drebin 15.10.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam. Po wielu tygodniach czytania o piecach, dzwonienia i wyjazdach do dostawców i specjalistów kupiłem piec Fakora 35kW. Od fachowców nic się nie dowiedziałem bo każdy zachwalał swoje. Dopiero po przeczytaniu forum muratora i zadzwonieniu do jednego użytkownika, który ma taki piec zakupiłem piecyk na http://www.kotly.com . Mają chyba najtańcze ceny jakie znalazłem. Nawet w samej Fakorze mieli ten sam piec o kilkanaście procent drożej. Odezwę się ponownie jak go odpalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 15.10.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Brak odpowiedzi przez fachowców od Fakory spowodowany był chyba tym, że zabezpieczenie przed cofnięciem płomienia przez czujnik temperatury na ślimaku jest nie do końca skuteczne. Wystarczy z pewnością w przypadku palenia węglem, natomiast przy pellecie na zachodzie musi być jeszcze zabezpieczenie dodatkowe /np bezpiecznik parafinowy jak w Lingu/. Nie jestem fachowcem w dziedzinie pieców, ale wydaje mi się, że przy zasypaniu palnika /tak działa automatyka po przekroczeniu temperatury na podajniku - na kilka minut uruchamia się podajnik ślimakowy wypychając paliwo przez retortę/ węgiel rzeczywiście zgaśnie, ale pellet będzie się palił dalej. Stąd nasze kotly wyposażone w palnik retortowy i tylko czujnik na podajniku nie są w zachodniej Europie sprzedawane jako przystosowane do palenia pelletem. Poza tym zapytałem jeszcze fachowcow Fakory o kwestie kominowe. Efekt jest w każdym razie taki, że na odpowiedź czekam do dzisiaj - ale już jak napisałem wcześniej wcale mi na niej nie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymciuch 28.10.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Cześć! Mam taki sam sterownik na kotle Termo-tech, ale jestem kompletnym nowincjuszem. Proszę napiszcie jakie macie ustawienia ale z nazwami funkcji a nie literkami U bo nic z tego nie wiem. Ja na razie ustawiłem tak: temp. na kotle 56 C czas pracy podajnika 8s czas przerwy 52s - czy to prawda ze te dwa czasu muszą w sumie mieć 1 min? wentylator na 3. Nic więcej nie ustawiałem bo nie wiem za bardzo o co chodzi. Przy takich ustawieniach nie osiąga temp. zadanej, cały czas chodzi wentylator a ja nie wiem co mam zrobic Oprócz tego gdy otwieram zbiornik to po jakimś czasie wydobywa się z niego dym. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 28.10.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 poczytaj podobne wątki o innych piecach to działa na tej samej zasadzie. Ciekaw jestem jak ja bedę gadał jak za parę dni odpalę swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 29.12.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Dziwna sprawa: Pisałem powyżej że mają w Fakorze uruchomic produkcję pieca z wymienianym rusztem na kroszek lub owies. Dzisiaj dzwonię i pan z działu sprzedazy mówi że pierwsze o tym słyszy i że czegoś takiego nie ma i nawet na tym nie pracują... albo groszek albo pelets. Cena za 25 KW 7500 netto !. Dzwoniłem też do Sasa i Linga , nie ma uniwersalnych poza tym : http://www.gizex.com.pl/kotly,d_isxpp8.html ale cena zwala z nóg: 3590 euro za 21KW. Nie wiem co dalej, chyba kupię Sasa z dostawianym rusztrem na drewno, może się cos zmieni i będzie mozna go przerobić jak wegielk zdrożeje a ziarno potanieje, a może będzie się opłacało kupić nowy piec. Szanowny Panie Informuję że nasze kotły Ling oraz Ling duo są jak najbardziej dostosowane do spalania owsa po małej modyfikacji palnika oraz peletów i węgla na tym samym palenisku bez konieczności wprowadzania zmian w konstrukcji. Pozdrawiam, Tomasz Krakowczyk KLIMOSZ Sp. z o.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grotolaz 07.03.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 A dlaczego nie można spalać owsa w lingu combi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rifle 07.03.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam Widziałem ten nowy kocioł na targach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rifle 07.03.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Żeby go otworzyć do czyszczenia trzeba użyć młotka troche to tak na XIX wiek wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraktom 08.03.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 A dlaczego nie można spalać owsa w lingu combi? Ponieważ nie jest do tego przystosowana konstrukcja palnika, konstrukcja wymiennika, nie ma katalizatorów do dopalania korozyjnych związków w spalinach z owsa. Kocioł nie był przewidziany do tego typu paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egonik 10.01.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Kocioł Fakora z podajnikiem użytkuje właśnie trzeci sezon. Na razie pod koniec zeszłego sezonu popsuł mi się tylko ślimak i trzeba było go wymienić. W sumie to warto zainwestować 150 zł i mieć taki ślimak w zapasie, na wszelki wypadek jak padnie. Przy wymianie jedynym problemem jest konieczność dopasowania tulei dystansowej, chyba że komuś wywiercą otwór na trzpień/zawleczkę dokładnie w tym samym miejscu co w oryginale.Ogólnie jestem bardzo zadowolny z tego pieca, paliłem tylko eko-groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.