Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty budowy domku

Gość

Recommended Posts

witam

w niedalekiej przyszlosci mam zamiar budowac domek jednorodzinny

slyszalem rozne opinie na temat kosztu takiej inwestycji.

oczywiscie materialy sa zroznicowane pod wzgledem cenowym i roznice moga byc zznaczne, mnie interesuje jednak koszt budowy mozliwie taniego domu, bez przesadnych oszczednosci.

ile trzeba wydac, aby sie moc wprowadzac, ile na stan surowy

itd...

za wszystkie informacje bede wdzieczny

leon, nikt ci nie da gotowych rozwiązań, na samym dachu 2 podobnych domów może być różnica 30kzł i to nie biorąc pod uwagę jakości materiałów. podobnie ze ścianą, ociepleniem, kotłownią nie mówiąc już o wykończeniu. Dla orientacji przejrzyj wątki ile za więźbę; ile za stan surowy itp. dzięki temu wyrobisz sobie jakiś pogląd na sprawę

Mamy powierzchni mieszkalnej 90m + garaż i składzik, razem ok. 105m2. (taki projekt wybraliśmy narazie) Mamy nadzieję zmieścić się w ok. 140 tys (z instalacjami, ściany 2-warstwowe, parterówka bez poddasza użytkowego, dachówka bet., ocieplenie styropian). Oczywiście bez żadnych cudów na kiju. A może jesteśmy zbytnimi optymistami????? Sądzę (mam nadzieję) że nie. A jak Ty szacujesz swoje koszty? :)

Dom o pow. 150 m.kw parterowy

Lawy fundamentowe lane z gruszki + praca własna

Sciany fundamentowe ok. 2200 bloczków m6, wysokosc 110 cm

Sciany parter suporeks, strop drewniany,wieźba krokwiowo-jętkowa,dachówka betonowa IBF, dwa kominy, chudziak

R=23000

M=48000

Różne 4000

Razem ok. 75000 pln

Dom o pow. 150 m.kw parterowy

Lawy fundamentowe lane z gruszki + praca własna

Sciany fundamentowe ok. 2200 bloczków m6, wysokosc 110 cm

Sciany parter suporeks, strop drewniany,wieźba krokwiowo-jętkowa,dachówka betonowa IBF, dwa kominy, chudziak

R=23000

M=48000

Różne 4000

Razem ok. 75000 pln

A u mnie bylo tak:

Dom D43 - Murator, Porotherm 38 P+W, dachowka BRAAS, okna drewniane HUMDREX, tynki KNAUFF (wewn. + zewn.), Garaz wolnostojacy dwustanowiskowy (G01+ zmiany w projekcie)+ 2 bramy Hormann, dzialka pod miastem 5500 mkw, notariusze, woda, prad, bez ogrodzenia, instalacja elektryczna, instalacja alarmowa. Zapisywalem kazdy gwozdz kupiony na budowe.

Taki zestawik kosztuje mnie teraz 150.000, czyli 1000 PLN/ m kw. budynku mieszkalnego.

Pozostalo: ogrzewanie (elektryczne) + kominek + DGP + "wykonczeniowka".

Buduje w Wielkopolsce.

Ja mam mieć dom o pow. uż 115m2, użytkowe poddasze, prosty dach. Zrobiłem kalkulację stanu surowedo zamkniętego. Ściany BK 24 plus 12 cm styropian, dachówka ceramiczna na 180 metrowym dachu.

Wyliczyłem,że powinno wystarczyć 50000zł (plus 10000 na pewne rzeczy, których nie uwzględniłem). Najdroższy w tym wszystkim będzie dach (około połowy kosztów - 25000zł).

Pozdrawiam

leon jak wrócę do domu prześlę ci wstępny kosztorys budowy mojego domu. Zrobiłem go na razie na oko (jestem na etapie pozwoleń budowlanych), ale mam nadzieję, że dość dokładnie. Kosztorys jest zrobiony przy uwzględnieniu materiałów i wykończenia z górnej półki cenowej, więc może być taniej. Bartek