Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko-groszek z fabryki FAKORA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sporo kotłów żeliwnych Fakory składałem. Składałem, gdyż przychodziły w skrzyniach na budowy. Fakora to taki polski Buderus. Nawet za komuny trzymała poziom. Jeżeli wystartuje z tymi kotłami, to podejrzewam, że zakasuje rynek groszkowy.

Nie wiem jak jest teraz, ale przez lata Instytut Kotłów Grzewczych dzierżawił od Fakory pomieszczenia. Czyli mieli(a może jeszcze mają) pod ręką najlepsze laboratorium w kraju.

Jeżeli przyjrzymy się odlewom Fakory, to znajdziemy wiele podobieństw z Buderusem. Buderusem "matką", a nie pod szyldem Buderusa wyrobom innych firm.

• 4 weeks później...
Dziwna sprawa: Pisałem powyżej że mają w Fakorze uruchomic produkcję pieca z wymienianym rusztem na kroszek lub owies. Dzisiaj dzwonię i pan z działu sprzedazy mówi że pierwsze o tym słyszy i że czegoś takiego nie ma i nawet na tym nie pracują... albo groszek albo pelets. Cena za 25 KW 7500 netto !. Dzwoniłem też do Sasa i Linga , nie ma uniwersalnych poza tym : http://www.gizex.com.pl/kotly,d_isxpp8.html ale cena zwala z nóg: 3590 euro za 21KW. Nie wiem co dalej, chyba kupię Sasa z dostawianym rusztrem na drewno, może się cos zmieni i będzie mozna go przerobić jak wegielk zdrożeje a ziarno potanieje, a może będzie się opłacało kupić nowy piec.

• 3 weeks później...