Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kierownik budowy, inspektor nadzoru - zatrudniacie obu?

Recommended Posts

Pytanie tak jak w tytule. Czy w ogole jest sens zatrudniac obu na budowie? Do budowy stanu surowego mamy jedna ekipe no i oczywiscie jakis czlowiek z zewnatrz do ich kontrolowania by sie przydal;) Ale nie wiem czy dobrze rozumuje ze inspektor nadzoru to taki gosc od strategicznych dzialan na budowie a kierownik to taki na codzien (prawie). Doradzcie jak wy zatrudnialiscie takich fachmanow? Dodam, ze z mezem na budowlance sie nie znamy. Ja co prawda czytam zawziecie muratora i forum oczywiscie;) ale i tak zdac sie musimy na kontrole osob z zewnatrz.

Ja bym może zdecydowała się na takie rozwiązanie, gdyby kierownik był z tej samej ekipy, która buduje dom. Chociaż właściwie nie wiem... Myślę, że gdybym przeczuwała coś niepokojącego to chyba dopiero wtedy poprosiłabym o pomoc inspektora. Uważam jednak, że najlepiej mieć niezależnego i dobrego kieronika budowy.

Oczywiście - kontroli na budowie nigdy za wiele!

Jeśli kierownik budowy jest zapewniany przez ekipę budowlaną - inspektor jest rzcej konieczny.

Idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby zarówno kierownik budowy jak i inspektor nie był w żaden sposób powiązany z ekipą.

Ja osobiście inspektora nie mam, ale z innych względów.

Kierownik to osoba nadzowrująca, wymagana przez przepisy prawa, natomiast obowiązku ustanawiania inspektora nie ma. Jest to ogólnie można powiedzieć - osoba na budowie chroniąca wasze interesy, choć kierownik również winien dbać o wasz interes, kontrolując prawidłowość wykonywanych prac.

ja jestem już po budowaniu...mieliśmy inspektora...pomógł nam tyle samo razy co zaszkodził...moje podsumowanie jest takie: jeżeli domek buduje firma sprawdzona -osobiście zweryfikowane referencje-mała która buduje jednocześnie 1-2 domki-kierownik jest wtedy na prawdę obecny..to z inspektora można zrezygnować...zawsze to oszczędność-nasz brał za mieś-1000 zł....ale jeżeli buduje duża firma, wiele budów prowadzi wtedy kierownik jest rzdkim gościem...prowadzi dziennik,zjawia się tylko w przełomowych momentach a czasami nie zdąży albo kieruje na odległość...wtedy własny inspektor jest niezbędny...ale uwaga! należy egzekwować wtedy by przypadkiem obecność inspektora nie zwolniła firmę budowlaną z ich obowiązków kontroli....u nas jak się pojawił inspektor kierownik znikł na dobre....a inspektor się burzył że przejmuje nie swoje obowiązki......podsumowanie : inspektor dobra rzecz...ale dobry,sprawdzony,ZAANGAŻOWANY SZCZERZE...nasz dał popis na początku a potem to już było coraz gorzej.....

Twoje podejście i rozumowanie jest słuszne. Nie ma obowiązku zatrudniania inspektora nadzoru do budowy domu. Wiele osób się na to decyduje. Poczyniłem podobnie. Został nim architekt, który dokonał adaptacji projektu. Okazało się to przydatne, szczególnie do etapu stanu surowego zamkniętego. Dlatego też proponowałbym rozwiązanie poprzez ograniczenie roli inspektora tylko do tego etapu budowy. Później, już nawet bez specjalistycznej wiedzy łatwiej jest samemu zweryfikować poprawność wykonanych prac.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi:) Juz mi sie troche rozjasnilo. W zasadzie to chcialam sie upewnic czy zatrudnianie obu nie bedzie niepotrzebnym wydatkiem i widze, ze nie bedzie:) Wole wydac troche pieniedzy na nadzor budowlany niz po tem doplacac za fuszerki itp. Oczywiscie obaj panowie nie beda zwiazani z wykonawca.

P.S. Wlasnie kiedy pisze tego posta jakis cymbal znow wierci w swoim mieszkaniu :evil: . Juz nie moge sie doczekac kiedy bedziemy mieli ten dom....

Witam!!

Ja uwazam ze dobry kierownik budowy, bez powiązań z ekipa wykonawczą w zupełności załatwi sprawę!!!

Jesli chodzi o Inspektora nadzoru inwestorskiego to nie ma obowiązku jego ustanawiania. Wyjatek stanowi sytuacja, kiedy w pozwoleniu na Budowe organ wydajacy to pozwolenia narzuca obowiazek ustanowienia Inspektora nadzoruu.... Wszystko jest w Prawie budowlanym:) ....

<<<<<<<<<<<<<

Art. 19. 1. Właściwy organ może w decyzji o pozwoleniu na budowę nałożyć na inwestora obowiązek ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego, a także obowiązek zapewnienia nadzoru autorskiego, w przypadkach uzasadnionych wysokim stopniem skomplikowania obiektu lub robót budowlanych bądź przewidywanym wpływem na środowisko.

2. (52) Minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje obiektów budowlanych, przy których realizacji jest wymagane ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego, oraz listę obiektów budowlanych i kryteria techniczne, jakimi powinien kierować się organ podczas nakładania na inwestora obowiązku ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego. ""

>>>>>>>>>>>>>

Tekst jednolity Ustawy można znalezc na stronie: http://www.lex.pl

Ja wezmę kierownika i inspektora. Kierownik od rządzenia ludźmi będzie, a inspektor do rządzenia kierownikiem. To jest dobry układ gdy nie chcę wpadać w konflikt z kierownikiem i ekipą. Jeśli mnie coś się nie będzie podobało to uderzam do inspektora, a on jeśli to potwierdzi załatwia resztą. Inspektora ma się kierownik bać! Inspektor to będzie mój człowiek od wymuszaniu na kierowniku poprawnej roboty. Nie będzie sytuacji, że kierownik wciśnie mi kit tylko dlatego, że będzie mu tak łatwiej coś zrobić. Wydaje mi się że wynagrodzenia inspektora jest nieporównywalnie małe w stosunku do kosztów budowy i dobra które on dla mnie może zrobić.