Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ewik-owe komentarze

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Ja rowniez zycze powodzenia o przylacze sie do czytania :D czekamy na skany projektu: rzuty i elewacje oczywiscie.

Iga specjalnie dla Ciebie udało mi się w końcu stworzyć mini album.

Można pooglądać rzuty i te ładniejsze strony domku.

Ciągle mnie gryzie czy nie za duży ten nasz Wymarzony?

Nam marzy sie więcej dzieci, więc chcieliśmy większy domek.

Ja wychowałam się w starym domu gdzie pokoje miały po 18m2.

Nasza góra to poddasze, więc te wielkości to tylko po podłodze.

Teraz planujemy wykończyć dół i tak zamieszkać, a potem zrobimy górę.

Wybudowanie to faktycznie koszt, ale raczej nie będzie ekstrawagancji w wykończeniu. Za to mam nadzieję przestrzeni nie zabraknie :lol:

W daliach najbardziej brakuje mi garderoby, chyba, że jeden pokój przeznaczysz na te cele, jak dla mnie to bardzo ważne pomieszczenie.

Ewa - Witamy w gronie "dziennikowców"! :D

Przejrzałam projekt i mam kilka pytań: czy sypialnia na dole będzie użytkowana stale, czy to tylko gościnna? Pytam, bo na ogół łazienka jest tuż przy sypialni (sama wiem z praktyki, że to bardzo przydatna sprawa). A do salon będzie na jednym poziomie z resztą parteru czy obniżony?

A ta rekreacja na górze - niech zgadnę co tam będzie....hmmm...pewnie jakieś przyrządy dla szanownego małżonka (proszę serdecznie pozdrowić!!!) :p

Domek śliczny. Życzę powodzenia, żeby ta budowa była wspaniałą przygodą! :D

Ewa - Witamy w gronie "dziennikowców"! :D

Przejrzałam projekt i mam kilka pytań: czy sypialnia na dole będzie użytkowana stale, czy to tylko gościnna? Pytam, bo na ogół łazienka jest tuż przy sypialni (sama wiem z praktyki, że to bardzo przydatna sprawa). A do salon będzie na jednym poziomie z resztą parteru czy obniżony?

A ta rekreacja na górze - niech zgadnę co tam będzie....hmmm...pewnie jakieś przyrządy dla szanownego małżonka (proszę serdecznie pozdrowić!!!) :p

Domek śliczny. Życzę powodzenia, żeby ta budowa była wspaniałą przygodą! :D

Na dole będzie docelowo gabinet z opcją sypialni dla gości, bo jednak intymniej będzie jak goście będą na parterze z oddzielną łazienką. A jeśli nie starczy nam na zrobienie góry, to także przejściowo dla nas.

Salon będzie obniżony o dwa schodki. Trzeba będzie sie przyzwyczaić, ale schodki mają być podświetlane i będą tworzyć całość z półokrągłą ścianą ażurową również z podświetleniem, wtedy jak rozpalimy w kominku będzie nastrojowo :D

A rekreacja, no cóż muszę dogodzić swojemu lubemu, więc na pewno zapewni się różnorakim żelastwem. Musimy tylko wzmocnić strop nad garażem, bo jakby mu coś spadło ze sztangi, to szkoda samochodu :lol:

Pozdrowienia przekazałam, dziękujemy

Salon będzie obniżony o dwa schodki. Trzeba będzie sie przyzwyczaić, ale schodki mają być podświetlane i będą tworzyć całość z półokrągłą ścianą ażurową również z podświetleniem, wtedy jak rozpalimy w kominku będzie nastrojowo :D

My też mamy schodki i też podświetlane. Bardzo fajnie to wygląda. Ale ażurowej ściany nie mamy i żałuję, bo faktycznie byłoby przytulniej :( Jedna uwaga: te schodki to koszmar dla gości z małymi dziećmi, a że jeszcze planujecie dalej się rozmnażać, to musicie tak to zaplanować, żeby Wam pociecha nie mogła po tych schodkach latać w te i nazad. Ale pewnie już o tym pomyśleliście :D

A rekreacja, no cóż muszę dogodzić swojemu lubemu, więc na pewno zapewni się różnorakim żelastwem. Musimy tylko wzmocnić strop nad garażem, bo jakby mu coś spadło ze sztangi, to szkoda samochodu :lol:

http://manu.dogomania.pl/emot/hahaha2.gif

W daliach najbardziej brakuje mi garderoby, chyba, że jeden pokój przeznaczysz na te cele, jak dla mnie to bardzo ważne pomieszczenie.

To co widac na str. archonu ma niewiele wspolnego z ukladem pomieszczen w moim domu :) Na gorze bede miala nasza sypalne z odzielnym pokoikiem na garderobe i osobna duza lazienka. Nad garazem tez bedzie pokoj w wydzielona spora garderoba. Zostanie jeszcze miejsce na lazienke z pralka i czescia na suszarnie i moze jeszcze maly pokoik, ktory w przyszlosci przejmie role komuprowego, ktory na razie planujemy na dole. Ale te pokoje nie beda duze, bo metraz inny (ale ja sie wychowalam w 4m pokoju w bloku, gdzie mialam wszystko, wiec 10m to juz dla mnie salon, tym bardziej ze bedzie ta, tylko lozko i jakas mala komodka :) )

Jedna uwaga: te schodki to koszmar dla gości z małymi dziećmi, a że jeszcze planujecie dalej się rozmnażać, to musicie tak to zaplanować, żeby Wam pociecha nie mogła po tych schodkach latać w te i nazad. Ale pewnie już o tym pomyśleliście :D

Schodki faktycznie mogą być małą udręką, ale po długich przemyśleniach zdecydowaliśmy sie je zostawić. Naszej Gabi przeszkadzać nie będą, ona uwielbia przeszkody.

