Chabek 24.02.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witam... Jakie ogrzewanie wybrac? Zastanawiam sie ktore jest najtansze, ktore najwygodniejsze itp. Macie moze jakies porownania cen, zestawienia itp.? Jesli tak to bede wdzieczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 24.02.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 ha za dużo pytań za mało podpowiedzi z twojej strony Najtańsze: piec "śmieciak samoróba" najwygodniejsze: gazowe, olejowe, elektryczne. alternatywa kominek z dgp. Ale musisz najpierw się zdecydować czy: instalacja co, czy nie. I ew do tego dobierac następne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 24.02.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania domu - tak stanowią przepisy, może być jedynie źródłem uzupełniającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bor 24.02.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 pytanie = temat rzeka wiadomo gaz albo olej = najwygodniejsze drewno, odpady, teraz nawet owies = najtańsze co do reszty to chyba "szukaj" lub gogle musisz sam zdecydować jaki opał a potem szukaj pieca do tego ! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 24.02.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Chabek napisał: Witam... Jakie ogrzewanie wybrac? Zastanawiam sie ktore jest najtansze, ktore najwygodniejsze itp. Macie moze jakies porownania cen, zestawienia itp.? Jesli tak to bede wdzieczny... odpowiedz sobie na pytania ; 1. jakie media masz w ziemi/pobliżu, 2. jaki komfort użytkownia chcesz osiągnąć/ile pracy własnej włożyć w obsługę, 3. ile kasy chcesz włożyć na początku inwestycji/płacić każdego sezonu grzewczego za ciepełko, Patrząc długoterminowo, wliczając wszystkie koszty i amortyzację, cena 1GJ energii jest zbliżona. Najbardziej korzystnie wypada ogrzewanie z włożeniem pracy własnej ( np. węgiel ), najmniej korzystnie systemy bezobsługowe np. prąd. Ale różnice są nie tak znaczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 24.02.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Wiesz co? Siedzę w tym grzaniu wiele lat. Najprawdopodobniej będę budował nową chałupę. I na dzień dzisiejszy jezeli ktoś mnie zapyta czym będę grzał, odpowiadam: nie wiem. Nie wiem, gdyż tak się to wszystko u nas zmienia, że nie wiem co będzie opłacalne za lat 2. Na chwilę obecną jeszcze drewno w najprostrzej postaci jest najtańszym sposobem grzania.Wymaga jednak trochę pracy.Na drugim miejscu węgiel. Ekogroszek.Trzecie to olej opałowy( to są moje kryteria rozpatrywane, nic nie mają z kosztami wpólnego).Czwarte to hybryda. Drewno plus olej. Dwa kotły.Takie jest moje zapatrywanie na sposób ogrzania mojej przyszłej chałupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 24.02.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Janussz napisał: Wiesz co? Siedzę w tym grzaniu wiele lat. Najprawdopodobniej będę budował nową chałupę. I na dzień dzisiejszy jezeli ktoś mnie zapyta czym będę grzał, odpowiadam: nie wiem. Nie wiem... wybudowałem dom, zastosowałem piec kodensacyjny i jak podejmowałem taką decyzję, to wiele osób chciało mnie niemalże zlinczować, że to sie nigdy nie zwróci. Teraz nie wyobrażam sobie jak bym sobie pluł w brodę, gdybym podjął inną decyzję. Teraz powoli myślę o budowie nowej chałupy i nie wiem, po prostu nie wiem Obecnie najbliżej jest mi do pompy ciepła i prądu , tak to się wszystko zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.02.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Wybierz tak aby być z tego później zadowolonym. A więc to do czego masz największe zaufanie.Jedni lubią palić w kominkach lub piecach, rąbać drewno czy szuflować węgiel. Innym problemy sprawia kontrolowanie poziomu paliwa w zbiorniku czy zapłacenie dodatkowego rachunku (z lenistwa). Każde paliwo i sposób ogrzewania może być najlepszy dla kogoś. Może być tak dobry, że później na forum będzie przekonywał, że jego wybór jest najlepszy dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 25.02.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Grzesiek13 napisał: Kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania domu - tak stanowią przepisy, może być jedynie źródłem uzupełniającym. Grzesiek13, mógłbyś podać jakiś link do owych przepisów, będę musiał zmartwić mojego brata, od kilku lat podstawowym źródłem grzania jest kominek. W razie wyjątkowo srogiej zimy dogrzewanie niektórych pomieszczeń konwektorami el. A miało być tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.02.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie,wrzuć w Google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.02.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Cpt_Q napisał: Grzesiek13 napisał: Kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania domu - tak stanowią przepisy, może być jedynie źródłem uzupełniającym. Grzesiek13, mógłbyś podać jakiś link do owych przepisów, będę musiał zmartwić mojego brata, od kilku lat podstawowym źródłem grzania jest kominek. W razie wyjątkowo srogiej zimy dogrzewanie niektórych pomieszczeń konwektorami el. A miało być tak pięknie... 1950 Ci odpowiedział. Generalnie chodzi o prawo budowlane + rozporządzenia. Jak znajdę to podrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.02.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Znalazłem: Rozporządzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dn. 14.12.1994 r. W sprawie warunków technicznych jakim powinnie odpowiadać budynki i ich usytuowanie ( wraz z późn. zmianami). ....."budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania powinien być wyposażony w instalacje centralnego ogrzewania lub inne rodzaje instalacji, albo urządzeń ogrzewczych, nie będących piecami albo trzonami kuchennymi"...( z wyjątkami) ..."kominki nie mogą być uznane jako stałe urządzenia grzewcze i służą jedynie "ku ozdobie". Czyli kominek tak, ale jako źródło ogrzewania uzupełniające. Takie to mamy prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 25.02.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 dzięki Grzesiek13, szukałem, szukałem i nie mogłem się dokopać. BTW - ale śmieszny ten kraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 25.02.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 jak kogoś to interesuje, to całość jest tutajhttp://www.republika.pl/mieszkaj_lepiej/warunki_techn_uzytkowania_bud.htmogrzewanie to rozdzał 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 26.02.2006 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Grzesiek13, chyba nie jest tak źle: http://www.salamandra.org.pl/prawo/r_warunki_techn_budyn.html "...§ 134. 1. Instalacje i urządzenia do ogrzewania budynku powinny umożliwiać dotrzymywanie w poszczególnych pomieszczeniach temperatury obliczeniowej, przy obliczeniowych warunkach zapotrzebowania ciepła. Temperatury i warunki obliczeniowe określają przepisy szczególne i Polskie Normy. 2. Instalacje i urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny być zaopatrzone w urządzenia do regulacji dopływu ciepła do poszczególnych pomieszczeń. 3. W budynku zasilanym z sieci scentralizowanego zaopatrzenia w ciepło oraz w budynku z własnymi (indywidualnymi) źródłami ciepła na paliwo płynne, gazowe lub energię elektryczną urządzenia do regulacji, o których mowa w ust. 2, powinny być sterowane automatycznie. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy domu jednorodzinnego, budynku: mieszkalnego, mającego nie więcej niż 4 mieszkania, zagrodowego, rekreacji indywidualnej, a także części innych budynków, wyposażonych we własne instalacje centralnego ogrzewania i nie mających więcej niż 4 mieszkania lub lokale użytkowe..." i tak dalej i tak dalej. już na pierwszy rzut oka widać, że te przepisy są dość nieprecyzyjne - widać brakło speców z Forum Muratora przy ich tworzeniu Np. wymienione zostały własne źródła ciepła na paliwa płynne, gazowe lub energię elektryczną. A co z kotłami na paliwa stałe? A poza tym, czy kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza nie jest szczególnym przypadkiem centralnego ogrzewania? Ulżyło - nie będę już więcej straszył mojego brata No bo jakoś mi się nie chciało w głowie pomieścić, abym nie mógł sobie w swoim własnym domu zainstalować systemu grzewczego, jaki mi się zamarzy. Albo w ogóle żadnego, bo np. jestem Morsem miłej niedzieli - Q 1950 - tamten link też się przyda - dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 26.02.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 pomyliłem linki, tutaj jest z aktualną wersją http://www.republika.pl/mieszkaj_lepiej/warunki_techn_bud_dzial_1.htmparagraf 132 pkt.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.02.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Cpt_Q napisał: Grzesiek13, chyba nie jest tak źle: http://www.salamandra.org.pl/prawo/r_warunki_techn_budyn.html "...§ 134. 1. Instalacje i urządzenia do ogrzewania budynku powinny umożliwiać dotrzymywanie w poszczególnych pomieszczeniach temperatury obliczeniowej, przy obliczeniowych warunkach zapotrzebowania ciepła. Temperatury i warunki obliczeniowe określają przepisy szczególne i Polskie Normy. 2. Instalacje i urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny być zaopatrzone w urządzenia do regulacji dopływu ciepła do poszczególnych pomieszczeń. 3. W budynku zasilanym z sieci scentralizowanego zaopatrzenia w ciepło oraz w budynku z własnymi (indywidualnymi) źródłami ciepła na paliwo płynne, gazowe lub energię elektryczną urządzenia do regulacji, o których mowa w ust. 2, powinny być sterowane automatycznie. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy domu jednorodzinnego, budynku: mieszkalnego, mającego nie więcej niż 4 mieszkania, zagrodowego, rekreacji indywidualnej, a także części innych budynków, wyposażonych we własne instalacje centralnego ogrzewania i nie mających więcej niż 4 mieszkania lub lokale użytkowe..." i tak dalej i tak dalej. już na pierwszy rzut oka widać, że te przepisy są dość nieprecyzyjne - widać brakło speców z Forum Muratora przy ich tworzeniu Np. wymienione zostały własne źródła ciepła na paliwa płynne, gazowe lub energię elektryczną. A co z kotłami na paliwa stałe? A poza tym, czy kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza nie jest szczególnym przypadkiem centralnego ogrzewania? Ulżyło - nie będę już więcej straszył mojego brata No bo jakoś mi się nie chciało w głowie pomieścić, abym nie mógł sobie w swoim własnym domu zainstalować systemu grzewczego, jaki mi się zamarzy. Albo w ogóle żadnego, bo np. jestem Morsem miłej niedzieli - Q 1950 - tamten link też się przyda - dzięki! Przeczytałeś par. 132 pkt 1 - znowu wyszło, że nie wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.02.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Dlatego też do odbioru domu potrzebny "papierek" od instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 27.02.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Grzesiek13 napisał: Dlatego też do odbioru domu potrzebny "papierek" od instalatora Albo 4 grzejniki elektryczne pożyczone od sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 27.02.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 to wtedy musisz mieć papier od elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts