agakz 04.10.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Moi dziadkowie młodzi i sprawni - około 50-tki, teraz mieszkają na czwartym pietrze bez windy więc pierwsze to pesta;-)))A ja muszę, po prostu musze mieć drzwi bezposrednio do ogrodu.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 04.10.2006 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 było to już... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60673 no było, ale za wiele tych projektów sie wtedy nie pojawiło. Tak samo było już o projektach typowo jednorodzinnych i to nie raz , nie dwa;) pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter_k 05.10.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 bo zbyt wiele ich niestety nie ma. można jeszcze spróbować wytrychu, i nie szukać typowego domu dwupokoleniowego, a domu z którego można taki zrobić. znajomy patrzał w ten sposób kiedyś na "sandrę" z archipelagu - ale zrezygnował ze względu na "przekombinowaną" bryłę. (rzecz gustu swoją drogą - mnie też się niespecjalnie podoba...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 05.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Miałem ten sam problem - skończyło sie na tym ze robię indywidualny. Dodatkowo miałem tego pecha że wjazd na działkę mam od południa, do tego po drugiej stronie drogi sąsiad zbudował bardzo wysoki dom i jak dla mnie niezbyt piękny i nie przystający do okolicy. Ja chciałem mieć dom trochę podobny do tego co jest juz zbudowane, z 2 niezaleznymi mieszkaniami, z tarasem nad nieogrzewanym 2 stanowiskowym garażem. No i jeszcze tak wąską drogę że nie ma na niej jak postawić samochodu gości. I ogród chciałem mieć za domem a nie przed. W sumie przy współudziale kilku osób wymyśliliśmy koncepcję - dziadki mają część wschodnio - południową (zakładam ze starsi ludzie są aktywni raczej rano), tylko na parterze, specjalnie z szeroką i dużą łazienką żeby w razie potrzeby dało się wjechać wózkiem, z ładnym wejściem do ogrodu, my południowo- zachodnią ze poddaszem użytkowym całym dla nas i dużym tarasem nad garażem. Wyszło w sumie ok 223m2 powierzchni użytkowej domu i 60m2 garażu ze spiżarnią i kotłowną. Podział mieszkań jest taki: dziadkowie ok 68 metrów, w tym salon 26m2 sypialnia 11m2 kuchnia 7m2 wiatrołap 5m2 pokój gościnny-gabinet 12m2 (ten pokój można przylączyć do naszej części, zrobić z niego jadalnę lub pokój telewizyjny albo gabinet czy gościnny. łazienka 6m2 wchodzą do domu przez wejście od wschodu, prawie prosto z ogródka. Mają swój mały kominek, 3 wnęki do zabudowy... My mamy na parterze salon kuchnię łazienkę reszta na górze w 5 pokojach, dużej łazience i toalecie. Do tego spiżarnia i wielki taras. Bo załozyliśmy że dziadkowie będą mieli czas na ogród i dla nich ogród jest ważny a my będziemy mieli taras, zwłaszcza że salon wyszedł nam akuratny do życia rodzinnego ale już na zrobienie urodzin jest trochę mały. My mamy wejscie od zachodu. W projekcie jest przejscie pomiedzy częściami domu, zastanawiam się czy je wykonać. Na razie ustalenia rodzinne są takie że dajemy tamdwie pary drzwi w tym jedne antywłamaniowe i otwieramy je tylko na święta I jeszcze nie cierpię dworków, zwłaszcza na działkach po 1000m, żadnych kolumienek itp. Jeżeli chcesz to podaj adres mogę gdzieś wysłać koncepcję. Moze coś wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 05.10.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Fajnie, bo indywidualnie dopasowany do potrzeb. Mi bardzo zależy na braku schodów wewnątrz mieszkania, bo mam coś z błędnikiem i spadam z nich;-)) Poza tym u nas ogród jest głownie dla mnie a dla dziadków ma być taras na grilla ze znajomymi.Ja jeszcze nie mam działki, alternatywą jest zakup i przebudowa czegoś istniejącegoaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Sylwia 05.10.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Mamy projekt!Idealny!Wymażony!Polecamy wszystkim kto chce mieć oddzielne mieszkania ale pod jednym dachem.OTO LINK: http://domartic.pl/szczeg_proj.php?pr=WB-3400&k=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 05.10.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 To jest bliżniak a nie dom trójpokoleniowy. Wadą takich konstrukcji jest zazwyczaj to że mają identyczne części mimo że w rodzinie trójpokoleniowej nie ma takiej potrzeby były identyczne. Naprawdę potrzebujecie 2 klatek schodowych? A co z garażem? Tu nie ma go gdzie przytulić do domu, chyba że na wschodzie i zachodzie ale wtedy jest problem z ciemnymi łazienkami.No i stykające się salony, gdzie zazwyczaj coś głośniej gra - może być słychać.Ale parę rozwiązań jest naprawdę fajnych - np zachodnia kuchnia, duża i jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr i Sylwia 05.10.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 my nie szukaliśmy domu trójpokoleniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 05.10.