Mam nadzieję, że nasze kolejne maluchy też sobie dadzą radę :lol:

To co widac na str. archonu ma niewiele wspolnego z ukladem pomieszczen w moim domu :) Na gorze bede miala nasza sypalne z odzielnym pokoikiem na garderobe i osobna duza lazienka. Nad garazem tez bedzie pokoj w wydzielona spora garderoba.

To fajnie, że zmieniliście górę i wygospodarowaliście garderoby, wielu moich znajomych mieszkających w domach podkreśla, że garderoby to ważne elementy domu. A poza tym koszt nieduży a jaka oszczędność na meblach? :wink:

• 3 weeks później...
widzę że kroi się następny ładny domek :)

ale widzę też że projekt jest dość duży, może zdradziłabyś jaką dom ma powierzchnie

Dopiero przy odbiorze projektu dowiedzieliśmy sie o powierzchni domu :lol:

Otwórz powierzchnia użytkowa mieszkalna (czyli sam domek) 168 m2

powierzchnia całkowita użytkowa (z pokojem rekreacyjnym nad garażem) koło 200 m2.

Dużo metrów dodał dwuspadowy dach, gdyby był kopertowy skosy zabrały by trochę metrów, ale dach to przemyślana decyzja.

Trochę szalony pomysł z tak obszernym domkiem, ale po rozważeniu funkcji, jakie ten dom spełniać, to cóż musiało się na wszystko znaleźć miejsce :D

• 1 month później...

Ewa,bardzo ładny dom. Wcale nie za duży - szczególnie, że macie plany "rozmnożeniowe". Ja już się nie rozmnażam ( o nie !) i za jakieś 10 lat będę mój domek sprzedawać jak znam życie......ale już wiem jaki będzie następny ! (Wiem, jestem nienormalna, jeszcze jeden nie stanął a ja już go sprzedałam i buduję drugi - gupich nie sieją :):))

Ażurowa ścianka to jest to. Na górze widzę 2 garderoby ( tę druga otworzyłabym na pokój :))

Nie przejmuj się wielkością - jest OK. Pokoje poniżej 12 metrów w domu to dla mnie trochę pomyłka.. Nie można porównywać domu z mieszkaniem - nie po to się go buduje, żeby się potem męczyć :):)

Czekamy na pozwolenie.

Ażurowa ścianka to jest to. Na górze widzę 2 garderoby ( tę druga otworzyłabym na pokój :))

Nie przejmuj się wielkością - jest OK. Pokoje poniżej 12 metrów w domu to dla mnie trochę pomyłka.. Nie można porównywać domu z mieszkaniem - nie po to się go buduje, żeby się potem męczyć :):)

Czekamy na pozwolenie.

Dziekuję za pocieszenie co do wielkości :D

Własnie była u mnie projektantaka. Bedziemy robić wizje całego salonu - tak myślałam, że trzeba będzie całościowo, a nie tylko sama ściana :wink:

A ściana nie wiem czy będzie ażurowa, bo pani J. raczej by ją zburzyła :D

Nie chcę się od razu decydować na robienie projektu wnętrz całego domu, gdyż sam salon (34x100) to byłoby więcej niż projekt indywidualny mojej chałupki.

Udało mi się trochę utargować, gdyż ma być to tylko rozrysowanie pokoju bez kolorystyki. Muszę teraz pomysleć poważnie o kominku.

Mi jest ciężko coś wybierać na etapie projektu, bo jeszcze nie czuję klimatu. Jak będą mury to sobie posiedzę i porozmyślam co bym tu widziała.

W sprawie garderoby - nie otworze jej na pokój, bo lubię złudzenia porządku :D - garderoba będzie więc zamknięta, może zrobię jakieś ciekawe wejście do niej, zobaczę.

Na razie dreczył mnie ten salon, a góra idzie dopiero na drugi ogień.

Zobaczę jaka będzie propozycja dla salonu.

Ja jestem troche ostrożna w temacie projektantów, a mój mąż wręcz zrażony po programie Dekoratornia.

Mamy jednego znajomego, który pomaga przy elektryce w programie, u innych robiono sypialnię i ich relacje potwierdzają nasze obawy.

Dlatego ja ostrożnie zaczynam od salonu.

I czekam na pierwsze szkice.

I masz rację. NIe z każdym architektem uda się pracować - to tak jak z ludźmi - jednych od razu lubisz innych nie - i nic się na to nie poradzi.

Jak J. zaproponuje kilka rzeczy to sobie coś wybierzesz - albo nie :) Bardzo ważny jest taki etap "przegadania problemu". To trochę tak, że jak stoją ściany to może być ciut za późno na rozmyślania... kilku moich znajomych tak podeszło do tematu i bardzo płaczą, że trzeba było myśleć zanim dom już stał, bo teraz to kucie tynków .... i koncepcja się zmieniła, i można było ładniej...

papier zniesie wszystko i można na nim poszaleć. Dobrze też polatać po internecie ( o ile nie na żywo) i pooglądać jakie materiały i kolory są na rynku. Różnorodność materiałów jest wielka, ale mniej więcej zaczynaszw pewnym momencie wiedzieć co Ci sie podoba a co zdecydowanie odrzucasz.

No , ale wyjść trzeba od stylu na dzień dobry...

Niech J. trochę popracuje - ostrzegam - jest odważna - ja będę miała koło z kamienia w salonie na podłodze wokół kominka :):)