Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa cmentarza

cris11

Recommended Posts

Witam,

Jakie przepisy reguluja budowę cmentarzy ? Aktualnie mam taką sytuacje: Rada Gminy przegłosowała plan przestrzennego zagospodarowania działki, gdzie ma rozpocząć się budowa cmentarza. Jestem jednym z właścicieli bezpośrednio sąsiadującej działki. Niestety cześć pasa ochronnego ok 40 m wchodzi w moją działkę. Gmina nie ma jeszcze pozwolenia na budowę tego cmentarza, ale urzędnicy gminy twierdzą, iż moje ewentualne protesty w obecnej sytuacji zostaną i tak oddalone. Nadmienie, ze obecnie moja dzialka jest jeszcze dzialką rolną (choć gmina zaproponowala przeksztalecenie jej w grunt budowlany) bez ustalonego planu zagospodarowania przestrzennego. Czy w takich okolicznościach mam szanse dochodzic swoich roszczeń ???

Pozdrowienia

Krzysiek

Przepisy dotyczą inwestora/właściciela cmentarza i to jego zmartwienie.

Jeśli twoja działka jest rolna to raczej nic nie wskórasz. Ziemi rolnej sąsiedztwo cmentarza w niczym nie przeszkadza. Co innego teren budowlany a najlepiej zabudowany, można byłoby wtedy domagać się jakichś rekompensat z tytułu utraty wartości nieruchomości. Jeżeli brak planu zagospodarowania przestrzennego, cmentarz jest inwestycją komunalną a twoja działka jeszcze nie odrolniona to ja to czarno widzę. Po prostu nie pozwolą ci odrolnić. Z doświadczenia wiem, że z lokalizacją cmentarzy nie taka prosta sprawa i jedyna nadzieja w tym, że mogą to być plany "na wodzie pisane". Trzeba trzymać rękę na pulsie, wiedzieć na ile to pewna inwestycja i w razie potrzeby szukać kupca na działkę dopóki jest cień szansy na sprzedaż. Później to sprzedać będzie można najwyżej pod parking... :(

Po lekturze dyskusji, jaka zawiązała się w temacie "w jakiej odległości drzewa od granicy działki" powoli dochodzę do wniosku, że może lepsze sąsiedztwo zmarłych niż żywych..Ale o swoje trzeba walczyć,a co mnie nieraz mówili urzędnicy gminy, to byłby temat na doktorat o ich arogancji i niekompetencji.