Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko-groszek z fabryki FAKORA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a moze on nimi handluje hehehehehe :lol: :lol:

no sledze jego posty na forum i ma ich malo i praktycznie tylko na temat tego pieca

slawoj sorka jesli Cie urazilem :D :D :D

ale warto by bylo zobaczyc jak pracuje ten piecyk

kusi musze Tobie powiedziec ze temat tego pieca idzie tez w innych watkach i niestety ktos zauwazyl to co ja ze piece te sa mniej oszczedne w zuzyciu opalu anizeli stalowe zerknij na ten link

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1371984#1371984

w specyfikacjach technicznych tez o tym pisza poszczegolni procudenci

wydaje mi sie wiec ze moze lepiej kociol stalowy kupic

juz sam nie wiem za duzo tego

Ja to mówią „Osiołkowi w żłoby dano w jednym owies w drugim siano”

Chełmża. Pieców Fakora nie sprzedaję. Sam się sparzyłem na stalowym na miał. Dlatego szukałem czegoś trwałego i dosyć tanio. Fakora akurat jest najtańsza w tej chwili z żeliwnych na rynku (nowy produkt). Może się okaże, że kupiłem bubel, ale to dopiero za jakiś czas. Kupiłem go w końcu czerwca, sugerując się poza własnymi przemysleniami opinią Janusza o firmie Fakora. Po sezonie opiszę wrażenia.

Cześć!

Ja też jestem w trakcie wyboru kotła na eko-groszek. Na razie wybor zawęziłem do kilku i proszę o pomoc w wyborze i ewentualne rady.

Oto lista moich "wybranych":

1. Ling 25

2. Fakora 25

3. Eko-Tech 26

A tak na boku to co myślicie o tym wynalazku?? http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=7&products_id=481

I jeszcze jedno ile może kosztowac kocioł Ling Combi ktory jest wymieniany wśród "mercedesów".

Dzięki za pomoc.

• 3 weeks później...

Fakora 25kw stoi w garażu. Ze względu na gabaryty i masę przywieźli mi go częściowo rozmontowanego. Najpierw chcieli zostawić tak jak jest i "zrób to sam" 8) Ale powiedzmy sobie .......... ich. Ale jak zobaczyłem jak oni to składaja - notabene autoryzowany serwis - to jednak wolałem zmontowac go sam, szczególnie, że piec nie jest jeszcze zapłacony :roll: :wink:

Myslałem, że takie numery to już przeszłość ( patrz Kobuszewski&Gołas w niezapomnianym skeczu)

Też mam Fakore kupionš na wiosnę jako 25 KW. Parę dni temu została odpalona już na stałe. Na razie bardzo mi sie podoba, kocioł nie jest zbyt głoœny i nie dymi. Obsługa bardzo prosta. Piec wyglšda na solidnie wykonany i jest dobrze zaizolowany termicznie, bo się z wierzchu nie grzeje.

Może pozostali użytkownicy podobnych kociołków podzielš się wiedzš jak najlepiej ustawić parametry na sterowniku. Ja na razie ustawiłem takie:

temp. 45-47

czas pracy podajnika: 9 sek.

czas przerwy: 1m 50s

histereza: 2

witam wszystkich,

my również staneliśmy przed nielada wyzwaniem wyboru pieca , no i mamy problem,

1. Czy ktoś potrafi wyjaśnić różnicę między kotłem stalowym a żeliwnym, i nie chodzi mi o to że to inny materiał i tyle,

2. Czy ktoś uzywa kotła ZĘBIECKP 20 link: http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=324

jutro jedziemy do fabryki ZĘBIEC (notabene w naszym mieście:)) więc podzielimy się wrażeniami

pozdrawiamy

Witam wszystkich poraz pierwszy.

Ja też w tej chwili stoje przed dylematem "jaki kocioł wybrać". Dom wolnostojący z podpiwniczeniem pow. 250m2, poroterm + 7cm styro.

