NJerzy 23.02.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Projektuję właśnie swój domek, czasu na skończenie projektu zostało bardzo mało (załątwianie pozwolenia i kredytu w toku, najpóźniej z początkiem maja budowa rusza) a nie mam dokończonego pomysłu na wentylację. To znaczy w zasadzie mam tylko mi się tradycyjny rekuperator nie podoba - ma dla mnie 3 wady: - niewiele daje przy temeraturach na dworze rzędu 15 stopni, - wymaga doprowadzenia "ssania" i "wydechu" w to samo miejsce, - czasem wymaga dodatkowej grzałki dla powietrza wchodzącego Wymyśliłem sobie inny system rekuperacji - z pompą ciepła. Powietrze wydalane opuszcza dom przez wymiennik woda - czynnik chłodniczy, a zasysane róznież wchodzi przez taki wymiennik. Oba są podpięte do pompy ciepła, ale czynnik chłodniczy wychodzący z wymiennika na "wydechu" chciałbym dodatkowo przepuścić przez coś co by go jeszcze ogrzało. Brakuje mi tylko pomysłu na dodatkowe źródło ciepła małej mocy ale o w miarę wysokiej temperaturze - chciałbym utrzymywać sprawność pompy na poziomie ok 5. W sezonie jesienno - wiosennym mogłyby być to solary - za mało energii do grzania cwu, ale może by starczyło do lekkiego ogrzania powietrza. Drugi pomysł - odzysk energii ze ścieków. Oba żródła niestabilne w czasie. Brakuje mi trzeciego pomysłu który byłby lepszy od poprzednich (no, mam jeden zwariowany - mały palnik zasilany metanem z szamba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik07 24.02.2006 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witam! Fajny pomysł z tym palnikiem, ale wydaje mi się, że przydałaby się mała hodowla np. świnek żeby wyprodukować metan w odpowiedniej ilości. Może to być świetny pomysł dla rolników (hodowców). Pozdrawiam Paweł z Kutna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 25.02.2006 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Z tym metanem to tak raczej żartowałem Policzyłem w myślach pompę ciepłą to rekuperacji i wychodzi mi: - potrzebna moc cieplna rzędu 1kW - przy sprawności 5 potrzebowałbym agregat chłodniczy o mocy 200W - czyli z dużej lodówki, lady chłodniczej itp - tani i łątwo dostępny - do tego 2 wymienniki ciepła na parownik i skraplacz, gdyby były identyczne mógłbym je na lato zamieniać miejscami i używać jako klimatyzację - stosując duże (przewymiarowane) wymienniki o małych oporach przepływu mogę zastosować dużo słabsze, znacznie cichsze wentylatory do nawiewu i wywiewu - 5 - 10W na wentylator zamiast 25 - 100W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlik07 27.02.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Coraz bardziej mi się podoba to co piszesz. Ponieważ jestem laikim w tym temacie to proponuję Ci pogrzebać w zagadnieniach poruszanych przez adam_mk, ma On wiele ciekawych i już częsciowo zrealizowanych pomysłów oraz jak mi się wydaje bardzo fachowe podejście. Pozdrawiam Paweł W. P.S. Szukam dalej ciekawych pomysłów oraz praktycznych wniosków z realizacji związanych z oszczędzaniem energii oraz jej darmowym (tanim) pozyskiwaniem (odzyskiwaniem). To forum jest ogromną kopalnią wiedzy w interesujących nas obu tematach tylko trzeba ją umieć znaleźć. Szukam wytrwale Popatrz jeszcze tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=47119 Pozdrawiam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts