Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :)

Chciałbym w tym wątku jakoś pomóc tym, którym zależy na utrzymaniu żądanej temperatury w domu, ale nie mogą siedzieć całymi dniami ( i nocami :) z termometrem w ręku, mierzyć i zapisywać, patrzeć na termometr za oknem i znowu zapisywać.

Tym, którzy zastanawiają się czy krzywa grzewcza mojego kotła jest właściwie dobrana ? Jaki wpływ na ogrzewanie domu ma wiatr, lub promienie słoneczne ? Albo, czy kominek który zgasł daje jeszcze ciepło, a jeśli tak, to jak długo ?

... by potem, móc wyciągać wnioski i udoskonalać sposób pracy kotła, grzejników, ew. kominka itp.

Można to wszystko uprościć i mieć automatyczny zapis różnych parametrów.

Wiedzieć np. co się działo z temperaturami gdy nas nie było w domu itd. Można to wydrukować i pokazać instalatorowi, a i sam instalator może urządzenie zostawić na kilka dni u klienta i o nic już nie pytać, bo dowie się prawdy, jaka ona by nie była. Jest takie urządzenie które wszystko to zrobi, a nawet 10 razy więcej !

Może działać samodzielnie, zapisując dane do swojej pamięci (potem można to łatwo przepchnąć do dowolnego komputera) może też, być na stałe podłączone do komputera i budować wykresy zmian na bieżąco, albo zrzucać dane do bazy w postaci txt np. do Exel.

Nie jestem producentem, dealerem, instalatorem urządzenia, a jedynie zadowolonym właścicielem.

Jeśli temat ewentualnie kogoś zainteresuje, to chętnie odpowiem na pytania :)

https://forum.murator.pl/topic/48896-wydaje-mi-si%C4%99-%C5%BCe-to-mo%C5%BCe-kogo%C5%9B-zainteresowa%C4%87/

Jak to działa. ;)

Na serio to chodzi mi po głowie coś, co mierzyłoby temperaturę w wielu punktach i zrzucało to na przykład do pliku. Takie fajne statystyki możnaby wtedy wygenerować. I żeby było tanie. I do zrobienia domowymi metodami. I żeby kabli nie trzeba było ciągnąć. I...

No to mów co masz.

Myślę, że Last Rico chodzi o domową stację pogodową.

Robiłem spore rozeznanie w tym temacie i wyszło na to, że urządzenie, które satysfakcjonowałoby mnie (do 5 bezprzewodowych czujników temperatury/wilgotności, wiatromierz, pomiar opadów, synchronizacja czasu drogą radiową) kosztuje ok. 2000 zł.

Za dopłatą wersja z interfejsem szeregowym.

Poszukajcie na google/allegro: stacja pogodowa, stacja meteorologiczna.

Na razie mam termometr z 1 czujką bezprzeowodową i też nie jest źle :wink:

Jeśli masz tańszą alternatywę, zamieniam się w słuch.

Z 10 lat temu w Wiadomościach Wędkarskich "leciała" reklama rewelacyjnych robaków. Wprost niewiarygodna. Nie było możliwości wrócić o kiju do domu. Przez trzy, czy cztery wydania. Miała jeden wtedy wg mnie feler. Nie było wiadomo gdzie to kupić. Wyobraźnia jednak działała.

W końcu pokazała się w sklepach. Była jedna jedyna dostawa. Były to podobno larwy kornika. Ale zginęły ze sklepów w jeden dzień i nigdy więcej już się w sprzedaży nie pokazały. Robak biały to był Mercedes przy tamtym świństwie :lol: . Po nałożeniu na haczyk zostawała sama skóra, bo wszystko wypływało. Nic nie złowiłem na te wspaniałości :lol:

PS

Kupiłem je w tajemnicy przed kumplem z którym jeździłem na ryby :lol:

Robak biały to był Mercedes przy tamtym świństwie :lol: . Po nałożeniu na haczyk zostawała sama skóra, bo wszystko wypływało. Nic nie złowiłem na te wspaniałości :lol:

Proponuję spróbować sztucznej muchy :-)

Najpierw do MaBi....nie irytuj się, gdybym wiedzy nie chciał przekazać, to bym milczał jak głaz.

Bardzo chętnie podzielę się wiadomościami, ale nie mogę przecież pisać nie wiedząc czy są chętni

do czytania...:)

Do Whisper'a... tak to proszę Pana to tylko w Erze ;)

Do Mzawadzk

Trafiony zatopiony ! Oczywiście to jest stacja pogody.

Wabi się WS 2300. Kupiłem ją na ebay.de za 150 euro +25 euro za transport kurierem (konieczność).

W tej cenie jest już software na CD i kabel do portu.

Do Janusza... ryb nie łowię (jakoś mnie to nie wzięło), ale brat łowi, więc klimat rozumiem ;)

Do pliku txt czy excela mozna wrzucic dane z malutkiego elektronicznego miernika temperatury. Jest on wielkosci zegarka i jest instalowany w samochodach z zabudową chłodniczą. (w chlodni)

Cały czas mierzy temperature, bo przewoznik/spedytor odpowiada za utrzymanie okreslonej temperatury w całym łancuchu transportowym...

