Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama garażowa zwijana

Recommended Posts

Właśnie jestem na etapie wybierania bramy garażowej. Zainteresowała mnie zwijana z automatyką (producent Alu Prof). Proszę, podzielcie się doświadczeniem, czy to byłaby dobra decyzja? Myślałam o segmentowej, ale nie mam narazie sufitu i tynków wewnętrznych. Garaż jest w bryle domu, a nie mamy drzwi i okien. A producent twierdzi, że do montażu potrzebny jest sufit (my mamy wiązary), wylewka i tynki :o. Chcieliśmy najpierw zainstalować drzwi i okna + bramę garażową, a potem dopiero wziąć się za wykańczanie wnętrz.

Czekam na Wasze opinie.

Z góry dziękuję :).

Jeżeli mugłbym Ci doradzić z własmego doświadczenia to polecam najpierw tynki a potem montaż okien idrzwi z tego pwodu że ekipa tynkująca nie zabrdzo uważa na okna.

Potem montaż no i szpaletki.

Pozdrawiam!

Aco do bramy rolowanej nie polecam poniewaz jest cienka no i przy wietrze potem się telepie. :wink:

Znajomy zamiast bramy założył roletę - taką trochę lepszą (grubsza, sztywniejsza) i bardzo, bardzo sobie chwali. Ale garaż 1) nie jest w bryle budynku (jest doklejony do budynku), 2)nieogrzewany 3)zasłonięty od wszelkich wiatrów

Ja mam segmentową - ale doświadczeń uzytkowych jeszcze brak.

Natomiast jeśli trzeba montować segmentową - to chyba lepiej aby tynki i wylewki już były. (u mnie była wcześniej brama - później tynki i wylewki - pewne niedogodności się pojawiły)

pozdr Mariusz

Znajomy zamiast bramy założył roletę - taką trochę lepszą (grubsza, sztywniejsza) i bardzo, bardzo sobie chwali. Ale garaż 1) nie jest w bryle budynku (jest doklejony do budynku), 2)nieogrzewany 3)zasłonięty od wszelkich wiatrów

Dzięki za odpowiedż, ale jakie mają znaczenie argumenty wspominane w punktach?

jezeli brama rolowana to powinna byc z profilu BRAMOWEGO a wiec ze cienka i costam to po prostu naciaganie kupujacego przez nierzetelnego wykonawce :evil:

brama rolowana z napedem i pilotem powinna wyjsc taniej :roll: niz analogiczna segmentowa do ktorej rzeczywiscie potrzebny jest sufit choc nie do konca(jesli sciany sa blisko i nie ma napedu)

istnieja rowniez bramy ocieplane uchylne ktore nie potrzebuja sufitu. :o

http://www.roletyhoryzont.pl

:wink:

jezeli brama rolowana to powinna byc z profilu BRAMOWEGO a wiec ze cienka i costam to po prostu naciaganie kupujacego przez nierzetelnego wykonawce :evil:

brama rolowana z napedem i pilotem powinna wyjsc taniej :roll: niz analogiczna segmentowa do ktorej rzeczywiscie potrzebny jest sufit choc nie do konca(jesli sciany sa blisko i nie ma napedu)

istnieja rowniez bramy ocieplane uchylne ktore nie potrzebuja sufitu. :o

http://www.roletyhoryzont.pl

:wink:

Holusio, przepraszam, bo nie rozumiem. A wiec nie zwracac uwagi na taka brame i kupic sobie segmentowa? Przepraszam, ze tak dopytuje, ale nie moge zrozumiec Twojej wypowiedzi. Moj potencjalny sprzedawca bramy nie mowi, ze jest za cienka :o . Soory, za moją półinteligencję. Czy mógłbyś mi to wytłumaczyć jeszcze raz? Dzięki

Ja mam brame rolowana na pilota juz chyba 5 rok. Wykonana jest z profili bramowych ( dużo szersze niż zwykłe do rolet) i nic się nie telepie. Jestem bardzo zadowolony. Co do izolacji termicznej to się nie wypowiem ponieważ bramę mam zamontowaną w domku letniskowym. :)

O, dziękuję za podpowiedź, higgins :D. A jaką ma grubość taki profil bramowy, bo ten, co widziałam, miał ok. 1-1,5 cm?

Jaka jest grubość tego nie wiem, ale wyskość takiego profilu to coś ok 7-10cm. Najlepiej jak udasz się do konkretnego dystrybutora który ma wystawke w skali 1:1 i obejrzysz konkretne produkty... można wtedy dotknąć, pojeździć góra/dół , poszturchać, może nawet pozwolą kopnąć :o . Sam tak właśnie wybrałem brame, po obejrzeniu na żywo, bo też na początku nie dowierzałem tym profilom :D

Dzięki za odpowiedż, ale jakie mają znaczenie argumenty wspominane w punktach?

Ad 1 i 2) ogólnie - chodzi mi o to, że w garażu może być zimno (nie spowoduje to wyziębiania części mieszkalnej) - nie jest wymagana jakaś "ciepła" brama

Ad 3) ta roleta nie jest narażona na duzy napór wiatru - przez co nie wygina się

Roleta o której pisałem - nie jest zwykłą roletą (jak do okien) - ma większe i sztywniejsze panele

pozdr Mariusz

Ja wybrałąm hormana z napędem. Może dlatego, ze taką bramę widziałam na żywo i bardzo mi się podobałą ?

Co do sufitu to ja go nie mam w garażu i mieć nie będę. Garaż będzie wysoki aż do więźby. Monter powiedzał,z e wystarczy w takim wypadku zamonować poprzeczną belkę na której będzie można podwiesić napęd i konstrukcję bramy.