Moje oczekiwania są takie:

1) trwały

2) wydajny

3) uniwersalny z możliwościa palenia tradycyjnego

4) serwis blisko

Z wielu propozycji na rynku po 2 tygodniowych lekturach pozostały trzy kotły:

1. Fakora KZR-25

Paliwo: groszek, pellets + ruszt awaryjny w standardzie

Plusy:

- żeliwny korpus (wieksza żywotność), 10 lat gwarancji

- dobre opinie i dobra firma

Minusy:

- waga (duzo żeliwa=większa waga, mniejsza wydajność)

- brak seriwsu i autoryzowanych dostawców w pobliżu

- małe drzwiczki (trudny dostęp podczas palenia na ruszcie awaryjnym)

2. Zębiec KWKP-25

Paliwo: groszek, pelety, wióry i trociny sprasowane + ruszt awaryjny

Plusy:

- cena

- duże drzwiczki

- 10 lat gwarancji

Minusy:

- brak seriwsu i autoryzowanych dostawców w pobliżu

3. Ling DUO 25

Paliwo: groszek, pelety, owies + ruszt awaryjny

Plusy:

- uniwersalność

- serwis i dystrybutor pod oknem

Minusy:

- uniwersalność (może być minusem, bo niekiedy jak coś jest do wszystkiego...)

- krótka gwarancja (3-4 lata - sprzeczne info)

Jeśli więc ktoś może w sposób rzeczowy doradzić w wyborze pomiędzy tymi trzema kotłami to proszę o pomoc.

Mocno się zastanawiałem nad Fakorą 25 kW. Wymieniłem maile z ich działem handlowym na temat tego kociołka i muszę przyznać, że handlowców mają dobrych - odpowiedzi prawie natychmiast i na temat. Było to niezbędne, bo na ich stronce o tym akurat piecu nie było informacji wcale. Niestety, po zadaniu kilku pytań technicznych m.in. o zabezpieczenie przed cofnięciem płomienia w przypadku palenia pelletem ich technicy nabrali wody w usta i od 5 września żadnej odpowiedzi. Przy takiej szybkości działania może w przyszłym roku mógłbym palić w ich piecu :( ... Ponieważ uważam, że nie należy się narzucac w żadnej sytuacji i na szczęście u nas już panuje rynek konsumenta (choć być może się mylę) zamówiłem kociołek innego producenta i prawdopodobnie w przyszłym tygodniu go dostarczą. Generalnie wydaje mi się, że producenci kotłów nie bardzo kochają internet :evil: .

electrician napisał:

Niestety, po zadaniu kilku pytań technicznych m.in. o zabezpieczenie przed cofnięciem płomienia w przypadku palenia pelletem ich technicy nabrali wody w usta

No to akurat mnie dziwi bo fakora ma czujnik temp. na ślimaku i technicy powinni to wiedzieć :roll: fakt, ze facio u którego ja kupiłem nie miał o tym pojęcia, ale juz wcześniej to wyczytałem na tym forum :D

Witam ponownie.

Dawno nie zaglądałem do wątku. Widzę, że użytkowników przybywa i wątek się rozwija.

Pozdrawiam wszystkich.

Lukol-bis nie wydaje Ci się, że r-eco jest tylko lepsze o sterownik? No może jeszcze wygląd? Wydaje mi się, że zastosowanie tego samego sterownika w innym kotle da ten sam efekt. Sprawność wszystkich "żeliwniaków" i kotłów stalowych (deklarowana przez producentów) jest podobna (83-87%). :D

Mam pytanie do forumowiczów - czy ktoś może podać sensowne nastawy do retopalu :evil: ? Strasznie się spieka i są może ustawienia powodujące powstawanie bardziej kruchego popiołu. Nie oczekuję, że ten "cudowny" eko... spali się na pył. Popiołu daje dużo, jednak czasami tworzą się potężne spieki, które muszę ręcznie zrzucić z retorty.