Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzanie ciep?a z "kozy"??

Recommended Posts

Musiałam tą "kozę" dać w cudzysłów..:lol:

Chodzi mi o to, czy jeśli postawię kozę, która przecież jest podłączana do komina, a komin biegnie od parteru (gdzie będzie stała) do góry, przez pozostałe dwa poziomy (ja mam taki dom - wyższy niż szerszy-dwa piętra po ok. 40 m.kw + poddasze użytkowe), to, jeśli ciepło i tak udaje się zawsze do góry, nie będzie go można wykorzystać na dogrzewanie tychże poziomów? Może jeszcze jakieś kratki i prosta regulacja (przymykanie, jakieś wiatraczki)?????

Koza komory nie posiada, to fakt, ale jej namiastkę można stworzyć. Ponieważ nie stać mnie narazie (mam nadzieję) na kominek taki jaki chcę, kupiłem piec kominkowy i postawiłem w miejscu kominka. Wlot do komina mam dość wysoko, ok. 2,5m nad podłogą. Prowadzi do niego malownicza, czarna rura, fi 150mm. Piecyk grzeje całkiem przyzwoicie, ale ciepło nie rozchodzi się po domu. Planuję tak: nałożyć na rurę fi 150 odcinek (0,5-1,0m) rury fi 200 z trójnikiem i od tego trójnika rozprowadzić przewody, którymi kiedyś będzie leciało powietrze z kominka. Najpierw zrobię to bez dmuchawy, a jak będzie trzeba, to ją wstawię. Sam jestem ciekaw jak to zadziała.

Wszelkie uwagi mile widziane.

Pozdrowionka

Metal

Zeby to mialo sens powieniene zwiekszyc powierzchnieoodawania ciepla czyli przyspawac do rury 150 radiatory. Rura nalozona powinna byc jeszcze wieksza, zeby powietrza do ogrzania bylo wiecej.

No i pytanie -skad i w jaki sposob bedziesz czerpal swieze powietrze?

Na dobra sprawe to jest podobne rozwiazanie jak w piecu z zamknieta komora spalania.

Anonim masz rację, ale myślę, że rura będzie estetycznie bardziej do przyjęcia. Okap za bardzo kojarzyłby się z kuchnią.

pitbul

Jak przystawię rękę na pewną odległość od rury, to sądzę, że radiatory będą zbędne, ale może ... Nie bardzo wiem, co tu ma komora spalania i o jakie świeże powietrze pytasz. Powietrze wpływa do rury zewnętrznej z salonu, płynie przewodami do innych pomieszczeń, dalej pod drzwiami i otworami w nich wraca do salonu.

Pozdrowionka

Metal

No tego trochę się boję, ale jak dołączę dmuchawę ... Na długości 1 m wymuszony obieg powietrza powinien wystarczyć. Jak nie to powiększę rurę zewnętrzną, żeby zmniejszyć prędkość przepływu.

Poza tym instalację rozporowadzenia i tak będę robił pod przyszły kominek, jak z kozą nie zadziała to stracę niewiele.

Pozdrowionka

Metal

Estetycznie nie bardzo to sobie wyobrazam.

Rure otaczajaca wyobrazalem sobie jako zamkniety cylinder wokol rury 150. Ale czytam ze sie myle :smile:.

Cos mi sie wydaje ze to co proponujesz jest nieopalcale, poniewaz kominek (obudowa) z wkladek w sklepie mozesz kupic w kwocie 1500 -2500. A kozy te sa w podobnych kwotach.

Dzięki za tę małą wymiane zdań. Troche informacji mi przybyło (tyle, żeby nadal nie wiedzieć co zrobić :grin:). Widze, że jest to bardziej skomlikowane niż myslałam. Wychodziłam z założenia, że skoro ciepło I TAK idzie do góry a w moim domu (pisałam jak jest zbudowany) trzeba je własnie przeprowadzic na dwie wyższe kondygnacje to wystarczy mu tylko jakoś delikatnie pomóc (nakierować?)i się samo "przeprowadzi".

Z tym okapem to do mnie przemawia (wiadomo- baba i kuchenne skojarzenia :lol:). Można go jakoś ciekawie wykończyć, żeby się z obiadami nie kojarzył.

A mleko od kozy jest dość .. śmierdzące. Ale ponoć baaaardzo zdrowe!

Sorki poprzednia wiadomość "wysłała się" przez przypadek i była ledwie zaczęta.

To nie jest istotne jaki chcę wkład (z dużą pryzmatyczną lub półokrągłą szybą, podnoszoną do góry) i nigdzie nie próbuję go porównywać do kozy - przeczytaj dokładnie moją pierwszą wypowiedź.

Koza stoi i grzeje bardzo dobrze, także dzięki dość długiej rurze spalinowej. Na nią nałożę większą otwartą z obu stron lub zamknę ją tylko z góry - zobaczymy w praniu. Powietrze będzie ogrzewać się przepływając, swobodnie lub w sposób wymuszony - zobaczymy w praniu, przez pierścieniowy "przewód" pomiędzy rurami. Instalacja rozprowadzenia będzie od razu docelowa pod kominek. W razie porażki zostanie mi jedynie 0.5 lub metrowa rura fi 200.

Pozdrowionka

Metal