seba_x 13.02.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witajcie, mam pytanko do fachowców bo własnie rozważam granit a betonka. Widzę, że była poruszana kwestia śliskości granitu, odgarniania sniegu itp. Moje pytanie jest do tych co maja betonową kostkę - można ja posypywać solą? Ci co sprzedaja granit smieją sie i mowią, że nie radzą, a ci co sprzedaja betonowa kostke to robią niewyraźna mine i udzielaja politycznych odpowiedzi. Co do estetyki itp pyteń nie mam bo ewidentnie wole granit Drugie pytanie jest do Malopolaków gdzie w okolicach Krakowa można kupić kostke granitową. Znalazłem nie daleko ofertę od 45zł/m2 i zastanawiam sie czy znajde taniej? Wiem że ze strzegomia wyjdzie taniej ale jesli nie chce 26 ton to raczej nie ma sensu a pozatym jechac tam zeby obejzec to nie mam czasu. Więc jelsi macie namiary na cos tańszego niż 45zl/m2 dajcie znać. Pozdrawiam Bandi biorąc pod uwagę że granit jest tylko w strzegomiu i okolicach to tak czy siak ktoś musi go do Krakowa przywieść , jeśli masz 45zł/1m2 (jak przypuszczam cena netto na twoim podwórku) to 1 tona kostki 8/11 wyjdzie ci około 200zł a 4/6 - 380zł !!! , u mnie 4/6 kosztuje około 30zł/1m2 + oczywiście ten nieszczęsny przejazd . krótko mówiąc jest to okazja , kupuj ! tylko sprawdz czy to przypadkiem nie jest kostka pół na pół z odpadem poprodukcyjnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 13.02.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ile kosztuje ukladanie kostki w okolicach strzegiomia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banditrider 13.02.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Seba - dzieki za wskazówke - kostke sobie obejżę O ile kojażę za tona wychodzi ok 400zł - nie zaleznie od wielkości i to daje cene 45zł/m2 - 4-6 a 90zł/m2 za 8-11. Tak czy owak chya sie opłaca jesli potrzebuje ok 3 tony:) Co do układania to znalazłem za 80zł za m2 w Krakowie, ale mysle że cos jeszcze ztarguje. Pozdrawiam Bandi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 13.02.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Ooooo 3 tony , to nawet jakby była po 500zł /1t to i tak by się opłacało układanie u nas nie jest wcale tanie około 70-80zł/1m2 lepsze firmy i kilka złotych taniej jakieś paproki , do tego jeszcze trzeba zapewnić spanie dla ludzi . najtaniej jest jak się kupi kostkę u producenta a ludzi do układania miejscowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.ztk 15.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Nieporównywalnie tańszą od regularnej kostki granitowej jest tzw. ŁUPEK, czyli kostka granitowa o nieregularnych wymiarach. Oglądałam jak pieknie wygląda po ułożeniu. idealnie nadaje się na podjazdy, murki itp. Najtańsza na Allegro (30 zł/tona): http://www.allegro.pl/item310232975_kostka_granitowa_nieregularna_lupek_najtaniej_.html A tu jak pieknie wygląda po ułożeniu: http://www.allegro.pl/item310227420_ukladanie_kostka_granitowa_lupek_50zltona.html http://www.allegro.pl/item312385910_nieregularna_kostka_granitowa_tzw_lupek.html W Strzegomiu 1 tona kostki regularnej kosztuje około 250 zł/t, a łupek zaledwie 30 zł/t. Zainteresowanym polecam przemyślenie tematu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.02.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Nieporównywalnie tańszą od regularnej kostki granitowej jest tzw. ŁUPEK, czyli kostka granitowa o nieregularnych wymiarach. Oglądałam jak pieknie wygląda po ułożeniu. idealnie nadaje się na podjazdy, murki itp. Najtańsza na Allegro (30 zł/tona): http://www.allegro.pl/item310232975_kostka_granitowa_nieregularna_lupek_najtaniej_.html A tu jak pieknie wygląda po ułożeniu: http://www.allegro.pl/item310227420_ukladanie_kostka_granitowa_lupek_50zltona.html http://www.allegro.pl/item312385910_nieregularna_kostka_granitowa_tzw_lupek.html W Strzegomiu 1 tona kostki regularnej kosztuje około 250 zł/t, a łupek zaledwie 30 zł/t. Zainteresowanym polecam przemyślenie tematu ) to nie żaden łupek to jest odpad po produkcji kostki , 3 dychy to i tak drogo , w zeszłym roku jak mi się uzbierało oddawałem za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 15.02.