dreju 04.02.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 proszę o opinie na temat tego kotła w kontekście CWU mam 2 łazienki czy nie problemów z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 04.02.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 drejuWszystko zależy do tego jaki potrzebujesz wydatek cwu.Przeczytaj na folderze VUI tam są przykładu typowych czasów poboru.http://www.vaillant.pl/pdf/VUI_p.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 04.02.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 To i ja się dołożę - może i mi się rozjaśni. Mój dom to blisko 200 mkw., w tym 3 łazienki, 3- 4 osoby, bez podłogówki, 14 kaloryferów i 3 drabinki. Rozważałem do tej pory jednofunkcyjneJunkers lub Vaillant. Projektanci przewidywali (fakt, że bez konkretnych pytań o zapotrzebowanie) zasobniki 120 lub 150 lit. Ostatnio dośc przypadkiem polecono mi kocioł Immergas Vitrix kondensacyjny za 7300 netto (z pogodówka) z pojemnikiem 54 l, ale o wydajności takiej jak 120 przy np. Vaillancie, no i sam zbiornik jest ze stali nierdzewnej. W związku z powyższym szukam info na temat tego kotła, ale Forum zawiera tylko kilka opinii nt, a firmowa www Immergasu (polska) jest dość szczątkowa. Może ktoś użytkuje taki kocioł i może podzielić się opinią? I jak tak naprawdę odczytać i porównać info o poborze wody przez pierwsze 10 min. (najczęściej podawane), czemu tylko 10 min. a nie np. 30 min. Poza tym zawsze wraca pytanie, czy jesli nie Viessman (bo drogi) i nie polski (no właśnie czemu nie? np. Torus) to zostaje Junkers lub Vaillant - o tym oczywiście dużo na Forum. A może VPS zawyrokuje? Czas mija i decyzję trzeba podjąć do końca lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreju 04.02.2003 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Dzięki VPS ,przeglądałem te informacje chciałbym jednak usłyszeć zdanie kogoś kto kto mial do czynienia z tym urządzeniem ktoś kto użytkuje.Chyba zdecyduje się jadnak na De Dietrich City z zasobnikiem 80 l, pewniejsza sprawa z ciepłą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 05.02.2003 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Już kiedyś na forum pisałem, że w domkach jednorodzinnych (często 2 łazienki) jestem zwolennikiem kotła jednofunkcyjnego z odpowiednim zasobnikiem. Natomiast kocioł VUI jest czymś pośrednim miedzy kotłem dwufunkcyjnym, a kotłem z zasobnikiem. mironmkW Twoim wypadku zdecydowanie kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem.Przeczytajcie artykuł z Magazynu InstalatoraRocznik 2002 "MI"2(42) str 40-42Bardzo ciekawy i może być pomocny w podjęciu decyzji http://www.instalator.pl/archi/aktualny.html [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-05 01:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 05.02.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Dzięki VPS, już kiedyś polecałeś komuś ten artykuł i już go czytałem. Przyznam, że do tego etapu budowy nie miałem problemu z podejmowaniem decyzji (i na razie z wyborów jestem zadowolony), teraz jednak mam szum informacyjny, zwłaszcza,że, jak to bywa, nie do końca zorientowanemu sprzedawca danej marki potrafi zasiać niepokój. Może odezwą się się użytkownicy Immergasa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts