Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka granitowa

Recommended Posts

Wygląda extra. Jednak za tą cene to jednak nie do garażu. Co do reszty gomu to z kolei nie bardzo by mi pasowało.

mam trochę ścinków poprodukcyjnych , różne wymiary i najczęściej jeden bok nierówny (do docięcia)

A te ścinki to nie nadały by się na taras zamiast kostki?

nie bardzo bo są polerowane i po deszczu można zaliczyć "glebę" :D , a w zimie to raczej omijać dalekim łukiem :D

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 6 months później...

Chciałbym aby ktoś podał mi grubości poszczególnych warstw przy układaniu kostki brukowej.

Właściwości terenu:

grunt przepuszczalny - po 3 deszczowych dniach sucho jest w ciągu pół dnia, raczej piasek, teoretycznie brak jakichkolwiek kamieni, piasek taki jak do tynkowania - żółty.

Podjazd planuję z kostki 8/11 krawęzniki 10/20/40 - chciałbym układać równolegle do drogi, nie w żadne łuski, anie w żadne koła.

Palnuję wykonać:

Korytowanie

Podbudowa z grubego żwiru - po zagęszczeniu ok 22 cm - za dużo, za mało??

Podsypka piaskowo cementowa ok 6 cm w stosunku 1:8

Kostka 8/11

Wjazd na podjazd tylko wi wyłącznie samochody osobowe, raz rocznie może zdarzyć się ciężarówka powiedzmy 20 ton.

Alejki w ogrodzie:

gruby żwir ok 10 cm

podsypka piaskowo cementowa ok 6 cm

Kostka 8/11 lub 7/9 sam ne wiem którą wybrać.

I mam jeszcze jedno pytanie ile ton zwiru na potrzebuję na wykonanie 100 m2 podbudowy o grubości 22 cm, a ile pisaku na wykonanie tych 100 m2 na podsypkę?

Po namysle, może jednak mogę pomóc :-?

U mnie zrobili mniej więcej tak:

- podjazd :

- ok. 20 cm kruszonego gruzu

- zagęszczara duża

- 10 cm piasku

- zagęszczara

- 3 cm suchego betonu

- kostka betonowa 6 cm

-zageszczarka mała

Założenie, że samochód dostawczy czasem może wjedzie, ciężarowy nigdy.

- alejki:

- piasek wg potrzeby

- zagęszczara

- suchy beton j.w.

- kostka 6 cm

- zageśzczarka mała

Oczywiście wcześniej korytowanie wg. potrzeby jak ma być na gotowo.

Robiła sprawdzona firma, zajmująca się tym od lat i znana na rynku.

Twierdzą, że nie będzie problemu.

Od maja leży i co prawda rzadko wjeżdżam samochodem na teren posesji ale nic się nie dzieje. Zobaczymy za parę lat...

Co do pytania drugiego to szczerze pisząc nie chce mi się liczyć... późno już...

Podpowiadam: znając objętość i ciężar piasku/żwiru to chyba nie będzie takie trudne :wink:

Pozdrawiam i dobranoc

Oczywiście zgadzam się, że to nie ta sama jakość, ale cena chyba inna, mi podano 34zł/m2.pwoznicz ile ty tego granitu potrzebujesz, może chociaz za transport zapłacimy wspólnie :) bo cena podana przez ankalenka wydaje się być atrakcyjna. Jak spodoba ci się ten pomysł, to reszta na priv.

pozdrawiam

Jest od jakiegoś czasu super alternatywa cenowa. Piszecie dużo o słabej jakości kostki betonowej, z drugiej o wysokiej cenie granitu. Otóż drodzy forumowicze - cegła brukowa (bruk klinkierowy) - to jest rozwiązanie. Trwałe, jak granit - super się zresztą z nim łączy. Cenowo z pewnością tańsze od granitu, ponadto sporo różnych kolorów. Super sprawa.

Oczywiście zgadzam się, że to nie ta sama jakość, ale cena chyba inna, mi podano 34zł/m2.pwoznicz ile ty tego granitu potrzebujesz, może chociaz za transport zapłacimy wspólnie :) bo cena podana przez ankalenka wydaje się być atrakcyjna. Jak spodoba ci się ten pomysł, to reszta na priv.

pozdrawiam

Jest od jakiegoś czasu super alternatywa cenowa. Piszecie dużo o słabej jakości kostki betonowej, z drugiej o wysokiej cenie granitu. Otóż drodzy forumowicze - cegła brukowa (bruk klinkierowy) - to jest rozwiązanie. Trwałe, jak granit - super się zresztą z nim łączy. Cenowo z pewnością tańsze od granitu, ponadto sporo różnych kolorów. Super sprawa.

propaganda

• 3 years później...
  • 4 months później...
Tyle że kostki cięto - łupanej nie zaklinujesz tak jak zwykłej surowo łupanej...

Zaklinujesz ! bez problemu . Trzeba układać ciasno, zasypać piaskiem granitowym 0-2 i porządnie ubić . ! U nas w Strzegomiu rewitalizowali park , wykonawca kupował kostkę jak leci aby była tania , jest cała surowa i jest też dużo ciętej . Nic się nie dzieje z chodniczkami , nawet kostki ciętej tak nie widać bo układali gładkim do spodu albo na bok.

• 6 months później...