simon1234 15.04.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Rondo plus ,ale fi 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.05.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Rondo plus ,ale fi 25 cm W DTR-ce dla tego pieca zalecany komin to 20x20 cm, przy min. wysokości 5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 15.05.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Dla zainteresowanych kotłami z Fakory. W drugiej połowie czerwca ma się pojawić kociołek o mocy 15 kW. Źródło - dział sprzedaży Fakora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 16.05.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 20x20 to fi 23,tylko nikt takiego nie produkuje,dlatego najblizej to fi 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 16.05.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 20x20 to fi 23,tylko nikt takiego nie produkuje,dlatego najblizej to fi 25 Dokładnie. To tylko informacja dla tych którzy chcą zakładać przy fi 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martiness 05.06.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Dzwoniłem i ten 15 kW dopiero koło sierpnia, września, a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 05.06.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Dzwoniłem i ten 15 kW dopiero koło sierpnia, września, a szkoda Czyżby mieli jakieś problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bollox 05.07.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 wielki i strasznie ciezki 480 kg. Hydraulik popatrzyl powiedzial hmmmmm ale podobalo mu sie ze jest zawor termiczny w kotle powiedzial ze cos takiego to maja tylko kotly wyzszej klasy, ale i tak zainstaluje go tylko w ukladzie otwartym. Ostatnio zasugerowal ze zrobi uklad otwarty ale wymiennik i instalacje w zamkniętym. Zastanawiam się czy warto? gosc mowi ze wlasciwie instalacja w ukladzie otwrtym to tez dobrze i nic sie z nia dziac nie powinno ale i tak najlepiej to raz na zawsze pozbyć się powietrza z instalacji a taki wymiennik ma naprawdę minimalną stratę. Do tego sugeruje duży co najmniej 150l najlepiej 200 l pionowy zbiornik z węzownica lub dwiema najlepiej firmy galmet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 11.08.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2006 Dziś widziałem na stronie kotly.com dane pieca fakory z podajnikiem 35 kW - są takie same jak miesiąc temu kotła 25 kW??????? (masa, ilość członów, wymiary) Kocioł nabrał w upały mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 06.09.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Czy ten kocioł Faktory 25 kW doczekał się już przystawki do spalania owsa? Ktoś to użytkuje? Jeżeli tak to jak to działa i ile kosztuje przystawka? Jezeli nie to czy pracują nad przystawką? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 06.09.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 no to czekamy na info jak sie sprawuja te kotly mam zamiar zakupic kociol juz za tydzien no i nie wiem jaki wybrac wiec kazda uwaga mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 06.09.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Czy ktoś w ogóle zainstalował i użytkuje już kocioł firmy Faktory na ekogroszek o mocy np. 25kW? Wszelkie opinie mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 06.09.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Posiadam Fakorę KZ-R 35kW obecnie (kupiłem jako 25kW). Cały żeliwny, nawet spód kotła. Zasobnik na węgiel, ślimak, nadmuch i sterownik z Termo-Techa ze Stąporkowa. Najgłośniej pracuje wentylator. Ślimak dosyć cichy. Grzeję CWU od lipca - spaliłem 2 zasobniki - razem ok. 200 kg eko. Posiada wyjmowany ruszt awaryjny. Kupiłem go bo zakończeniu żywota przez kocioł miałowy stalowy po 5 sezonach . Posiada łatwy w obsludze,nawet bez instrukcji, sterownik. 10 lat gwarancji na wymiennik, 2-3 lata na osprzęt (każdy element osobno). Zawór 4-drogowy jest przydatny. Mam starą instalację na rurach 2 cale i żeliwne grzejniki, podczas prób ustawiałem na piecu 65, na grzejniki szło ok. 35-40 stopni- nie mam zaworów termostatycznych. Mam pytanie - czy zainstalowanie sterownika pokojowego ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 07.09.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Witam.Zainstalowanie sterownika pokojowego może obniżyć spalanie paliwa o 20-30%Mam kocioł na owies o mocy 46 kW. Dom 340m2.Starą instalację c.o. w całym obiegu jakieś 800-1000l wody.Przez pierwszy tydzień po zainstalowaniu pieca nie miałem regulatora pokojowego.Piec pracował(praca ciągła)jakieś 15 godzin na dobę po zainstalowaniu chodzi 8-9 godzin.Na regulatorze ustawioną mam temp 21 stopni, jeśli jest ona niższa od zadanej pompka obiegowa wypycha gorącą wodę z kotła (temp. pracy kotła 65 stopni) i chodzi do czasu aż regulator pokojowy uzyska 21 stopni. Potem wyłącza on pompkę obiegową i przechodzi w stan czuwania. Piec pracuje rano ok. 4 godzin i od godziny 17 jakieś 3 godziny dodatkowo włącza się na podtrzymanie płomienia i podgrzanie zasobnika 200l c.w.u. Spalam na dobę 60 kg owsa.Regulator pokojowy to bardzo mały koszt a znacznie poprawia ekonomikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.09.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 sławoj, daj znać gdzie dokładnie mieszkasz. Byłaby możliwość obejrzenia tego kotła? My budujemy się w Kopaninie i na pewno weźmiemy kocioł na eko-groszek, ale jeszcze nie wiemy jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 07.09.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 widzę towarzystwo które posiada kotły na groszek. Ja dopiero zaczynam przygodę z tym paliwem. Chciałbym zapytać o dostawców groszku co polecacie. Będę mial piec ze Stalmarku (k/ Oświęcima) 30 kw. On spala paliwo o granulacji do 4 cm. Jeżli ktoś zna zaufanych dostawców węgla, miału ekogroszku na dolnym śląsku to proszę o maila [email protected]. Zależy mi na 5 tonach, niekoniecznie workowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 07.09.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 kusi jak zerkniesz jaki to piec to daj znac my musimy cos kupic juz za tydzien i chyba wezmiemy tez zeliwny 25 kW fakory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 07.09.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Ja juz mam zamówiony. Przed zakupem oglądałem: wykonanie jak na oko laika super. trochę mały zasobnik. Co do spalania owsa to słabo sie orientują ponoc coś testowali ale tak na prawdę to nic konkretnego sie nie dowiedziałem > brak jakiegokolwiek zabezpieczenia/czujnika przeciwko cofaniu się ognia a ponoć paliwem zastępczym jest pellets na moje pytanie jak to jest zobaczyłem> * *nformacje od lokalnego dystrybutora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 07.09.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Mam włoski kocioł na owies CSI/G-40 firmy D'Alessandro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 07.09.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 W Fakorze jest czujnik termiczny na rurze ślimaka - w razie przekroczenia temperetury alarmu podajnik przez 10 minut wypycha paliwo w celu wygaszenia ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts