Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko-groszek z fabryki FAKORA

Recommended Posts

Witam. Po wielu tygodniach czytania o piecach, dzwonienia i wyjazdach do dostawców i specjalistów kupiłem piec Fakora 35kW. Od fachowców nic się nie dowiedziałem bo każdy zachwalał swoje. Dopiero po przeczytaniu forum muratora i zadzwonieniu do jednego użytkownika, który ma taki piec zakupiłem piecyk na http://www.kotly.com . Mają chyba najtańcze ceny jakie znalazłem. Nawet w samej Fakorze mieli ten sam piec o kilkanaście procent drożej. Odezwę się ponownie jak go odpalę.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brak odpowiedzi przez fachowców od Fakory spowodowany był chyba tym, że zabezpieczenie przed cofnięciem płomienia przez czujnik temperatury na ślimaku jest nie do końca skuteczne. Wystarczy z pewnością w przypadku palenia węglem, natomiast przy pellecie na zachodzie musi być jeszcze zabezpieczenie dodatkowe /np bezpiecznik parafinowy jak w Lingu/. Nie jestem fachowcem w dziedzinie pieców, ale wydaje mi się, że przy zasypaniu palnika /tak działa automatyka po przekroczeniu temperatury na podajniku - na kilka minut uruchamia się podajnik ślimakowy wypychając paliwo przez retortę/ węgiel rzeczywiście zgaśnie, ale pellet będzie się palił dalej. Stąd nasze kotly wyposażone w palnik retortowy i tylko czujnik na podajniku nie są w zachodniej Europie sprzedawane jako przystosowane do palenia pelletem. Poza tym zapytałem jeszcze fachowcow Fakory o kwestie kominowe. Efekt jest w każdym razie taki, że na odpowiedź czekam do dzisiaj - ale już jak napisałem wcześniej wcale mi na niej nie zależy.

• 2 weeks później...

Cześć!

Mam taki sam sterownik na kotle Termo-tech, ale jestem kompletnym nowincjuszem.

Proszę napiszcie jakie macie ustawienia ale z nazwami funkcji a nie literkami U bo nic z tego nie wiem.

Ja na razie ustawiłem tak:

temp. na kotle 56 C

czas pracy podajnika 8s

czas przerwy 52s - czy to prawda ze te dwa czasu muszą w sumie mieć 1 min?

wentylator na 3.

Nic więcej nie ustawiałem bo nie wiem za bardzo o co chodzi.

Przy takich ustawieniach nie osiąga temp. zadanej, cały czas chodzi wentylator a ja nie wiem co mam zrobic

Oprócz tego gdy otwieram zbiornik to po jakimś czasie wydobywa się z niego dym.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje

• 2 months później...
Dziwna sprawa: Pisałem powyżej że mają w Fakorze uruchomic produkcję pieca z wymienianym rusztem na kroszek lub owies. Dzisiaj dzwonię i pan z działu sprzedazy mówi że pierwsze o tym słyszy i że czegoś takiego nie ma i nawet na tym nie pracują... albo groszek albo pelets. Cena za 25 KW 7500 netto !. Dzwoniłem też do Sasa i Linga , nie ma uniwersalnych poza tym : http://www.gizex.com.pl/kotly,d_isxpp8.html ale cena zwala z nóg: 3590 euro za 21KW. Nie wiem co dalej, chyba kupię Sasa z dostawianym rusztrem na drewno, może się cos zmieni i będzie mozna go przerobić jak wegielk zdrożeje a ziarno potanieje, a może będzie się opłacało kupić nowy piec.

Szanowny Panie

Informuję że nasze kotły Ling oraz Ling duo są jak najbardziej dostosowane do spalania owsa po małej modyfikacji palnika oraz peletów i węgla na tym samym palenisku bez konieczności wprowadzania zmian w konstrukcji.

Pozdrawiam,

Tomasz Krakowczyk

KLIMOSZ Sp. z o.o.

• 2 months później...
  • 1 year później...

Kocioł Fakora z podajnikiem użytkuje właśnie trzeci sezon. Na razie pod koniec zeszłego sezonu popsuł mi się tylko ślimak i trzeba było go wymienić. W sumie to warto zainwestować 150 zł i mieć taki ślimak w zapasie, na wszelki wypadek jak padnie. Przy wymianie jedynym problemem jest konieczność dopasowania tulei dystansowej, chyba że komuś wywiercą otwór na trzpień/zawleczkę dokładnie w tym samym miejscu co w oryginale.

Ogólnie jestem bardzo zadowolny z tego pieca, paliłem tylko eko-groszkiem.