Urzadzenia te sa certyfikowane i mierza z dokładnościa do dziesiatych stopni C.

Moze cos takiego by wystarczyło ???

pzdr

Do TrEk

Tak, to jest strona o stacjach serii WS -- rozbiłeś tajemnicę ;)

Jeśli kogoś interesuje, to jest też do przeczytania szczegółowa instrukcja w pdf. po polsku.

Niestety nie pamiętam strony, ale można zrobić tak jak zrobiłeś, wpisać WS 2300

do wyszukiwarki i zaraz się znajdzie :)

Do Mzawadzk

W zestawie jest jeden czujnik temperatury zewnętrznej i wilgotności (zespolony)

i tyle prawdopodobnie można mieć. Chcę Ci powiedzieć, że w niczym mi to nie przeszkadza

bo stacja jest bezprzewodowa i możesz ją stawiać gdzie chcesz. Tzn zrobić pomiar w pokoju,

łazience :) garażu ( czujnik temp. wewn i wilgotności wewn jest w samej stacji)

+ pomiar zewnętrzny również w dowolnym miejscu. Powinno się jednak mierzyć temp. zewn

na wysokości 2 m nad gruntem (taka umowa meteorologów na świecie).

Do Bikerus

Stacja mierzy do 0,1*C lub F

Może by wystarczyło, jeśli ktoś chce mieć same temperatury...

Jak to działa. ;)

Na serio to chodzi mi po głowie coś, co mierzyłoby temperaturę w wielu punktach i zrzucało to na przykład do pliku. Takie fajne statystyki możnaby wtedy wygenerować. I żeby było tanie. I do zrobienia domowymi metodami. I żeby kabli nie trzeba było ciągnąć. I...

No to mów co masz.

Da się spełnić wszystkie Twoje warunki oprócz tego z kabelkami. Ale te kableki to już najmniej jak można - 1 para przewodów 0.5 mm^2 wystarczy i w dodatku na jednej parze przewodów może być kilka czujników.

Co potrzeba:

1) Komputer z portem szeregowym

2) części za ok. 8 zł

3) ok. 8 zł na każdy czujnik

Więcej szczegłów to np. w linkach podanych przez Filo

Mi działa stabilnie z 6 czujnikami. Ale na forum wypowiadali się ludzie z większą ilością.

Pozdrawiam

Z 10 lat temu w Wiadomościach Wędkarskich "leciała" reklama rewelacyjnych robaków. Wprost niewiarygodna. Nie było możliwości wrócić o kiju do domu. Przez trzy, czy cztery wydania. Miała jeden wtedy wg mnie feler. Nie było wiadomo gdzie to kupić. Wyobraźnia jednak działała.

W końcu pokazała się w sklepach. Była jedna jedyna dostawa. Były to podobno larwy kornika. Ale zginęły ze sklepów w jeden dzień i nigdy więcej już się w sprzedaży nie pokazały. Robak biały to był Mercedes przy tamtym świństwie :lol: . Po nałożeniu na haczyk zostawała sama skóra, bo wszystko wypływało. Nic nie złowiłem na te wspaniałości :lol:

PS

Kupiłem je w tajemnicy przed kumplem z którym jeździłem na ryby :lol:

czesc ! :D

dalej jezdzisz na ryby?

Tak wygląda fragment wykresu temperatury zewnętrznej

Trochę go zmniejszyłem bo rozciągał stronę forum.

http://img481.imageshack.us/img481/715/tempzewntrzna4pj.jpg

To co widać, to jest obraz mało dokładny ( musiałem żeby się zmieścił cały)

Mogę zaznaczyć myszą dowolny fragment i wtedy widać tylko to co jest wybrane

więc i dokładność jest duża, bo pomiar co godzinę (tak mam ustawiony ).

Na jednym arkuszu można przedstawać kilka wykresów naraz, więc jest porównanie - odniesienie.

Bikerus, a nie wiesz ile pomiarów może pomieścić ten przyrząd o którym piszesz i ile on kosztuje ?

Stacja ma pamięć własną na 175 rekordów. Potem trzeba przepakować do kompa

Interwał ustawiany przez użytkownika.

Jeśli zażądasz wpisów co godzinę, to starcza na blisko 7,5 doby.

Bikerus, a nie wiesz ile pomiarów może pomieścić ten przyrząd o którym piszesz i ile on kosztuje ?

Stacja ma pamięć własną na 175 rekordów. Potem trzeba przepakować do kompa

Interwał ustawiany przez użytkownika.

Jeśli zażądasz wpisów co godzinę, to starcza na blisko 7,5 doby.

Odpowiem w poniedziałek jak bede w pracy - jestem na urlopie, a z pamięci nie pamietam specyfikacji tego urzadzonka.

pzdr