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Brandi można też kupić od drogowców remontujących ulice. Ja w 2006 kupiłem Stara ok. 10 ton z Wielickiej za 400 zł , ale akurat tam był porfir, a nie granit. Efekt w albumie:) koszt ułożenia 120 zł/m2 wszystko z materiałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgo 04.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam Czy ktoś z Forumowiczów słyszał o kostce , która jest połówką z standardowej kostki?. Jest ona w cenie podobnej do normalnej kostki za 1t , ale jest dwa razy wydajniesza (przy pokrywaniu powierzchni) . Jestem właśnie przed zakupem kostki na podjazd i chodniki i znalazłem taką oferte na znanym polskim portalu aukcyjnym : "... Kostka ta po ułożeniu wygląda identycznie jak standardowa "dycha", z tym, że z 1 tony kostki 8/11 układa się 4,5-5 m2, a z 1 tony kostki 8/11x1/2 układa się 9-10 m2. Tym różni się od kostki 8/11, że jej grubość wynosi 4-5,5 cm (a nie 8-11 cm). Jest to zatem kostka 8/11 przecięta na pół. Idealnie nadaję się na ścieżki, podjazdy, wjazdy do garażu, murki, ogrodzenia, itp. .. " Ciekawe czy jest to warte zakupu ? I czy w rzeczywistości sprawuje się tak jak zwykła kostka ? Pozdrawiambgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 14.08.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Widzę, że dawno nikt nie ciągnął tego tematu ( od marca ) - mam jeszcze jedno pytanko do posiadaczy granitowych ścieżek - problem był poruszany ale tylko "poruszany" . Jak wygląda sytuacja z czyszczeniem granitu z plam po oleju ( np. jakiś wyciek z silnika samochowogo itp ) - Rozmawiałem jakiś czas temu z ogrodnikiem i zdecydowanie właśnie z tego względu odradzał mi granit na podjazd do garażu około 15m długi i 3 m szeroki . Mówił, że beton lepiej znosi plamy i łatwiej się go czyści niż granit bo granit chłonie jak gąbka . Jak to jest - bo z wypowiedzi Waszych nic takiego nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 14.08.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Mówił, że beton lepiej znosi plamy i łatwiej się go czyści niż granit bo granit chłonie jak gąbka . chyba na odwrót , kostkę granitową umyjesz myjką ciśnieniową , trzeba tylko uważać żeby sobie fugi nie wydmuchać , zresztą przy betonie też trzeba uważać . granit jest dużo bardziej trwałym materiałem niż beton , nasiąkliwość jest około 0.25% a beton pewnie więcej niż 10% , (dla dachówek podają 3%) zobacz moją galerię , ułatwi ci wybór materiału i producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 14.08.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Dorzucę i ja parę słów nt. kostki granitowej z "zagłębia strzegomskiego"... Wybrałem sie tam ostatnio, w poszukiwaniu tańszej kostki granitowej. Znałem wczesniej ceny warszawskie i liczyłem, że może będzie sie opłacało kupić troche tańsza kostkę w tamtych stronach... I co... Ano nic... Okazało się, że wiekszość kamieniołomów jest w prywatnych rękach jakichś geszefciarzy, którzy chyba w kilka lat chcą na tym zbić majątek... Ceny kostki są wyższe niż w Warzsawie !!! Zero negocjacji, jak sie nie podoba to wynocha i tak mamy zbyt w niemczech...!!! I tak to wygląda, a chciałem kupić w sumie 3 tzw. wanny, czyli jakieś 75 ton... Co ciekawe, to w niektórych miejscowościach, co drugi chłop oferuje kostkę, po stosunkowo niskich cenach, ale zawsze była to kostka drugiego albo trzeciego gatunku, z której wykorzystałoby się maksymalnie 40-50%, a cena była jedynie niższa o 20% od kostki I gatunku w wawie... Ot tak szukają cwaniaczki naiwnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 15.08.