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Biżniak - dwa domy raczej nie jeden X-pokoleniowy. Za dużo "zdublowanych" powierzchni (schody, komunikacja, inne) PS> Co znaczy dwupkoleniowy bo sie gubić zaczynam (czyżby rodzice+dzieci = dwupokoleniowy , trójpokoleniowy = rodzice+dzieci+dziadkowie). Jeżeli TAK - to każdy dom dla rodziny 2 + x jest dwupokoleniowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka123 05.10.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam!Zamieszczam link do projektu domu dwurodzinnego http://www.katalogdomow.pl/index2.php?go=szukaj&typ=3&metraz=all&sortowanie=all&x=48&y=15 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 05.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam! Zamieszczam link do projektu domu dwurodzinnego http://www.katalogdomow.pl/index2.php?go=szukaj&typ=3&metraz=all&sortowanie=all&x=48&y=15 Pozdrawiam Ten jest ciekawy. Tylko mam obawę o te niezadaszone schody na pietro. Tak zima, to mozna chyba nieźle zjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 05.10.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Moim zdaniem fundowanie seniorom schodów do wewnętrznej komunikacji jest niehumanitarne. I wszystko zdublowane - no, ale to się pewnie da zmodyfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.10.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Moim zdaniem fundowanie seniorom schodów do wewnętrznej komunikacji jest niehumanitarne. I wszystko zdublowane - no, ale to się pewnie da zmodyfikować. I tu sie zgadzam w 100 %. Przy okazji - robię oddzielne wejście (pomimo, ze w projekcie było jedno wejście do nas i do teściów) - przekonała mnie p. architekt - klucze się też gubią :) i o takich duperała tez trzeba myśleć. A potem (kiedyś ) będzie to po prostu oddzielne mieszkanie ( na firmę, dla dziecka, do wynajmu ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 05.10.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ja zrobiłem tak z drugim mieszkaniem że w ścianie pomiędzy salonami a łączonym pokojem zażyczyłem sobie nie pełnej normalnej ściany tylko konstrukcji ramowej. Dzieki temu gdy umrze jedno z dziadków a drugie nie będzie potrzebowało pokoju, rozwalam wypełnienie ramy i powiększam salon o jadalnię lub pokój do TV czy muzyki z szerokim przejsciem na ok 2m. A z drugiej strony też mam podobną ramę gdybym chciał przebudować dom i zrobić wielki salon, ponad 40m z salonu rodziców i jednego z ich pokoi. Rama, a naprawdę podciąg bedzie kosztował więcej niż wymurowana ściana, ale różnica w kosztach nie jest aż taka duża za to dom staje sie nieco bardziej uniwersalny. Wiem że można podciąg wykonać już w stojącym budynku ale to trwa 2 razy dłużej i robienie tego na tak dużych otworach to jest pewien problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.10.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ja zrobiłem tak z drugim mieszkaniem że w ścianie pomiędzy salonami a łączonym pokojem zażyczyłem sobie nie pełnej normalnej ściany tylko konstrukcji ramowej. Dzieki temu gdy umrze jedno z dziadków a drugie nie będzie potrzebowało pokoju, rozwalam wypełnienei ramy i powiększam salon o jadalnię lub pokój do TV czy muzyki z szerokim przejsciem na ok 2m. A z drugiej strony też mam podobną ramę gdybym chciał przebudować dom i zrobić wielki salon, ponad 40m z salonu rodziców i jednego z ich pokoi. Rama, a naprawdę podciąg bedzie kosztował więcej niż wymurowana ściana, ale różnica w kosztach nie jest aż taka duża za to dom staje sie nieco bardziej uniwersalny. Wiem że można podciąg wykonać już w stojącym budynku ale to trwa 2 razy dłużej i robienie tego na tak dużych otworach to jest pewien problem Też zamierzam zostawić sobie "tajne wejście" :) na przyszłość, jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikmat 11.01.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Poszukuję projektu domu dwurodzinnego tak do 180 mkw.Proszę o propozycje.Pozdrawiam:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.01.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 nikmat WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Dołączył: 11 Sty 2007 Posty: 1 Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 11.01.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Pooglądaj http://www.studioatrium.pl/atrium.php?p=l&cid=82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikmat 12.01.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikmat 17.01.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 fakt że chciałam do 180 mkw ale ten mi się podoba i coś w tym stylu chcę. Bynajmniej usytuowanie wnętrz na parterze. Może są jeszcze jakiejś inne projekty tego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts