Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja bez rekuperatora?

NJerzy

Recommended Posts

Projektuję właśnie swój domek, czasu na skończenie projektu zostało bardzo mało (załątwianie pozwolenia i kredytu w toku, najpóźniej z początkiem maja budowa rusza) a nie mam dokończonego pomysłu na wentylację. To znaczy w zasadzie mam tylko mi się tradycyjny rekuperator nie podoba - ma dla mnie 3 wady:

- niewiele daje przy temeraturach na dworze rzędu 15 stopni,

- wymaga doprowadzenia "ssania" i "wydechu" w to samo miejsce,

- czasem wymaga dodatkowej grzałki dla powietrza wchodzącego

Wymyśliłem sobie inny system rekuperacji - z pompą ciepła. Powietrze wydalane opuszcza dom przez wymiennik woda - czynnik chłodniczy, a zasysane róznież wchodzi przez taki wymiennik. Oba są podpięte do pompy ciepła, ale czynnik chłodniczy wychodzący z wymiennika na "wydechu" chciałbym dodatkowo przepuścić przez coś co by go jeszcze ogrzało.

Brakuje mi tylko pomysłu na dodatkowe źródło ciepła małej mocy ale o w miarę wysokiej temperaturze - chciałbym utrzymywać sprawność pompy na poziomie ok 5. W sezonie jesienno - wiosennym mogłyby być to solary - za mało energii do grzania cwu, ale może by starczyło do lekkiego ogrzania powietrza. Drugi pomysł - odzysk energii ze ścieków. Oba żródła niestabilne w czasie.

Brakuje mi trzeciego pomysłu który byłby lepszy od poprzednich (no, mam jeden zwariowany - mały palnik zasilany metanem z szamba :-) )

Z tym metanem to tak raczej żartowałem :-)

Policzyłem w myślach pompę ciepłą to rekuperacji i wychodzi mi:

- potrzebna moc cieplna rzędu 1kW

- przy sprawności 5 potrzebowałbym agregat chłodniczy o mocy 200W - czyli z dużej lodówki, lady chłodniczej itp - tani i łątwo dostępny

- do tego 2 wymienniki ciepła na parownik i skraplacz, gdyby były identyczne mógłbym je na lato zamieniać miejscami i używać jako klimatyzację

- stosując duże (przewymiarowane) wymienniki o małych oporach przepływu mogę zastosować dużo słabsze, znacznie cichsze wentylatory do nawiewu i wywiewu - 5 - 10W na wentylator zamiast 25 - 100W

Coraz bardziej mi się podoba to co piszesz. Ponieważ jestem laikim w tym temacie to proponuję Ci pogrzebać w zagadnieniach poruszanych przez adam_mk, ma On wiele ciekawych i już częsciowo zrealizowanych pomysłów oraz jak mi się wydaje bardzo fachowe podejście.

Pozdrawiam

Paweł W.

P.S.

Szukam dalej ciekawych pomysłów oraz praktycznych wniosków z realizacji związanych z oszczędzaniem energii oraz jej darmowym (tanim) pozyskiwaniem (odzyskiwaniem).

To forum jest ogromną kopalnią wiedzy w interesujących nas obu tematach tylko trzeba ją umieć znaleźć. Szukam wytrwale :)

Popatrz jeszcze tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47119

Pozdrawiam jeszcze raz.