Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko-groszek z fabryki FAKORA

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
wielki i strasznie ciezki 480 kg. Hydraulik popatrzyl powiedzial hmmmmm ale podobalo mu sie ze jest zawor termiczny w kotle powiedzial ze cos takiego to maja tylko kotly wyzszej klasy, ale i tak zainstaluje go tylko w ukladzie otwartym. Ostatnio zasugerowal ze zrobi uklad otwarty ale wymiennik i instalacje w zamkniętym. Zastanawiam się czy warto? gosc mowi ze wlasciwie instalacja w ukladzie otwrtym to tez dobrze i nic sie z nia dziac nie powinno ale i tak najlepiej to raz na zawsze pozbyć się powietrza z instalacji a taki wymiennik ma naprawdę minimalną stratę. Do tego sugeruje duży co najmniej 150l najlepiej 200 l pionowy zbiornik z węzownica lub dwiema najlepiej firmy galmet

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Posiadam Fakorę KZ-R 35kW obecnie (kupiłem jako 25kW). Cały żeliwny, nawet spód kotła. Zasobnik na węgiel, ślimak, nadmuch i sterownik z Termo-Techa ze Stąporkowa. Najgłośniej pracuje wentylator. Ślimak dosyć cichy. Grzeję CWU od lipca - spaliłem 2 zasobniki - razem ok. 200 kg eko. Posiada wyjmowany ruszt awaryjny. Kupiłem go bo zakończeniu żywota przez kocioł miałowy stalowy po 5 sezonach :( . Posiada łatwy w obsludze,nawet bez instrukcji, sterownik. 10 lat gwarancji na wymiennik, 2-3 lata na osprzęt (każdy element osobno). Zawór 4-drogowy jest przydatny. Mam starą instalację na rurach 2 cale i żeliwne grzejniki, podczas prób ustawiałem na piecu 65, na grzejniki szło ok. 35-40 stopni- nie mam zaworów termostatycznych.

Mam pytanie - czy zainstalowanie sterownika pokojowego ma sens?

Witam.

Zainstalowanie sterownika pokojowego może obniżyć spalanie paliwa o 20-30%

Mam kocioł na owies o mocy 46 kW. Dom 340m2.

Starą instalację c.o. w całym obiegu jakieś 800-1000l wody.

Przez pierwszy tydzień po zainstalowaniu pieca nie miałem regulatora pokojowego.

Piec pracował(praca ciągła)jakieś 15 godzin na dobę po zainstalowaniu chodzi 8-9 godzin.

Na regulatorze ustawioną mam temp 21 stopni, jeśli jest ona niższa od zadanej pompka obiegowa wypycha gorącą wodę z kotła (temp. pracy kotła 65 stopni) i chodzi do czasu aż regulator pokojowy uzyska 21 stopni. Potem wyłącza on pompkę obiegową i przechodzi w stan czuwania. Piec pracuje rano ok. 4 godzin i od godziny 17 jakieś 3 godziny dodatkowo włącza się na podtrzymanie płomienia i podgrzanie zasobnika 200l c.w.u.

Spalam na dobę 60 kg owsa.

Regulator pokojowy to bardzo mały koszt a znacznie poprawia ekonomikę.

widzę towarzystwo które posiada kotły na groszek. Ja dopiero zaczynam przygodę z tym paliwem. Chciałbym zapytać o dostawców groszku co polecacie. Będę mial piec ze Stalmarku (k/ Oświęcima) 30 kw. On spala paliwo o granulacji do 4 cm. Jeżli ktoś zna zaufanych dostawców węgla, miału ekogroszku na dolnym śląsku to proszę o maila [email protected]. Zależy mi na 5 tonach, niekoniecznie workowany.

Ja juz mam zamówiony. Przed zakupem oglądałem: wykonanie jak na oko laika super. trochę mały zasobnik. Co do spalania owsa to słabo sie orientują ponoc coś testowali ale tak na prawdę to nic konkretnego sie nie dowiedziałem > brak jakiegokolwiek zabezpieczenia/czujnika przeciwko cofaniu się ognia a ponoć paliwem zastępczym jest pellets na moje pytanie jak to jest zobaczyłem>:o *

*nformacje od lokalnego dystrybutora