twoja działka jeszcze nie odrolniona to ja to czarno widzę. Po prostu nie pozwolą ci odrolnić. Z doświadczenia wiem, że z lokalizacją cmentarzy nie taka prosta sprawa i jedyna nadzieja w tym, że mogą to być plany "na wodzie pisane". Trzeba trzymać rękę na pulsie, wiedzieć na ile to pewna inwestycja i w razie potrzeby szukać kupca na działkę dopóki jest cień szansy na sprzedaż. Później to sprzedać będzie można najwyżej pod parking... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.02.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Po lekturze dyskusji, jaka zawiązała się w temacie "w jakiej odległości drzewa od granicy działki" powoli dochodzę do wniosku, że może lepsze sąsiedztwo zmarłych niż żywych..Ale o swoje trzeba walczyć,a co mnie nieraz mówili urzędnicy gminy, to byłby temat na doktorat o ich arogancji i niekompetencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 23.02.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Projekt planu zagospodarowania przestrzennego był przecież wyłożony do wglądu, do publicznej wiadomości. Wtedy można było wnieść protest i wtedy gmina ma obowiązek go rozpatrzyć. Teraz już raczej "po ptakach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cris11 01.03.2006 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ok , ale czy można było uchwalic plan przestrzennego zagospodarowania nie bedac jeszcze wlascicielem dzialki projektujac tam cmentarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 01.03.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=37363&highlight Może ten wątek a właściwie zacytowane tam przez aib Marianna przepisy coś Tobie wyjaśnią.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts