Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka granitowa

Recommended Posts

Rzeczywiscie mozna taniej. W okolicach Strzegomia jest sporo firm oferujacych kostke granitowa , jak podzwonic i popytac mozna znalezc gotowych sprzedac bez vatu. Np kostka rudo szara drobnoziarnista za 190zl/t lub gruboziarnista za 170zl/tone. Transport tez znalazlem tanszy , na razie 2,20zl/km.

Mam tylko watpliwosci czy kostka o wymiarze 4x6 nadaje sie na podjazd.

Jedni polecaja drudzy odradzaja. Co o tym myslicie?

Alternatywa jest kostka o wymiarze 7x9 i wydajnosci ok 5,5m2/t.

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem po zakupie kostki granitowej. Za kostkę szarą o wym 8x11 -170zł - -4x6 cm szara 185 zł --- maczka 48 zł--- kliniec 3-6 cm 24 zł. transport 2.1 zl za km.Wszystkie ceny netto.Zamawialem pełny transport czyli 26 ton ze Strzegomia do Wrocławia.Pozdrawiam Wiech

poprosze namiar na priv , z góry dzięki

• 3 months później...
  • 1 year później...
przwiezli do mnie 5 kamazow kostki granitowej 8x10 cm , dostawca twierdzi ,ze kazdy wazyl 12 ToN czyli niby 60 ToN !!!!!!!!!! - mam watpliwosci czy mnie nie troche nie oszukuje - chyba musze policzyc i pomnozyc przez srednia wage 1 kostki :D jak najlatwiej policzyc????????zwazyc????????

Jeśli mozna jaki koszt był tej kostki i jej transportu?

Pozdr

Piotr

• 3 weeks później...
przwiezli do mnie 5 kamazow kostki granitowej 8x10 cm , dostawca twierdzi ,ze kazdy wazyl 12 ToN czyli niby 60 ToN !!!!!!!!!! - mam watpliwosci czy mnie nie troche nie oszukuje - chyba musze policzyc i pomnozyc przez srednia wage 1 kostki :D jak najlatwiej policzyc????????zwazyc????????

1m3 granitu waży 2650kg , z 60 ton powinieneś ułożyć 250-260m2 , jeśli podejrzewasz dostawcę że cię oszukał to zażądaj "kwitów wagowych" . Ja tak robię na żądanie klienta i jeszcze ani razu nikomu nic nie brakło .

W TEMACIE KOSTKA GRANITOWA - PROBLEM

Nasza działka była podwyższana poprzez nawiezienie sporej ilości świeżego żwiru i ziemi. Wyrównano ją bez wałowania itp. Pan, który czynił te usługę powstrzymuje nas przed aranżacją podwórka i ogrodu w tym roku. Radzi poczekać do przyszłej wiosny, dać szansę ziemi na odłożenie i autowyrównanie.

:cry: A co z błotkiem, roślinkami itp.?

Jak uważacie? Co razdzicie. Jak sie praktykuje, żeby było dobrze?

W TEMACIE KOSTKA GRANITOWA - PROBLEM

Nasza działka była podwyższana poprzez nawiezienie sporej ilości świeżego żwiru i ziemi. Wyrównano ją bez wałowania itp. Pan, który czynił te usługę powstrzymuje nas przed aranżacją podwórka i ogrodu w tym roku. Radzi poczekać do przyszłej wiosny, dać szansę ziemi na odłożenie i autowyrównanie.

:cry: A co z błotkiem, roślinkami itp.?

Jak uważacie? Co razdzicie. Jak sie praktykuje, żeby było dobrze?

twój fachowiec ma rację , grunt musi się uleżeć (usiąść) , a kostkę i tak trzeba układać na dobrej podsypce , może nawet na suchym cemencie . uważam że lepiej zrobić raz i porządnie niż potem poprawiać kilka razy .

Cześć

Też planujemy kostke granitową, jak na razie u mnie ceny takie :

- kostka 4/6 cm = 8,2 m2/t = 400 zł/t

- tłuczeń - 1t - 115 zł

- kostka 9/11 - 390 zł/t

- kostka 15/17 - 380 zł/t

Podobają mi sie takie "kamory" - 10-13/20/40 - 400zł/t, jakby z tego ułożyć podjazd ... :roll: ?

A ktos stosował ogrzewanie pod taką kostką, jakieś maty grzewcze-odladzające ? To by rozwiązało częściowo problem odśnieżania ... :wink:

pozdrawiam, majki

PS. Acha, ceny brutto, bez transportu.

Cześć

Też planujemy kostke granitową, jak na razie u mnie ceny takie :

- kostka 4/6 cm = 8,2 m2/t = 400 zł/t

- tłuczeń - 1t - 115 zł

- kostka 9/11 - 390 zł/t

- kostka 15/17 - 380 zł/t

Podobają mi sie takie "kamory" - 10-13/20/40 - 400zł/t, jakby z tego ułożyć podjazd ... :roll: ?

A ktos stosował ogrzewanie pod taką kostką, jakieś maty grzewcze-odladzające ? To by rozwiązało częściowo problem odśnieżania ... :wink:

pozdrawiam, majki

PS. Acha, ceny brutto, bez transportu.

ceny kosmiczne :o , ja aktualnie sprzedaję po 260zł i nawet jak by ci wyszło 40-50zł do tony za transport to zostaje prawie stówka w kieszeni ,

ogrzewanie jak najbardziej z tym że trzeba pamiętać o bezwładności termicznej granitu , długo się nagrzewa i długo oddaje ciepło

• 4 months później...

Witajcie,

mam pytanko do fachowców bo własnie rozważam granit a betonka.

Widzę, że była poruszana kwestia śliskości granitu, odgarniania sniegu itp.

Moje pytanie jest do tych co maja betonową kostkę - można ja posypywać solą? Ci co sprzedaja granit smieją sie i mowią, że nie radzą, a ci co sprzedaja betonowa kostke to robią niewyraźna mine i udzielaja politycznych odpowiedzi.

Co do estetyki itp pyteń nie mam bo ewidentnie wole granit ;)

Drugie pytanie jest do Malopolaków ;) gdzie w okolicach Krakowa można kupić kostke granitową. Znalazłem nie daleko ofertę od 45zł/m2 i zastanawiam sie czy znajde taniej? Wiem że ze strzegomia wyjdzie taniej ale jesli nie chce 26 ton to raczej nie ma sensu a pozatym jechac tam zeby obejzec to nie mam czasu.

Więc jelsi macie namiary na cos tańszego niż 45zl/m2 dajcie znać.

Pozdrawiam

Bandi