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Dzięki seba_x za informacje, które zdają sie dementować to co słyszy się o granicie. Myślę właśnie, że sprowadzę kostkę ze Strzegomia ale np. revalidon pisze, że eldorado w Strzegomiu się skończyło i za podobną cenę można dostać kostkę gdzie indziej. Ile biorą fachowcy za ułożenie kostki granitowej z jakimiś zdobieniami ? Szukam też nazwy kamienia do obkładania elewacji - przypomina łupek nieregularny i w słońcu się mieni ( złoto, rudy, żółty, szary - odcienie ) coś podobnego ( lub to to ) http://www.patio.net.pl/kamien/k12.jpg Proszę jeszcze o info na temat czyszczenia i brudzenia się granitu w porównaniu z brukiem betonowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.08.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 To może i ktoś jeszcze raz podrzuci ceny ze strzegomia i okolic?? I pytanie nr 2 czy w zimie można w strzegomiu uzyskać lepsze ceny?? Bo chyba w tym roku muszę z tej kostki zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silkroad 15.08.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Kostka granitowa 4/6 szara - 270 netto za tonę - Strzegom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.08.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Kostka granitowa 4/6 szara - 270 netto za tonę - Strzegom mam taniej ! zapraszam a tak po za tematem , ktoś wyżej pisał że w warszawie kostka jest tańsza niż w Strzegomiu - to chyba jakiś żart ! wszyscy chcą więcej zarabiać , średnio u nas (konkretnie u mnie w firmie) w ciągu ostatniego roku pensje wzrosły 25% , kto ma to pokryć jak nie klient ? >revalidon czy ty chciałbyś za swoją pracę dostać 50% mniej wynagrodzenia ? czy w sklepie też się awanturujesz że chleb podrożał ? kamień i tak jest dużo tańszy od kostki betonowej (w przeliczeniu na 1m2) a drewno ? ceny schodów drewnianych to totalny szok ! ten kamień z linku to łupek (nie mylić z bzdurami typu "łupek granitowy" pod tą nazwą cwaniaczki z allegro sprzedają odpad poprodukcyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.08.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 To może i ktoś jeszcze raz podrzuci ceny ze strzegomia i okolic?? I pytanie nr 2 czy w zimie można w strzegomiu uzyskać lepsze ceny?? Bo chyba w tym roku muszę z tej kostki zrezygnować. nie czekaj do zimy , napisz do mnie na P.W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.08.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 No to ja też z pytaniem.Zamierzam mieć podgrzewany podjazd. Co najlepiej połozyć ? Kostkę granitowa ? Coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 15.08.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 No to ja też z pytaniem. Zamierzam mieć podgrzewany podjazd. Co najlepiej połozyć ? Kostkę granitowa ? Coś innego ? A czym zamierzasz to cholerstwo grzać?? Bo prądem to chyba troszkę dużawo wyjdzie. Parę kW na takowy podjeździ trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 18.08.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 No to ja też z pytaniem. Zamierzam mieć podgrzewany podjazd. Co najlepiej połozyć ? Kostkę granitowa ? Coś innego ? kostka granitowa będzie ok , beton zresztą też . wybierz to co bardziej ci się podoba . z doświadczenia mogę tylko powiedzieć że kamień długo trzyma ciepło . ja u siebie też będę podgrzewał podjazd i wejście do domu a ułożone będą z kostki granitowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 20.08.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 A czy szara i ruda jest w tej samej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts