agnieszkakusi 08.09.2006 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Seluch...Sławoj nie odpowiada... nie chce pokazać pieca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 08.09.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 a moze on nimi handluje hehehehehe no sledze jego posty na forum i ma ich malo i praktycznie tylko na temat tego pieca slawoj sorka jesli Cie urazilem ale warto by bylo zobaczyc jak pracuje ten piecyk kusi musze Tobie powiedziec ze temat tego pieca idzie tez w innych watkach i niestety ktos zauwazyl to co ja ze piece te sa mniej oszczedne w zuzyciu opalu anizeli stalowe zerknij na ten link http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1371984#1371984 w specyfikacjach technicznych tez o tym pisza poszczegolni procudenci wydaje mi sie wiec ze moze lepiej kociol stalowy kupic juz sam nie wiem za duzo tego Ja to mówią „Osiołkowi w żłoby dano w jednym owies w drugim siano” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.09.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 ja narazie jestem w lepszej sytuacji, bo jeszcze się rozglądam i szukam. W przyszłym tygodniu zaczynamy dopiero wylewać fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 08.09.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 no to masz dobrze jak kupie piec to dam znac jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.09.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 no mam nadzieję, że dasz znać... w końcu tez czymś musze ogrzewać domek. Albo raczej mój mąż.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 08.09.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Chełmża. Pieców Fakora nie sprzedaję. Sam się sparzyłem na stalowym na miał. Dlatego szukałem czegoś trwałego i dosyć tanio. Fakora akurat jest najtańsza w tej chwili z żeliwnych na rynku (nowy produkt). Może się okaże, że kupiłem bubel, ale to dopiero za jakiś czas. Kupiłem go w końcu czerwca, sugerując się poza własnymi przemysleniami opinią Janusza o firmie Fakora. Po sezonie opiszę wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 08.09.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 slawoj bardzo przepraszam i cofam wczesniejsze zdanie ktore mialo byc w sumie zartem a nie stwierdzeniem mam nadzieje ze ten zeliwniak bedzie sie dobrze spisywal bo tez chyba w niego wejde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 08.09.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Seluch - sorry , że mnie poniosło, ale nie za bardzo mogę rano odpowiadać. Jedynie o tej porze, jak widzisz mogę dopiero pisać. W każdym razie życzę Ci powodzenia w wyborze kotła. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 08.09.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Mała poprawka - właśnie dostałem certyfikat eko kzr35kW - sprawność 86%. Firma trochę przedobrzyła w DTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 16.09.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Cześć! Ja też jestem w trakcie wyboru kotła na eko-groszek. Na razie wybor zawęziłem do kilku i proszę o pomoc w wyborze i ewentualne rady. Oto lista moich "wybranych": 1. Ling 25 2. Fakora 25 3. Eko-Tech 26 A tak na boku to co myślicie o tym wynalazku?? http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=481 I jeszcze jedno ile może kosztowac kocioł Ling Combi ktory jest wymieniany wśród "mercedesów". Dzięki za pomoc. _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 07.10.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Fakora 25kw stoi w garażu. Ze względu na gabaryty i masę przywieźli mi go częściowo rozmontowanego. Najpierw chcieli zostawić tak jak jest i "zrób to sam" Ale powiedzmy sobie .......... ich. Ale jak zobaczyłem jak oni to składaja - notabene autoryzowany serwis - to jednak wolałem zmontowac go sam, szczególnie, że piec nie jest jeszcze zapłacony Myslałem, że takie numery to już przeszłość ( patrz Kobuszewski&Gołas w niezapomnianym skeczu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egonik 09.10.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Też mam Fakore kupionš na wiosnę jako 25 KW. Parę dni temu została odpalona już na stałe. Na razie bardzo mi sie podoba, kocioł nie jest zbyt głony i nie dymi. Obsługa bardzo prosta. Piec wyglšda na solidnie wykonany i jest dobrze zaizolowany termicznie, bo się z wierzchu nie grzeje.Może pozostali użytkownicy podobnych kociołków podzielš się wiedzš jak najlepiej ustawić parametry na sterowniku. Ja na razie ustawiłem takie:temp. 45-47czas pracy podajnika: 9 sek.czas przerwy: 1m 50shistereza: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekAga 12.10.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 witam wszystkich,my również staneliśmy przed nielada wyzwaniem wyboru pieca , no i mamy problem, 1. Czy ktoś potrafi wyjaśnić różnicę między kotłem stalowym a żeliwnym, i nie chodzi mi o to że to inny materiał i tyle,2. Czy ktoś uzywa kotła ZĘBIECKP 20 link: http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=324jutro jedziemy do fabryki ZĘBIEC (notabene w naszym mieście:)) więc podzielimy się wrażeniamipozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ryba. 13.10.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam wszystkich poraz pierwszy.Ja też w tej chwili stoje przed dylematem "jaki kocioł wybrać". Dom wolnostojący z podpiwniczeniem pow. 250m2, poroterm + 7cm styro.Moje oczekiwania są takie:1) trwały2) wydajny3) uniwersalny z możliwościa palenia tradycyjnego4) serwis blisko Z wielu propozycji na rynku po 2 tygodniowych lekturach pozostały trzy kotły:1. Fakora KZR-25Paliwo: groszek, pellets + ruszt awaryjny w standardziePlusy: - żeliwny korpus (wieksza żywotność), 10 lat gwarancji - dobre opinie i dobra firmaMinusy:- waga (duzo żeliwa=większa waga, mniejsza wydajność)- brak seriwsu i autoryzowanych dostawców w pobliżu- małe drzwiczki (trudny dostęp podczas palenia na ruszcie awaryjnym) 2. Zębiec KWKP-25Paliwo: groszek, pelety, wióry i trociny sprasowane + ruszt awaryjnyPlusy:- cena- duże drzwiczki- 10 lat gwarancjiMinusy:- brak seriwsu i autoryzowanych dostawców w pobliżu 3. Ling DUO 25Paliwo: groszek, pelety, owies + ruszt awaryjny Plusy:- uniwersalność- serwis i dystrybutor pod oknemMinusy:- uniwersalność (może być minusem, bo niekiedy jak coś jest do wszystkiego...)- krótka gwarancja (3-4 lata - sprzeczne info) Jeśli więc ktoś może w sposób rzeczowy doradzić w wyborze pomiędzy tymi trzema kotłami to proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 13.10.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Polecam r-eco. To jest najlepszy kocioł na rnku. http://www.r-eco.pl.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 13.10.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Najleprzy bo.....? Jaki stosunek jakości do ceny? Używasz, montujesz czy sprzedajesz? Zbyt zdawkowo sie wypowiadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 13.10.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Mocno się zastanawiałem nad Fakorą 25 kW. Wymieniłem maile z ich działem handlowym na temat tego kociołka i muszę przyznać, że handlowców mają dobrych - odpowiedzi prawie natychmiast i na temat. Było to niezbędne, bo na ich stronce o tym akurat piecu nie było informacji wcale. Niestety, po zadaniu kilku pytań technicznych m.in. o zabezpieczenie przed cofnięciem płomienia w przypadku palenia pelletem ich technicy nabrali wody w usta i od 5 września żadnej odpowiedzi. Przy takiej szybkości działania może w przyszłym roku mógłbym palić w ich piecu ... Ponieważ uważam, że nie należy się narzucac w żadnej sytuacji i na szczęście u nas już panuje rynek konsumenta (choć być może się mylę) zamówiłem kociołek innego producenta i prawdopodobnie w przyszłym tygodniu go dostarczą. Generalnie wydaje mi się, że producenci kotłów nie bardzo kochają internet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekAga 14.10.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 witam,właśnie znalazłem cos bardzo fajnego i interesującegohttp://www.ekokomfort.pl/eko_komfort.phpco o tym myślicie?Czy ktoś sie zetknął z tą firmą i tym wynalazkiem?zadałem im pytanie i być może się zdecydujępozdrawiammaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 14.10.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 electrician napisał: Niestety, po zadaniu kilku pytań technicznych m.in. o zabezpieczenie przed cofnięciem płomienia w przypadku palenia pelletem ich technicy nabrali wody w usta No to akurat mnie dziwi bo fakora ma czujnik temp. na ślimaku i technicy powinni to wiedzieć fakt, ze facio u którego ja kupiłem nie miał o tym pojęcia, ale juz wcześniej to wyczytałem na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 14.10.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Witam ponownie. Dawno nie zaglądałem do wątku. Widzę, że użytkowników przybywa i wątek się rozwija. Pozdrawiam wszystkich. Lukol-bis nie wydaje Ci się, że r-eco jest tylko lepsze o sterownik? No może jeszcze wygląd? Wydaje mi się, że zastosowanie tego samego sterownika w innym kotle da ten sam efekt. Sprawność wszystkich "żeliwniaków" i kotłów stalowych (deklarowana przez producentów) jest podobna (83-87%). Mam pytanie do forumowiczów - czy ktoś może podać sensowne nastawy do retopalu ? Strasznie się spieka i są może ustawienia powodujące powstawanie bardziej kruchego popiołu. Nie oczekuję, że ten "cudowny" eko... spali się na pył. Popiołu daje dużo, jednak czasami tworzą się potężne spieki, które muszę ręcznie zrzucić z retorty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts